×
سیاسی
شناسه خبر : 273532
تاریخ انتشار : جمعه 1404/11/17 ساعت 12:57
فشار ژنرالها روی میز مسقط؛ موضع قاطع سرداران دیپلماسی مقابل بازی تهدید

نورنیوز اهداف آمریکا از حضور نمادین فرمانده سنتکام در مذاکرات سیاسی تهران-واشنگتن را بررسی می کند؛

فشار ژنرالها روی میز مسقط؛ موضع قاطع سرداران دیپلماسی مقابل بازی تهدید

آغاز دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط با یک نشانه غیرمعمول همراه شده: حضور فرمانده سنتکام در کنار تیم آمریکایی، همزمان با جابجایی تجهیزات و نزدیک شدن ناو هواپیمابر. آیا واشنگتن دیپلماسی را با فشار نظامی ترکیب کرده و بازی مذاکره را وارد فاز تهدید مستقیم کرده است؟

نورنیوز-گروه سیاسی: همزمان با آغاز دور جدید مذاکرات با دستورالعمل هسته‌ای در مسقط، پایتخت عمان، که امروز جمعه با حضور استیو ویتکاف نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا و جرد کوشنر داماد ترامپ از یک سو و هیأت دیپلماتیک ایران به سرپرستی سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه از سوی دیگر برگزار می‌شود، صحنه پیرامونی گفتگوها نیز به‌طور معناداری در حال تغییر است.
در کنار روند رسمی دیپلماسی، مجموعه‌ای از تحرکات میدانی و پیام‌های امنیتی از سوی آمریکا مشاهده می‌شود که نشان می‌دهد واشنگتن این دور از گفتگوها را صرفاً در قالب یک فرآیند کلاسیک دیپلماتیک پیش نمی‌برد، بلکه تلاش دارد آن را در یک بسته فشار–مذاکره تعریف کند. گزارش‌ها درباره ادامه انتقال تجهیزات به منطقه، نزدیک شدن ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن به محدوده تماس عملیاتی، اعلام خروج فوری اتباع آمریکا از ایران و نیز همراهی فرمانده سنتکام با هیأت آمریکایی، همگی اجزای یک تصویر بزرگ‌تر هستند.
در ادبیات راهبردی، ترکیب ابزار دیپلماسی با نمایش مؤلفه‌های سخت قدرت، یک الگوی شناخته‌شده برای افزایش وزن چانه‌زنی است. اما آنچه در این مقطع قابل توجه است، سطح و همزمانی این سیگنال‌هاست. حضور یک فرمانده ارشد نظامی در کنار تیم مذاکره‌کننده — حتی اگر در قالب همراهی یا مشاوره امنیتی باشد — در این سطح از مذاکرات کم‌سابقه و معنادار تلقی می‌شود. این اقدام، پیام مذاکره صرف را به پیام «مذاکره در سایه تهدید معتبر» تبدیل می‌کند؛ یعنی تلاش برای انتقال این گزاره که گزینه سخت نه‌تنها روی میز است بلکه در آرایش عملیاتی نیز بازتاب یافته است.
افزایش حجم جابجایی تجهیزات و برجسته‌سازی حضور دارایی‌های راهبردی مانند ناو هواپیمابر، کارکردی فراتر از آمادگی نظامی دارد؛ اینها ابزارهای ارتباط راهبردی هستند. هدف، اثرگذاری بر محاسبات طرف مقابل، مدیریت انتظارات متحدان منطقه‌ای و همچنین شکل‌دهی به روایت رسانه‌ای مذاکرات است. در چنین چارچوبی، تهدید از سطح عملیات روانی صرف عبور می‌کند و به سطح «سیگنال فشار مستقیم» نزدیک می‌شود. تفاوت این دو در آن است که اولی بیشتر مخاطب افکار عمومی و فضای ادراکی است، اما دومی مستقیماً متوجه مذاکره کنندگان، محاسبه‌گران و تصمیم‌گیران طرف مقابل است.
با این حال، کارآمدی این الگو وابسته به یک پیش‌فرض کلیدی است: اینکه طرف مقابل تهدیدپذیر و امتیازده است. مسئله اینجاست که تجربه رفتاری ایران در دو دهه گذشته، خلاف این پیش‌فرض را نشان داده است. ایران در موضوعات راهبردی، به‌ویژه آنجا که به حقوق قانونی، امنیت ملی و مؤلفه‌های بازدارندگی مربوط بوده، نشان داده تحت فشار مستقیم نظامی مسیر خود را تغییر نمی‌دهد. همین سابقه، ضریب اثرگذاری تهدید را کاهش و در مقابل، احتمال تبدیل آن به «عامل افزایش هزینه برای تهدیدکننده» را تقویت می‌کند.
از زاویه نظریه بازی‌ها، آمریکا در حال بالا بردن سطح شرط‌بندی (raising the stakes) پیش از تثبیت قواعد بازی است. این اقدام می‌تواند با هدف گرفتن امتیاز اولیه، تغییر دستورکار گفتگو یا وادار کردن طرف مقابل به عقب‌نشینی در برخی خطوط باشد. اما این تاکتیک زمانی نتیجه می‌دهد که توازن اراده به سود بازیگر فشارآور باشد. در غیر این صورت، افزایش فشار می‌تواند به سخت‌تر شدن مواضع، کاهش انعطاف و انتقال بازی از «چانه‌زنی قابل مدیریت» به «تقابل پرهزینه» منجر شود.
اعلام خروج فوری اتباع آمریکا از ایران نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است. چنین اعلام‌هایی معمولاً همزمان دو کارکرد دارند: از یک سو پوشش احتیاطی و حقوقی برای دولت صادرکننده، و از سوی دیگر ارسال سیگنال تشدید ریسک به بازارها، رسانه‌ها و طرف مقابل. این ابزار نیز بخشی از بسته فشار پیشامذاکره‌ای است، نه لزوماً نشانه تصمیم قطعی برای اقدام نظامی. اما در مجموع، انباشت این سیگنال‌ها فضای مذاکره را از حالت گفتگوی متعارف و متوازن دور می‌کند.
در مقابل، موضع اعلامی ایران مبتنی بر دفاع غیرقابل چانه‌زنی از حقوق قانونی و بهره‌گیری همزمان از همه ظرفیت‌های سیاسی، اجتماعی، حقوقی و دفاعی برای صیانت از منافع ملی تعریف شده است. هیأت مذاکره‌کننده ایرانی بر اساس دستورالعمل مذاکراتی خود عمل می‌کند و تجربه ادوار گذشته نشان داده که تغییر آرایش فشار بیرونی، به‌تنهایی موجب تغییر چارچوب تصمیم در تهران نمی‌شود.
برآیند این شرایط آن است که اگر فضای مذاکرات از مسیر طبیعی خود خارج و به میدان نمایش تهدید تبدیل شود، مسئولیت هزینه‌های مترتب بر آن متوجه طرفی خواهد بود که ابزار نظامی را وارد صحنه دیپلماسی کرده است. در محیطی که ایران از ظرفیت قابل توجه ژئوپلیتیک، توان دفاعی و اراده تثبیت‌شده مقاومت برخوردار است، نمایش‌های پرهزینه نظامی بیش از آنکه اهرم امتیازگیری باشد، می‌تواند به عامل افزایش هزینه برای طراح آن تبدیل شود.


نظرات

آخرین اخبار
الجزیره: حوادث اخیر هرمز تهدیدی برای مذاکرات نیست
ارتش: منشا صدای انفجارها از سمت دریا و مربوط به تبادل آتش است
پلمب فروشگاه زنجیره‌ای به دلیل فروش مرغ تاریخ‌ گذشته در انزلی
حکیم: ادامه جنگ علیه ایران بحران منطقه را پیچیده‌تر می‌کند
گفت‌وگوی تلفنی امیر قطر و ترامپ
هشدار درباره طرح دشمن برای ایجاد تفرقه
وزیر ورزش: منظومه فکری شهدا، الگوی حکمرانی در حوزه‌های مختلف است
برخلاف ادعای غربی‌ها، متن تفاهم‌نامه احتمالی تا این‌لحظه نهایی‌ نشده
حداد عادل: رهبر انقلاب نگران هستند که بعضی‌ها قدر حضور مردم را ندانند
توهم بیرون کردن فلسطینی ها در ذهن سران رژیم صهیونیستی
مشاور نتانیاهو به افشای اطلاعات محرمانه متهم شد
سنتکام مدعی تغییر مسیر 111 کشتی تجاری شد
وزیر ترامپ مدعی شد ایران برای اولین بار حاضر به گفت‌وگو شده است +فیلم
استقلال در رده نخست انتخابی باشگاه های غرب آسیا
آمادگی پاریس برای گسترش تبادلات ورزشی با ایران
ارزیابی باقری از نشست مقامات بلندپایه امنیتی بریکس
جزئیات حادثه مرگبار برای یک خانواده گردشگر در ارتفاعات کوهرنگ
نواف سلام: حاکمیت دولت لبنان بر تمام اراضی کشور باید افزایش یابد
فهرست 16 بازیکن والیبال ایران برای سفر به برزیل اعلام شد
ترور یک مأمور پلیس در ایرانشهر
ویژه برنامه‌ سالگرد جنگ 12 روزه ساخته می شود
نمونه‌هایی از اسکناس 250 دلاری با تصویر ترامپ طراحی می شود
مراسم یادبود شهدای خانواده رهبر انقلاب با حضور گسترده مردم
تولد نوزاد 5 کیلویی در طرقبه مشهد
بازگشت دانشجویان تحصیلات تکمیلی به دانشگاه‌ها از شنبه آینده
جزئیات تصمیم دولت برای بازگشایی اینترنت بین‌المللی و رفع محدودیت‌ها
پیشنهاد ایران برای تشکیل بانک توسعه شانگهای
نوجوانان کشتی فرنگی ایران صاحب 6 مدال طلا شدند
جمع آوری خاطرات و روایت های مردمی از رهبر شهید انقلاب
نگاهی به کارنامه هنری نوید محمد زاده در تئاتر
تبریک وزیر ورزش در پی قهرمانی فرنگی‌کاران نوجوان ایران در آسیا
فراکسیون پارلمانی حزب‌الله: دولت لبنان از مواضع حمایتی ایران بهره ببرد
میراث جهانی شهر صور در معرض نابودی قرار دارد
چمران : فرمول مواجهه با آمریکا متجاوز روشن است
بهبود کیفیت اینترنت چند روز زمان می برد؟
اظهارات دروغین وزیر خزانه‌داری آمریکای متجاوز در رابطه با ایران
اتحادیه اروپا سه صهیونیست را تحریم کرد
نتانیاهو : روزانه با ترامپ درباره ایران گفت‌وگو می‌کنم
«مهندسیِ زیرپوستیِ» نقشه‌های انتخاباتی ترامپ داغ شد
بخش عمده‌ای از پیشنهادات ایران مورد پذیرش قرار گرفته است
ایروانی: اقدامات ایران در تنگه هرمز قانونی و منطبق با حقوق بین‌الملل است
کالاس: ایران و آمریکا در مرحله بسیار خطرناک میان جنگ و صلح قرار دارند
مذاکره با آمریکا به معنای اعتماد یا دوستی با دشمن نیست
غریب‌آبادی : ایران در برابر تکرار تهدید آمریکا واکنش مناسب نشان خواهد داد
فرمانده سپاه تهران بزرگ : توان نیروهای مسلح ایران در حال افزایش است
باقری: پایان جنگ در لبنان از اصول هر توافق است
پورعلی‌گنجی به تیم فوتبال تراکتور می رود ؟
زنان والیبال ایران به فینال کاوا صعود کردند
وزیر آموزش و پرورش: زمان برگزاری آزمون‌های نهایی مشخص شد
پژوهشگر عراقی : ایرانی ها نماد ایستادگی و مقاومت برای جهان شدند