شناسه خبر : 88956
تاریخ انتشار : 1400/11/18 13:45
پیمان سه‌ساله ایران و روسیه، سرآغاز همکاری در قطب جنوب

پیمان سه‌ساله ایران و روسیه، سرآغاز همکاری در قطب جنوب

«جنوبگان ایران» ظرفیتی که مغفول مانده و می‌تواند در همکاری 3 ساله با روسیه فعال شود.

نورنیوزـگروه جامعه: طی روزهای گذشته فریدون عباسی عضو کمیسیون انرژی مجلس با پیش کشیدن دوباره مسئله حضور ایران در قطب جنوب گفت اگر بخواهیم در قطب جنوب حضور پیدا بکنیم و پرچم ایران را در آن به اهتزاز در بیاوریم، باید از چه کسی اجازه بگیریم؟ مگر قطب جنوب مال شماست؟».

او تاکید کرد هیچ محدودیتی برای حضور ایران در قطب جنوب وجود ندارد.

پیش از این نیز مسئله قطب جنوب در رسانه ها جلب توجه کرده بود.

در آمار‌های ۹ ماهه واردات ایران در سال جاری از قطب جنوب به عنوان یک مبدا وارداتی، رقمی در حدود ۱۶۳ هزار دلار اسید سیتریک از این منطقه وارد گمرک شهید رجایی بندرعباس شده است.

ایران به دلیل امکان دسترسی از طریق مکران به قطب جنوب و حائل نبودن هیچ سرزمینی در این میان حق دارد طبق قوانین بین‌المللی با در اختیار گرفتن مناطقی که به «جنوبگان ایران» مشهور است در بخشی از قطب جنوب مانند سایر کشورها به فعالیت بپردازد.

به بیان واضح تر اسفند ۹۱ سردار سرلشکر محمد باقری رئیس فعلی ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران گفته بود که ایران به دلایل فوق و طبق قوانین بین‌المللی در بخشی از قطب جنوب ادعای حاکمیت کند.

 جنوبگان ایران کجاست؟

جنوبگان ایران منطقه ای حدفاصل مختصات ۵۹٫۵۰ تا ۶۳٫۱۴ شرقی از سواحل ایران (۳٫۶۴ درجه عرض جغرافیایی) یک قطاع به طول تقریبی ۳۰۰۰ کیلومتر و عرض ۴۰۵ کیلومتر و مساحت تقریبی ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع است که با قلمرو جنوبگان استرالیا همپوشانی دارد.

متولی حضور ایران در قطب جنوب، مرکز تحقیقات جنوبگان ایران است که زیرنظر پژوهشگاه اقیانوس شناسی فعالیت دارد. سال ۹۲ این مرکز جزئیات برنامه ایران برای ورود به قطب جنوب را اعلام کرد.

حسین فرجامی رئیس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان می گوید وجود منابع غنی معدنی، تنوع زیستی با ویژگی‌های منحصر به فرد و وجود ۷۰ درصد آب شیرین دنیا از عواملی است تا ایران درصدد باشد در قالب یک برنامه پنج ساله با تاسیس پایگاه دائمی به مطالعه و ساخت کشتی یخ شکن در حوزه‌های فضایی، نجومی و اقیانوس شناسی به مطالعه بپردازد».

 ایران اما به دلیل عدم تامین بودجه کافی در جنوبگان دارای پایگاه نبوده و می‌بایست از کمک دیگر کشورها در این زمینه بهره ببرد. به گفته پروفسور نادر انتصار استاد دانشگاه آلاباما «ایران از حق سرزمینی خود در قطب جنوب غفلت کرده است.

او می گوید « ایران تاکنون با انفعال خود، اقدام مناسبی برای احقاق این حق نکرده، در حالی که ده ها کشور جهان اکنون در قطب جنوب به دلیل منابع سرشار طبیعی آن، حضوری فعال دارد و حتی کشورهای همسایه ایران مانند هند و پاکستان هم پایگاه های تحقیقاتی متعددی در قطب جنوب تاسیس کرده اند».

هم‌اکنون نیز بین کشور‌های مختلف رقابت تنگاتنگی برای حضور در این منطقه وجود دارد.

به عنوان مثال، همانطور که اشاره شد استرالیا با ایجاد «پایگاه تحقیقاتی ماوسون» در منطقه مورد مناقشه با ایران از سال‌ها پیش رسما فعالیت‌های خود را شروع کرده است.

اما در مورد ایران قضیه کمی متفاوت است، به گفته بهروز ابطحی رئیس پژوهشگاه اقیانوسشناسی کشور «هزینه ایجاد پایگاه دائمی و فصلی در جنوبگان ۱۰۰ و ۴۰ میلیون دلار است که باتوجه به شرایط فعلی اقتصاد، تامین این مقدار بعید به نظر می رسد».


باشگاه خبرنگاران جوان
نظرات

نام و نام خانوادگی

آدرس ایمیل

نظر شما

X
آگهی تبلیغاتی