شناسه خبر : 155268
تاریخ انتشار : 1402/08/23 11:57
دوستان و دشمنان انتخابات مشارکتی و رقابتی

«نورنیوز» چشم‌انداز انتخابات اسفند را بررسی کرد؛

دوستان و دشمنان انتخابات مشارکتی و رقابتی

هر رفتار و رویکردی که نرخ مشارکت واقعی شهروندان در انتخابات را بالا ببرد عملاً رفتاری در مسیر تقویت مشروعیت و مقبولیت و اقتدار ملی هم هست و متقابلاً، هر اقدامی که ضد مشارکت باشد نهایتاً با ایده «ایران قوی» مغایرت دارد.

نورنیوز- گروه سیاست: وقتی غروب روز سوم آبان،‌ مسئولان ستاد انتخابات کشور خبر دادند که ۲۴ هزار و ۸۲۶ نفر به عنوان داوطلب دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت نام قطعی کرده‌اند این سوال برای فعالان و کنشگران عرصه سیاسی ایران ایجاد شد که «آیا جهشی که در تعداد نامزدان رقم خورده در میزان مشارکت عمومی مردم در انتخابات هم تکرار خواهد شد یا نه؟» و «آیا می‌توان امید داشت رشد چشمگیری که در "تعداد انتخاب شوندگان" رخ داد در "میزان مشارکت انتخاب کنندگان" هم نمایان شود؟» درباب سئوالاتی از این جنس نکاتی قابل طرح است.

یکم) در کمتر از ۴ ماهی که تا روز انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده هنوز نشانه های قابل اعتنایی از شور انتخاباتی در فضای اجتماعی مشاهده نمی‌شود. هرچند برای قضاوت نهایی در این باب، هنوز زود است اما نکته آنجاست که در فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور، اتفاقاً ‌رفتارهای «ضد مشارکت» یا «مشارکت سوز»  زودتر و زیادتر از رفتارهای «مشارکت آفرین» ظاهر شده‌اند! سبقت عناصر مغایر با مشارکت بالا بر عناصر تشویق کننده برای مشارکت، واقعیت نگران کننده‌ای است که نمی‌توان نسبت به آن بی‌اعتنا بود. بیایید صحنه انتخاباتی کشور را از جهت مشارکت سوز بودن یا مشارکت آفرین بودن رفتارهای فعالان میدان، ‌ورانداز کنیم.

۱)  اولین تصویری که دورنمای یک انتخابات پرشور را در ذهن مردم ترسیم می‌کند رقم داوطلبانی است که برای رقابت ثبت‌نام می‌کنند. با این معیار،‌ انتخابات آتی، صاحب یک نصاب چشمگیر است. تعداد داوطلبان این دوره، بالاترین عدد در بین تمامی ادوار انتخابات مجلس است. عدد ۱۶ هزار و ۳۳ نفر داوطلبی که برای انتخابات دوره یازدهم مجلس ثبت نام کردند اکنون با جهشی بیش از ۵۰ درصد به عدد ۲۴ هزار و ۸۲۶ نفر رسیده است. چنین اشتیاقی به خودی خود ظرفیت دارد رقابتی فشرده با مشارکتی بالا را رقم بزند.

۲) تصویر دوم، مربوط به اراده نهادهای متولی احراز صلاحیت (چه در هیأت‌های اجرایی و چه در هیأت های نظارت) در مواجهه با داوطلبان است. شک نیست که این نهادها شیوه عمل خود را در چارچوب ضوابط قانونی معرفی می‌کنند. اساساً شاید برای آنها میزان مشارکت مردم،‌ اولویت اصلی نباشد چراکه احتمالاً خواهند گفت ما متولی «سلامت» انتخابات هستیم نه مسئول «مشارکت». این، سخن غلطی نیست اما توجه به این نکته بسیار مهم ضروری است که نوع استفاده از ضوابط قانونی می‌تواند سختگیرانه یا بی‌طرفانه یا توأم با درجاتی از نرمش و وسعت نظر باشد. نتایج احراز صلاحیت‌هایی که توسط هیأت‌های اجرایی آشکار و رسانه‌ای شده گویای مواجهه‌ای توأم بانرمش و وسعت نظر نیست. حتی اگر تعداد این رد صلاحیت‌ها یا عدم احراز صلاحیت‌ها پرشمار نباشد اما نفوذ و تأثیرشان،‌ میزان مشارکت را دچار تلاطم و نوسان می‌کند. به این اعتبار شاید لازم باشد هیأت‌های اجرایی در مسیر اقناع افکار عمومی، گام بردارند و ذهن جمعی را نسبت به دلایل رد صلاحیت ثبت‌نام کنندگان، ‌خصوصاً آنها که در افکار عمومی صاحب وجاهت و مکانتی هستند متقاعد سازند. هر تصمیمی در این سطح می‌تواند تأثیر مستقیم و جدی بر پدیده مشارکت انتخاباتی مردم داشته باشد.

۳)‌ تصویر سوم از انتخابات پیش رو را آن دسته از کنش های رسانه ای برمی سازد که از سوی چهره‌های سیاسی یا صاحبان تریبون ابراز می‌شود. وقتی فعالان سیاسی،‌ انتخابات را از همین روزها آگاهانه یا ناآگاهانه به میدانی برای مخاصمات یا تسویه‌های جناحی یا افشاگری‌های سیاسی تبدیل کنند رغبت شهروندان برای مشارکت را تضعیف خواهند کرد. کمتر از ۴ ماه مانده به برگزاری انتخابات، رویکردهای انقباضی از جمله سند زدن کشور به نام یک گروه خاص، ولو اینکه از سوی فردی نامؤثر صورت گرفته باشد عین «دفع حداکثری» است. وقتی یکی دو تن از تریبون داران عرصه رسانه یا مشاهیر عرصه سیاست و فرهنگ، به شکلی علنی و آشکار مقامات ارشد سابق یا فعلی را تخطئه کنند و مثلاً شورای نگهبان را برای رد صلاحیت آنها فرابخوانند نتیجه‌ای غیر از این به بار نخواهد آمد که شهروند سرگردان خیال کند انتخابات آتی،‌ چیزی غیر از مناقشات فردی یا جناحی نیست ولذا لزومی برای مداخله در این مناقشات و مشارکت در انتخابات نبیند. صداو سیما مهم‌ترین مسئولیت را در این تصویرسازی برعهده دارد و باید نقش خود را به عنوان نهادی طرفدار انتخابات و مشارکت به شهروندان بباوراند.

 دوم) میان اهل نظر تقریباً اجماع است که مهم ترین شاخص مشروعیت یا مقبولیت یک نظام سیاسی،‌ مشارکت‌پذیر بودن آن نظام است. عیار دموکراتیک بودن یک ساختار حکومتی وقتی اوج می‌گیرد که میزان مشارکت شهروندان به نحو معناداری افزایش پیدا کند. مشارکت بالا غیر از تقویت پایه‌های مشروعیت و مقبولیت یک نظام سیاسی، شاخصی برای افزایش اقتدار ملی هم هست. به این ترتیب،‌هر رفتار و رویکردی که نرخ مشارکت واقعی شهروندان در انتخابات را بالا ببرد عملاً رفتاری در مسیر تقویت مشروعیت و مقبولیت و اقتدار ملی هم هست. متقابلاً، هر اقدامی که ضد مشارکت باشد نهایتا با ایده «ایران قوی» مغایرت دارد.

به نظر می‌رسد رکن اصلی در افزایش مشارکت عمومی،‌ تأمین عنصر «رقابت»،‌ البته با حضور رقابت کنندگان واقعی و اصلی است. اگر ذهن جمعی ایرانیان،‌ میدان انتخابات را خالی از رقبای اصلی ببیند و احساس کند «حق انتخابش» محدود شده و گزینه‌های حقیقی رقابت در فهرست تأیید شدگان نیست چه انگیزه‌ای برای مشارکت در این اقدام ملی خواهد داشت؟ مقام معظم رهبری چهار اصل «امنیت، مشارکت، ‌سلامت، و رقابت» را از ارکان یک انتخابات مطلوب دانسته و متولیان را به تأمین این اصول و ارکان فراخوانده‌اند. این اصول در کنار راهبرد «جذب حداکثری،‌ دفع حداقلی»،‌ می‌تواند به خودی خود چشم‌انداز یک انتخابات پرشور، سالم، رقابت آمیز،‌ امن و ایمن، و سالم و قابل اعتماد را رقم بزند. به نظر می‌رسد بزرگ ترین تحریف گران سخن رهبری کسانی‌اند که از میان این اصول چهارگانه دست به انتخاب می‌زنند. یکی، دوتا را برجسته می‌کنند اما به یکی، دوتای دیگر التفات ندارند. برخی با توسل به اصل «سلامت» عنصر «رقابت» را نادیده می‌گیرند و برخی دیگر به اصل «امنیت» تشبث می‌کنند تا از ضرورت و اهمیت اصل «مشارکت» بکاهند. می‌توان در جریانات سیاسی کشور، صداهایی را یافت که معتقدند به دلیل شرایط جاری منطقه و بین‌الملل، اصل «امنیت» بر سه اصل دیگر رجحان دارد. چنین مصلحت سنجی هایی، راهبرد حکیمانه «میزان، رأی ملت است» را تعلیق می‌کند و «خواست مردم» را از فیصله بخش بودن و فصل الخطاب بودن ساقط می‌نماید. اما پیداست که انتخابات در گفتار رهبری، وقتی مطلوب تلقی می‌شود که این چهار اصل، با هم و ذیل راهبردهای «جذب حداکثری و دفع حداقلی» و نیز «حق الناس دانستن رأی مردم» محل توجه باشد.

اکنون در چهارقدمی برگزاری انتخابات مهم دوره دوازدهم مجلس،‌ هم برای مدیران و دست اندرکاران انتخابات و هم برای چهره‌ها و فعالان رسانه‌ای و سیاسی، باید کاملاً روشن باشد که مراعات آن راهبردهای اصولی، از چه طریقی محقق یا با کدام رفتارها مخدوش می‌شود. از همین روزها می‌توان جدولی با دو ستون طراحی کرد و نام افراد و جریان‌هایی را که در مسیر مشارکت افزایی و رقابت آفرینی یا مشارکت سوزی و رقابت ستیزی فعالیت می‌کنند در آن ثبت کرد. دوستان و دشمنان انتخابات مشارکتی و رقابتی  با این جدول بهتر شناخته می‌شوند.


نورنیوز
نظرات

انتصاب نماینده ویژه در امور سوریه توسط عراقچی

«فرشاد نوروزپور» سرپرست روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی شد

درانی: طالبان منتظر عواقب حمایت از «تی.تی.پی» باشد

کاهش شدید ذخیره‌سازی گاز در بریتانیا

نابودی نظام آموزشی غزه توسط رژیم اسرائیل

پیشنهاد سفیر ژاپن: مشهد و یکی از شهرهای ژاپن خواهرخوانده شوند

نورنما | ورود عجیب یک خودرو به جواهر فروشی برای سرقت +فیلم

جاده چالوس و آزادراه تهران - شمال برفی است

السودانی بر حمایت عراق از لبنان تاکید کرد

مراکز آموزشی و ادارات پایتخت روز دوشنبه تعطیل نیست

نرخ عوارضی در آزادراه‌های دولتی افزایش یافت

آخرین خبرها از جشنواره فجر چهل و سوم

رئیس شورای عالی سیاسی یمن به نتانیاهو درباره طرح ترور رهبر انصارالله هشدار داد

زلنسکی: متهدان اوکراین به تعهداتشان پایبند باشند

عربستان: تحریم‌های سوریه لغو شود/از اقدامات دولت جدید حمایت میکنیم

پزشکیان: باید برای رفع مشکلات مردم شبانه‌روزی فعالیت کنیم

نماینده ویژه سازمان ملل بر تداوم مشورت با ایران در امور یمن تاکید کرد

شهر فرشته‌ها همچنان غرق در دود و آتش/ چرا سوپرمن‌های آمریکایی موفق به اطفای حریق نمی‌شوند؟

قوه قضاییه: «محمد عابدینی» وارد تهران شد

مشاور امنیت ملی ترامپ: مقدمات دیدار ترامپ و پوتین فراهم می‌شود

«فیدان» و «لاوروف» با محوریت سوریه و اوکراین گفت‌و‌گو کردند

رئیس جدید دفتر برنامه جهانی غذا با عراقچی دیدار کرد

هایپراستار از ایران خارج می‌شود؟

امیر آشتیانی: تسلیحاتی داریم که دشمن از آن‌ها خبر ندارد

وزیر دادگستری ایتالیا: حکم بازداشت «محمد عابدینی» باید ابطال شود

پادکست | داستان جذاب مرسدس بنز

عکس های منتخب ایران،یکشنبه 23 دی 1403

لهستان حریم هوایی خود را بر روی هواپیمای هیئت اسلواکی به مسکو بست

همدردی سخنگوی دولت با حادثه‌دیدگان آتش‌سوزی در کالیفرنیا +فیلم

ویلن ایتالیایی به قیمت 18 میلیون دلاری به فروش می‌رسد

یک خانواده در ملایر جان خود را بر اثر استنشاق گاز کربن‌مونوکسید از دست دادند

مجارستان: تحریم‌های آمریکا علیه روسیه به ضرر اروپا است

حامیان فلسطین در ایرلند دست به تظاهرات زدند

مراکز آموزشی غیرانتفاعی در چه صورت مجاز به افزایش شهریه هستند؟

حضور وزیر خارجه هند در مراسم تحلیف ترامپ

ترامپ: دولت‌مردان بی کفایت نمی‌دانند چطور آتش لس‌آنجلس را مهار کنند

انتخابات ریاست‌ جمهوری در کرواسی؛ آیا نامزد غرب‌گرا پیروز می‌شود؟

چهار نفر در تیراندازی چابهار مجروح شدند

رونمایی از سامانه برخط فارسی‌آموز دهخدا

بررسی فوری نقش صندوق توسعه ملی در حل مشکلات ناترازی انرژی

آرایشگر مشهدی به پرداخت جریمه 800 میلیون تومان محکوم شد

نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا چهارشنبه از ورزشگاه آزادی بازدید می‌کنند

نوشیدنی‌های محبوب در زمستان و تاثیر آنها بر سلامتی

زندانیان آمریکایی در خط مقدم مهار آتش سوزی لس آنجلس

ساخت «پایتخت» بزودی به اتمام می‌رسد

تاج منتقد خود را راهی زندان کرد

دو بازیکن سرخابی ها در فهرست نقل و انتقالات فولاد/مدافع تراکتور در رادار خیبر

استقلال‌خوزستان و شمس‌آذر محکوم شدند

تصاویر قبل و بعد از تخریب آتش سوزی های لس آنجلس

ابلاغ دستورالعمل اجرایی تامین ارز شرکتهای دارویی تا سقف 200 میلیون دلار

آغاز پیش فروش بلیت‌ قطارهای مسافری بهمن از فردا

گسترش آتش در لس‌آنجلس با وزش بادهای شدید

ازسرگیری پروازهای اروپایی از 12 بهمن

قیمت جدید محصولات ایران خودرو منتشر شد+جدول

افت بورس ادامه‌دار شد

نایب‌قهرمانی یخ‌نورد ایران در جام جهانی

«حق تاهل» بیمه شدگان تامین اجتماعی چقدر است؟/ این افراد «پایه سنوات» می‌گیرند

نورنما | شکار ماهی توسط پرندگان با استفاده از بال های خاص +فیلم

چرا شکاف درآمد و هزینه خانوارها همچنان در حال افزایش است؟

ربات‌های انسان‌نما در خدمت دولت چین

اردوغان نامزد انتخابات سال 2028 ترکیه می‌شود؟

اعلام قریب الوقوع آتش‌بس/ورود هیئت صهیونیستی به قطر/پایان آتش‌بس قبل از تحلیف ترامپ

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: فروش بالای کمدی‌ها مایه افتخار نیست

قتل پدر و پسر به خاطر یک تصادف

آتش سوزی مهیب در پاکدشت

ایران ششمین تولیدکننده قارچ در جهان

نور ویدئو | انحلال حشد الشعبی؛ خبری که به سرعت تکذیب شد +فیلم

ربوده شدن 130 شهروند سوری از سوی داعش/ کشته شدن یک افسر ترکیه در درگیری با کردهای سوریه

اعلام محدودیت‌های ترافیکی تعطیلات آخر هفته

پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت حجت‌الاسلام حاج شیخ حسین ابراهیمی

اهداف پنهان تل آویو از اشغال اراضی سوریه چیست؟

یمنی ها تهدید نمی‌کنند، با موشک عمل می‌کنند

ترامپ: پیش از تحلیف توافق آتش‌بس غزه باید امضا شود

امان از افراط فغان از تفریط!/اینجا ایران است؛ یک مقدار صبر کنید

مصرف شیر سرطان روده را کاهش می دهد

مدار دیپلماسی | روابط ایران و عراق در شرایط پیچیده منطقه +فیلم

آتش‌سوزی لس‌آنجلس و نکاتی درباره آن

راز قتل تاجر آهن در آتش‌سوزی عمدی

ابعاد حقوقی انتقال پایتخت

کامکارها «آتش زنده» را به فریدون شهبازیان تقدیم کردند

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یک شنبه 23 دی

سیاست و قمار اسد

راز زن خیانتکار فاش شد/ استاد دانشگاه: من پدر بچه‌هایم نیستم

جوزف عون؛ رئیس‌جمهوری برای تمام لبنانی‌ها

رازهای پنهان11 سپتامبر: افشاگری‌هایی که آمریکا نمی‌خواهد بشنویم

رمـزگشایی از یک رزمایش متفاوت

راز ذخائر 27 تریلیون دلاری ایران؛ فرصت طلایی یا تهدیدی خاموش

ارتفاعات تهران برفی می‌شود/11استان امروز بارانی است

توضیحات رئیس مجلس درباره حکم انتصاب ظریف + فیلم

پزشکیان: هیچ شهروندی نباید از سهم سرانه درمان خود محروم بماند

واردات منوط به شرایط خاص شد

نیویورک‌تایمز: اسرائیل می‌خواهد در سوریه بماند

بروکسل: پیوستن ارمنستان به اتحادیه اروپا را بررسی می‌کنیم

برندگان مسابقه عکاسی ورزشی سال 2024

اعتبارات ارزی برای توسعه میادین نفتی مشترک با عربستان افزایش یافت

بازیکنان و کادر فنی تیم استقلال خوزستان ممنوع المصاحبه شدند

واشنگتن‌پست: آتش‌نشان‌های کالیفرنیا آب برای خاموش‌کردن آتش نداشتند

استقبال جلالی در مسکو از خانواده ایرانی که در سوریه گرفتار شده بودند

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

سرمربی تیم ملی وزنه‌برداری استعفا داد

X
آگهی تبلیغاتی