×
فرهنگی
شناسه خبر : 156898
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/09/20 ساعت 20:08
صدای شادی ز پادگان تا بازار ماهی فروشان

نورنیوز پیامد سوءرفتار برخی نهادها در مواجهه با ماجرای «صادق بوقی» را بررسی می‌کند

صدای شادی ز پادگان تا بازار ماهی فروشان

شادی جمعی و نشاط اجتماعی،‌ لازمه پویایی و انسجام ملی است. در چنین فضایی است که سرمایه اجتماعی تقویت و زمینه تحکیم امنیت ملی مهیا می‌شود. شادمانی با حفظ اصول اخلاقی، یک حق ملی است که همه شهروندان باید از آن بهره مند باشند. نظام‌‌های سیاسی هوشمند، نه تنها در مقام برخورد با شادمانی‌‌های عمومی برنمی‌آیند بلکه خود در بسط و ترویج برنامه‌‌‌هایی که نشاط اجتماعی می‌آفرینند پیشقدم می‌شوند.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه:  پس از آنکه ترانه خوانی و دست افشانی یک شهروند گیلانی در اماکن عمومی شهر رشت با واکنش منفی برخی نهادهای انتظامی مواجه شد،‌ موجی از موضع گیری‌‌های موافق و مخالف در شبکه‌‌های اجتماعی و فضای مجازی شکل گرفت و به این اتفاق محلی، ابعاد ملی و بلکه بین المللی بخشید. انتشار ویدئوهای آوازخوانی گیله مردی 70 ساله که به «صادق بوقی» مشهور است تصویری از شهروندانی شاد و بانشاط ارائه می‌داد که با آهنگی فولکلور و عامیانه همخوانی و هماوایی می‌کنند و لحظاتی خوش و خاطره انگیز رقم می‌زنند.

 لحن شیرین و لهجه دوست داشتنی آوازها در کمترین زمان ممکن، فیلم‌‌های غیرحرفه‌‌‌‌ای رهگذران از این شادمانی میدانی را در شبکه‌‌های اجتماعی پرمخاطب کرد و بازدیدها و پسندهای فراوانی را در پی داشت. شست‌ها و قلب‌‌های پای این ویدئو اما وقتی به حال انفجار رسید که خبر آمد برخی از صفحات اینستاگرامی پخش کننده این شادمانی‌ها مسدود شده اند. به مجرد درز این خبر موج سهمگینی از واکنش کاربران شبکه‌‌های اجتماعی در حمایت از آن آهنگ‌ها برخاست. حتی برخی از شخصیت‌‌های مشهور سیاسی و فرهنگی، از جمله وزیر گردشگری، وارد گود شده و با لحنی انتقادی به برخوردهای سلیقه‌‌‌‌ای واکنش نشان دادند. مضمون گفته و ناگفته این واکنش ها، حیرت و اعتراض و نیشخند و تمسخر این اقدام سئوال برانگیز بود. در این میان، موج سواری رسانه‌‌های فارسی زبان خارج از کشور هم دامنه توجهات عمومی را به این ماجرا گسترده تر کرد و بازتاب رسانه‌‌‌‌ای آن را در مسیری به جریان انداخت که توگویی در حاکمیت، یک عزم سیستماتیک برای مقابله با شادی‌‌های مردمی وجود دارد و راهبرد نظام، ‌سرکوب نشاط شهروندان است. اما آیا این روایتی واقعی است؟

 

شادی جمعی، از سربازان پادگان تا ماهی فروشان رشت

این اولین بار نیست که تصاویری از شادمانی و نشاط جمعی شهروندان،‌ در فضای مجازی منتشر می‌شود. تقریبا هر روز ویدئوهای کوتاه و بلندی از ورزش صبحگاهی زنان و مردان شاد در صحن پارک‌ها و اماکن ورزشی درشبکه‌‌های در موسیقی‌‌های مفرح  اجتماعی منتشر می‌شود. غیر از این، چندی پیش فیلمی از سربازان گروه موزیک یک پادگان منتشر شد که با نشاطی فراوان، شادمانی می‌کردند‌. وقتی آن تصاویر انتشار یافت شاید کسانی گمان می‌کردند این سربازان، به زودی با توبیخ و مؤاخذه مواجه خواهد شد اما درایت فرماندهان نظامی در طبیعی دانستن آن شادمانی، از تبدیل یک شادی جمعی به یک مسأله اجتماعی پیشگیری کرد.

 برخورد هوشمندانه مسئولان نظامی با دست افشانی و پایکوبی،‌ نه تنها به تنبیه و مؤاخذه آنان نینجامید بلکه پویشی با عنوان «شادی حق ماست» ایجاد کرد و بسیاری از کارشناسان مسائل اجتماعی و فعالان رسانه‌‌‌‌ای را برای قدردانی از برخورد هوشمندانه فرماندهان نظامی همصدا کرد. چنین سوابقی مؤید آن است که غالب مدیران و مسولان، ‌در طبیعی و بلکه ضروری دانستن شادی‌‌های جمعی و نشاط‌‌های خودجوش مردمی همداستان اند؛ و اگر اتفاقات تلخی مثل برخورد با ترانه خوان گیلک رخ می‌دهد در درجه اول، ‌حاصل سلیقه گرایی برخی مدیران است نه سیاست اصولی و ابلاغی حاکمیت.

 برخورد با برگزاری کنسرت‌ها یا بهانه گیری برای مقابله با تجمعات فرهنگی و هنری را که در مناطقی مثل خوزستان و اصفهان و خراسان می‌بینیم باید بر اساس همین تحلیل ارزیابی کرد. وقتی علیرضا قربانی،‌ هنرمند نجیب عرصه موسیقی از عدم صدور مجوز کنسرتش در اصفهان به بهانه حضور نوازنده زن در گروه،‌ گلایه کرد مسئولان ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مستقیما از او عذرخواهی کردند و قول پیگیری دادند. وقتی اتفاقی شبیه این در خوزستان رخ داد مدیران عرصه هنری و موسیقی به دلجویی از یک هنرمند مظلوم اقدام کردند. 
 

توسعه و امنیت به شرط شادی

شادی جمعی و نشاط اجتماعی،‌ لازمه پویایی و انسجام ملی است. هیچ چیز به اندازه خوشدلی و سرخوشی عمومی نمی‌تواند امنیت خاطر شهروندان را تأمین کند. در چنین فضایی است که سرمایه اجتماعی تقویت و زمینه تحکیم امنیت ملی مهیا می‌شود. شادمانی با حفظ اصول اخلاقی یک حق ملی است که همه شهروندان باید از آن بهره مند باشند. هر نظام سیاسی هوشمندی نه تنها در مقام برخورد با شادمانی‌‌های عمومی نیست بلکه در بسط و ترویج برنامه‌‌‌هایی که نشاط اجتماعی می‌آفرینند پیشقدم می‌شود. حکومت‌ها با چنین تدابیر و اقداماتی،‌ ساختارهای اجتماعی را از وضعیت فردگرایانه و اتمیک به وضعیت پویا و منسجم و خوشبین و امیدوار تبدیل می‌کنند. شرط توسعه، ‌وجود شهروندانی بانشاط و امیدوار و مثبت اندیش است. براین اساس، حمایت از شادی‌‌های خودجوش مردمی،‌هم منافع سیاسی و امنیتی در پی دارد و هم فواید اقتصادی و اجتماعی.   

جامعه ایران به تبعیت از فضای ملتهب بین المللی،‌ مستعد تب و تاب‌ها و تلاطمات مختلف است. چیزی که اکنون اولویت مسلّم فضای جامعه است تقویت همگرایی ملی و افزایش سرمایه اجتماعی است. عوامل داخلی و خارجی فراوانی دست در کار دارند تا سرمایه اجتماعی ایران را فرسوده و مضمحل کنند و همگرایی و انسجام ملی را مخدوش سازند. چیزی که در این میان غیرقابل توجیه است رفتار برخی نهادهای نظارتی و انتظامی است که به جای برخوردهای کم هزینه ارشادی و اقناعی، رویکردهای مخاطره آمیز قهری  را پیش می‌گیرند. نیاز فوری جامعه ایران،‌ تفاهم ملی و مدارای معقول است. وظیفه و مأموریت سازمانی متولیان نظم اجتماعی به جای خود؛ اما رفتار برخی نهادها در ماجرای ترانه خوانی و دست افشانی صادق بوقی، بی سلیقه ترین و ناپخته ترین نمونه از سیاست مواجهه با نشاط آفرینی مردمی است. دلیل اگر بخواهید کافی است به موج بلند و بی مهار مخالفت‌‌های شهروندان در فضای مجازی با برخورد با تصاویر دست افشانی و پایکوبی گیله مرد 70 ساله در بازار ماهی فروشان رشت نگاه کنید. اگرچه به فاصله کوتاهی پس از مسدود شدن صفحه صادق بوقی در اینستاگرام، صفحه وی مجددا به او بازگردانده شد اما موجی که این رخداد بوجود اورد بسیار گسترده و قابل توجه بود. این واقعه نشان داد که  برخی مهارت خاصی در برآشفتن احساسات عمومی و ذهن جمعی ایرانیان  حتی به بهانه یک شادمانی مختصر و ترانه خوانی چندنفره در یک بازار محلی دارند و قادرند از چنین رخداد ساده‌‌‌‌ای ،داستانی پرماجرا با ابعاد ملی و حتی فراملی بسازند. رسانه‌‌های ایران ستیزنیز چون همیشه تلاش کردند تا پاس گل برخی کج سلیقه را با استفاده از انواع روشها ی تبلیغاتی  به عنوان سیاست نظام جا  بزنند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
استقلال و تراکتور از برنامه هفته یازدهم لیگ برتر خارج شدند
سردار ابن‌الرضا: توانمندی‌های بومی ایران حاصل تجربه و مجاهدت نسل‌هاست
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ سکه امامی 3.6 میلیون تومان ارزان شد
قیمت دلار امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ ادامه کاهش قیمت دلار ، یورو درجا زد
کشف 6 تن مواد مخدر در تهران از ابتدای سال؛ 109 باند منهدم شد
لیست لژیونرهای تیم ملی برای بازی فیفادی اعلام شد؛بازگشت سردار آزمون و غیبت قایدی و جهانبخش
پیام تسلیت مسئولان کشوری در پی ارتحال آیت الله شبیری؛ عزای عمومی و جزئیات مراسم تشییع پیکر
نوراینفو | قانون جدید بازنشستگی 1405؛ سابقه بیمه و سن بازنشستگی چقدر است؟
چالش جدید در قانون مهریه؛ دولت با عدد تعیین‌شده برای سکه مخالفت کرد
کره‌شمالی موشک‌های بالستیک شلیک کرد؛ سئول وارد رایزنی سه‌جانبه شد
جزئیات تازه از پرونده مدرسه شجره طیبه میناب؛ کارشناسی 14 نفره آغاز شد
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری امروز دوشنبه 30 شهریور؛ برنامه اردل، بروجن و خانمیرزا
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ از 100 تا 1500 سوت
جدول قطعی برق کرمانشاه امروز دوشنبه 30 شهریور؛ برنامه جوانرود، سنقر و پاوه
هشدار سخنگوی سپاه؛ در صورت حمله جدید، جغرافیا و اهداف جنگ تغییر می‌کند
طلایی‌نیک: نقش شمخانی در معماری قدرت دفاعی ایران منحصر‌به‌فرد بود
نگرش روسی به روابط بین‌المللی
رشد نقدینگی در مرداد چقدر شد؟ اعلام آخرین آمار از سوی رئیس بانک مرکزی
رئیس‌جمهور بدون تیم رسانه‌ای عازم نیویورک می‌شود
ایران 20 - بحرین 34؛ شکست هندبالیست‌های ایران مقابل قهرمان آسیا
خبر خوش برای 5 ملی‌پوش بسکتبال ایران؛ معافیت از سربازی با مدال برنز ناگویا
کارچاق‌کنی برای تغییر نقشه اراضی ملی؛ سرشبکه باند بازداشت شد
هومر عباسی تاریخ‌ساز شد؛ شنای ایران پس از 16 سال فینالیست دارد
کالابرگ از 15 مهر تغییر می‌کند؛ جزئیات مبلغ و دهک‌های مشمول
43 روز مانده به انتخابات؛ شوک تازه در بازار سوخت آمریکا
هشدار ستاد کل نیروهای مسلح به آمریکا و اسرائیل؛ شکست‌های بیشتری در راه است
آخرین قیمت گوشت قرمز امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ نرخ‌ها ثابت ماند
این شکستنی‌های گردن‌نگیر !
زنگ آغاز سال تحصیلی 1406-1405 توسط پزشکیان نواخته شد؛ توصیه رئیس‌جمهور به دانش‌آموزان
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز 30 شهریور ؛ افزایش قیمت سورن، دنا، 207 و تارا
تراستی و اقتصاد مافیایی تحریم
اهمیت قطعنامه 2231 و مدل برجام
آخرین قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی امروز دوشنبه 30 شهریور؛ کاهش قیمت چانگان و هایما
شب پرحادثه در جاده مخصوص؛ آتش‌سوزی گسترده در انبارهای مواد شیمیایی
نظرسنجی تازه درباره اقتصاد آمریکا؛ 63 درصد از عملکرد ترامپ ناراضی‌اند
برزیل قهرمان والیبال آمریکای جنوبی شد؛ صعود مستقیم به المپیک 2028
ناوگان سایه برای فرار از هرمز؛ چگونه تحریم‌ها معکوس شدند؟
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
شغال کثیف به اعدام محکوم شد؛ جزئیات حکم قاتل ایلیا کوچولو
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا ؛ انهدام پهپاد آمریکایی در هرمز و پیام مذاکره واشنگتن
جهش قیمت دلار توافقی در آخرین روزهای شهریور
هشدار به مسافران شمال؛ بارندگی و ترافیک در جاده‌ها
جزئیات شکار یک پهپاد MQ-1 دیگر در آسمان تنگه هرمز
آخرین قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ بازار طلا در آستانه تصمیم بزرگ
پروازهای ایران و عراق لغو می‌شود؟ پاسخ سازمان هواپیمایی
رکورد تازه مسی در آمریکا؛ فاصله تا رونالدو فقط 49 گل
دوفوریتی | آغاز سال تحصیلی و گمشده ای به نام عدالت آموزشی
آخرین وضعیت آب‌وهوا امروز دوشنبه 30 شهریور؛ در این مناطق کشور گرما در ادامه دارد
نتایج ملی‌پوشان ایران در روز دوم بازی‌های آسیایی 2026؛ شروع طوفانی کبدی و رکوردشکنی در شنا
آخرین تحولات جنگ یمن و عربستان؛ حمله موشکی به ریاض و احتمال ورود مستقیم آمریکا