شناسه خبر : 155268
تاریخ انتشار : 1402/08/23 11:57
دوستان و دشمنان انتخابات مشارکتی و رقابتی

«نورنیوز» چشم‌انداز انتخابات اسفند را بررسی کرد؛

دوستان و دشمنان انتخابات مشارکتی و رقابتی

هر رفتار و رویکردی که نرخ مشارکت واقعی شهروندان در انتخابات را بالا ببرد عملاً رفتاری در مسیر تقویت مشروعیت و مقبولیت و اقتدار ملی هم هست و متقابلاً، هر اقدامی که ضد مشارکت باشد نهایتاً با ایده «ایران قوی» مغایرت دارد.

نورنیوز- گروه سیاست: وقتی غروب روز سوم آبان،‌ مسئولان ستاد انتخابات کشور خبر دادند که ۲۴ هزار و ۸۲۶ نفر به عنوان داوطلب دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت نام قطعی کرده‌اند این سوال برای فعالان و کنشگران عرصه سیاسی ایران ایجاد شد که «آیا جهشی که در تعداد نامزدان رقم خورده در میزان مشارکت عمومی مردم در انتخابات هم تکرار خواهد شد یا نه؟» و «آیا می‌توان امید داشت رشد چشمگیری که در "تعداد انتخاب شوندگان" رخ داد در "میزان مشارکت انتخاب کنندگان" هم نمایان شود؟» درباب سئوالاتی از این جنس نکاتی قابل طرح است.

یکم) در کمتر از ۴ ماهی که تا روز انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده هنوز نشانه های قابل اعتنایی از شور انتخاباتی در فضای اجتماعی مشاهده نمی‌شود. هرچند برای قضاوت نهایی در این باب، هنوز زود است اما نکته آنجاست که در فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور، اتفاقاً ‌رفتارهای «ضد مشارکت» یا «مشارکت سوز»  زودتر و زیادتر از رفتارهای «مشارکت آفرین» ظاهر شده‌اند! سبقت عناصر مغایر با مشارکت بالا بر عناصر تشویق کننده برای مشارکت، واقعیت نگران کننده‌ای است که نمی‌توان نسبت به آن بی‌اعتنا بود. بیایید صحنه انتخاباتی کشور را از جهت مشارکت سوز بودن یا مشارکت آفرین بودن رفتارهای فعالان میدان، ‌ورانداز کنیم.

۱)  اولین تصویری که دورنمای یک انتخابات پرشور را در ذهن مردم ترسیم می‌کند رقم داوطلبانی است که برای رقابت ثبت‌نام می‌کنند. با این معیار،‌ انتخابات آتی، صاحب یک نصاب چشمگیر است. تعداد داوطلبان این دوره، بالاترین عدد در بین تمامی ادوار انتخابات مجلس است. عدد ۱۶ هزار و ۳۳ نفر داوطلبی که برای انتخابات دوره یازدهم مجلس ثبت نام کردند اکنون با جهشی بیش از ۵۰ درصد به عدد ۲۴ هزار و ۸۲۶ نفر رسیده است. چنین اشتیاقی به خودی خود ظرفیت دارد رقابتی فشرده با مشارکتی بالا را رقم بزند.

۲) تصویر دوم، مربوط به اراده نهادهای متولی احراز صلاحیت (چه در هیأت‌های اجرایی و چه در هیأت های نظارت) در مواجهه با داوطلبان است. شک نیست که این نهادها شیوه عمل خود را در چارچوب ضوابط قانونی معرفی می‌کنند. اساساً شاید برای آنها میزان مشارکت مردم،‌ اولویت اصلی نباشد چراکه احتمالاً خواهند گفت ما متولی «سلامت» انتخابات هستیم نه مسئول «مشارکت». این، سخن غلطی نیست اما توجه به این نکته بسیار مهم ضروری است که نوع استفاده از ضوابط قانونی می‌تواند سختگیرانه یا بی‌طرفانه یا توأم با درجاتی از نرمش و وسعت نظر باشد. نتایج احراز صلاحیت‌هایی که توسط هیأت‌های اجرایی آشکار و رسانه‌ای شده گویای مواجهه‌ای توأم بانرمش و وسعت نظر نیست. حتی اگر تعداد این رد صلاحیت‌ها یا عدم احراز صلاحیت‌ها پرشمار نباشد اما نفوذ و تأثیرشان،‌ میزان مشارکت را دچار تلاطم و نوسان می‌کند. به این اعتبار شاید لازم باشد هیأت‌های اجرایی در مسیر اقناع افکار عمومی، گام بردارند و ذهن جمعی را نسبت به دلایل رد صلاحیت ثبت‌نام کنندگان، ‌خصوصاً آنها که در افکار عمومی صاحب وجاهت و مکانتی هستند متقاعد سازند. هر تصمیمی در این سطح می‌تواند تأثیر مستقیم و جدی بر پدیده مشارکت انتخاباتی مردم داشته باشد.

۳)‌ تصویر سوم از انتخابات پیش رو را آن دسته از کنش های رسانه ای برمی سازد که از سوی چهره‌های سیاسی یا صاحبان تریبون ابراز می‌شود. وقتی فعالان سیاسی،‌ انتخابات را از همین روزها آگاهانه یا ناآگاهانه به میدانی برای مخاصمات یا تسویه‌های جناحی یا افشاگری‌های سیاسی تبدیل کنند رغبت شهروندان برای مشارکت را تضعیف خواهند کرد. کمتر از ۴ ماه مانده به برگزاری انتخابات، رویکردهای انقباضی از جمله سند زدن کشور به نام یک گروه خاص، ولو اینکه از سوی فردی نامؤثر صورت گرفته باشد عین «دفع حداکثری» است. وقتی یکی دو تن از تریبون داران عرصه رسانه یا مشاهیر عرصه سیاست و فرهنگ، به شکلی علنی و آشکار مقامات ارشد سابق یا فعلی را تخطئه کنند و مثلاً شورای نگهبان را برای رد صلاحیت آنها فرابخوانند نتیجه‌ای غیر از این به بار نخواهد آمد که شهروند سرگردان خیال کند انتخابات آتی،‌ چیزی غیر از مناقشات فردی یا جناحی نیست ولذا لزومی برای مداخله در این مناقشات و مشارکت در انتخابات نبیند. صداو سیما مهم‌ترین مسئولیت را در این تصویرسازی برعهده دارد و باید نقش خود را به عنوان نهادی طرفدار انتخابات و مشارکت به شهروندان بباوراند.

 دوم) میان اهل نظر تقریباً اجماع است که مهم ترین شاخص مشروعیت یا مقبولیت یک نظام سیاسی،‌ مشارکت‌پذیر بودن آن نظام است. عیار دموکراتیک بودن یک ساختار حکومتی وقتی اوج می‌گیرد که میزان مشارکت شهروندان به نحو معناداری افزایش پیدا کند. مشارکت بالا غیر از تقویت پایه‌های مشروعیت و مقبولیت یک نظام سیاسی، شاخصی برای افزایش اقتدار ملی هم هست. به این ترتیب،‌هر رفتار و رویکردی که نرخ مشارکت واقعی شهروندان در انتخابات را بالا ببرد عملاً رفتاری در مسیر تقویت مشروعیت و مقبولیت و اقتدار ملی هم هست. متقابلاً، هر اقدامی که ضد مشارکت باشد نهایتا با ایده «ایران قوی» مغایرت دارد.

به نظر می‌رسد رکن اصلی در افزایش مشارکت عمومی،‌ تأمین عنصر «رقابت»،‌ البته با حضور رقابت کنندگان واقعی و اصلی است. اگر ذهن جمعی ایرانیان،‌ میدان انتخابات را خالی از رقبای اصلی ببیند و احساس کند «حق انتخابش» محدود شده و گزینه‌های حقیقی رقابت در فهرست تأیید شدگان نیست چه انگیزه‌ای برای مشارکت در این اقدام ملی خواهد داشت؟ مقام معظم رهبری چهار اصل «امنیت، مشارکت، ‌سلامت، و رقابت» را از ارکان یک انتخابات مطلوب دانسته و متولیان را به تأمین این اصول و ارکان فراخوانده‌اند. این اصول در کنار راهبرد «جذب حداکثری،‌ دفع حداقلی»،‌ می‌تواند به خودی خود چشم‌انداز یک انتخابات پرشور، سالم، رقابت آمیز،‌ امن و ایمن، و سالم و قابل اعتماد را رقم بزند. به نظر می‌رسد بزرگ ترین تحریف گران سخن رهبری کسانی‌اند که از میان این اصول چهارگانه دست به انتخاب می‌زنند. یکی، دوتا را برجسته می‌کنند اما به یکی، دوتای دیگر التفات ندارند. برخی با توسل به اصل «سلامت» عنصر «رقابت» را نادیده می‌گیرند و برخی دیگر به اصل «امنیت» تشبث می‌کنند تا از ضرورت و اهمیت اصل «مشارکت» بکاهند. می‌توان در جریانات سیاسی کشور، صداهایی را یافت که معتقدند به دلیل شرایط جاری منطقه و بین‌الملل، اصل «امنیت» بر سه اصل دیگر رجحان دارد. چنین مصلحت سنجی هایی، راهبرد حکیمانه «میزان، رأی ملت است» را تعلیق می‌کند و «خواست مردم» را از فیصله بخش بودن و فصل الخطاب بودن ساقط می‌نماید. اما پیداست که انتخابات در گفتار رهبری، وقتی مطلوب تلقی می‌شود که این چهار اصل، با هم و ذیل راهبردهای «جذب حداکثری و دفع حداقلی» و نیز «حق الناس دانستن رأی مردم» محل توجه باشد.

اکنون در چهارقدمی برگزاری انتخابات مهم دوره دوازدهم مجلس،‌ هم برای مدیران و دست اندرکاران انتخابات و هم برای چهره‌ها و فعالان رسانه‌ای و سیاسی، باید کاملاً روشن باشد که مراعات آن راهبردهای اصولی، از چه طریقی محقق یا با کدام رفتارها مخدوش می‌شود. از همین روزها می‌توان جدولی با دو ستون طراحی کرد و نام افراد و جریان‌هایی را که در مسیر مشارکت افزایی و رقابت آفرینی یا مشارکت سوزی و رقابت ستیزی فعالیت می‌کنند در آن ثبت کرد. دوستان و دشمنان انتخابات مشارکتی و رقابتی  با این جدول بهتر شناخته می‌شوند.


نورنیوز
نظرات

وخامت اوضاع انسانی در غزه فاجعه‌بار است

هزارا صهیونیست به کانادا فرار کردند

همتی: ایران مصمم به ایفای تعهدات خود در قبال بانک توسعه اسلامی است

هنرمندان فلسطینی دوسالانه هنر در غزه را برگزار می‌کنند

عکس های منتخب جهان، 25 نوامبر2024

نور ویدئو | مصاحبه با یگانه مسئول قرارگاه نصرالله +فیلم

همکاری همراه اول و شاپرک برای ساماندهی کارتخوان‌های سیار

آکسیوس مدعی توافق لبنان و رژیم صهیونیستی بر سر مفاد آتش‌بس شد

پرسپولیس 1 - الریان 0 +فیلم

پادکست | درس های فارسی ، یا تقلا برای بقا

«پاتریس کارترون» سرمربی سپاهان شد

پایتخت از امشب بارانی می‌شود

نورنما | جذابیت کار طلا سازی در قاب تصویر +فیلم

نسل‌کشی 14 ماهه گذشته در غزه استمرار طرح امحای استعماری 80 ساله در فلسطین است

کوهنوردان از صعود به ارتفاعات تهران پرهیز کنند

پزشکیان: اکثر یارانه‌های توزیعی به کسانی می‌رسد که احتیاج به آن ندارند

استقلال 0 - پاختاکور 0 / استقلال نبُرد ولی همچنان شانس صعود دارد

کره‌شمالی در حال افزایش تولید موشک‌های کوتاه‌برد است

حمله جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به چند منطقه در لبنان +فیلم

توده‌ای 15 کیلویی از بدن دختری 13 ساله خارج شد

ایدز با شناسایی به موقع قابل درمان است/ گسترش ویروس «اچ‌آی‌وی» بی‌سروصدا در کشور

امکان ثبت مسافری آیفون فراهم شد

آیا بیمه زنان سرپرست خانوار اجرایی می شود؟

اتصال شبکه «میر» به «شتاب» تبادلات تجاری را تسهیل می‌کند؟

هویت متهمان هلاکت خاخام صهیونیست در امارات اعلام شد

دعوت از 3 فیلم ایرانی به جشنواره تورین

دستگیری112 محکوم متواری

وزنه‌بردار دختر ایرانی 3سال محروم شد

نور ویدئو | وزن واقعی اروپا و چند سئوال مهم +فیلم

نورنما | تیز کردن منقار عقاب ، تصویری که تا به حال ندیده اید! +فیلم

پرسپولیس - الریان ساعت 21:30 دقیقه امشب/ ترکیب احتمالی پرسپولیس

قیمت خودروهای داخلی ریخت

پادکست | زنان بوتاکسی ، مردان رینو پلاستی !

«فرود عسگری» رئیس‌کل گمرک ایران شد

عراقچی وارد لیسبون شد

گزارش تصویری | دیدار هزاران نفر از بسیجیان با رهبر انقلاب

صادرات نفت ایران ادامه می‌یابد

برگزاری دومین روز رزمایش مشترک ایران و آذربایجان

تأثیر قطعی معدل کار درستی است/تکذیب اخراج سیاسی دانشجویان از دانشگاه‌ شهید رجایی

گروگانگیران اتباع خارجی در دام قانون افتادند

تمدید «منظومه سیمرغ» فرهاد فخرالدینی دو شب دیگر

کشف کفش 2 هزار ساله یک سرباز

معاون حقوقی ریاست جمهوری: قانون عفاف و حجاب در حالت تعلیق قرار گرفته است

آغاز ثبت نام حج تمتع 1404

رشد 57هزار واحدی بورس

قیمت امروز طلا و سکه/ دلار چند؟

پلاستیکی که در آب دریا ناپدید می‌شود

امید واهی نتانیاهو به ترامپ

سرلشکر باقری: قدرت دریایی پیشران پیوند ایران با جهان اسلام است

حمله موشکی گسترده از لبنان به الجلیل

ارسال مبلغ جریمه‌های سالیانه به مالکان خودروها

وزیر ارتباطات : 83 درصد گوشی‌های کاربران مجهز به فیلترشکن هستند

نخست‌وزیر پیشین لبنان: لحظه امضای توافق آتش‌بس در لبنان نزدیک است

نتانیاهو دوبار درخواست کرد؛ دادگاهم را به تعویق بیندازید

نمایش «جیم‌نون» در برج میلاد روی صحنه می‌رود

برگزاری رزمایش دریایی محمد رسول الله 3 مرزبانی فراجا در آب های عمان

105 فیلم متقاضی حضور در جشنواره فجر

حذف دلار از معاملات ایران و روسیه/اتصال شبکه بانکی میر و شتاب ایران

معاریو گزارش داد: نتانیاهو در مسیر آتش بس با لبنان حرکت می‌کند/موافقت اولیه با آتش بس

اذعان رژیم اسرائیل به دخیل نبودن ایران در قتل خاخام یهودی در امارات

حداقل حقوق کارمندان 13 میلیون تومان تعیین شد

هنرمند ایرانی که بر بام کعبه اذان گفت، درگذشت

واکنش امریکا به کشته شدن خاخام یهودی در امارات

بازگشت دانشجویان اخراجی به دانشگاه

نورنما | 5 آذر سالروز تشکیل بسیج مستضعفان به فرمان امام خمینی (ره) گرامی باد +فیلم

آتش‌سوزی در موتور هواپیمای مسافربری روسیه در فرودگاه آنتالیا

وزیر کشور: سه استاندار باقیمانده تا چهارشنبه انتخاب می‌شوند

تفکر بسیجی؛ بن‌بست شکن و نقطه مقابل تحقیر ملی

فرصت 10 روزه دادگاه به 11 بانک برای ارائه گزارش دقیق از بدهی چای دبش

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های دوشنبه 5 آذر 1403

عارف بر تکمیل آزادراه تهران-شمال در اولین فرصت تاکید کرد

گشته‌‌ایم بسیج تا به‌پا کنیم ارتش بیست میلیونی

لاریجانی: پرونده هسته ای ایران در یک ساختار سیاسی دنبال می شود

دو فوریتی | یک نظام آموزشی با 22 نوع مدرسه!! +فیلم

برای هر دامی آماده باش!

آکسیوس: توافق اسرائیل و لبنان درگام آخر

مثلث ایرانی احیای مذاکرات

ایجاد بانک مورگان استنلی در عربستان سعودی

ورود سامانه بارشی از شمال غرب کشور

مسیر پر پیچ و خم دیپلماسی

انتقاد از انتخاب تولسی گبرد برای اداره اطلاعات ملی آمریکا/ با ایران و روسیه متحد است

پایان ملاقات زمین با ماه دوم خود

یک چهارم استادان دانشگاه مهاجرت کرده‌اند

از بسیج 1358 تا بسیج 1403

گاردین: کرنش رسانه‌ها در برابر ترامپ پایان آزادی بیان در آمریکاست

سفارت ایران ادعای هرگونه ارتباط در قتل خاخام صهیونیست در امارات را رد کرد

تصادف مرگبار دو خودرو در جاده‌های قم

شمار شهدای از 3 هزار و 750 نفر عبور کرد

حزب‌الله با تشدید حملات پاسخ رژیم صهیونیستی را داد/ موشک‌باران 17 نقطه حساس در اراضی اشغال

قسط ماهانه وام فرزندآوری چقدر است؟

توجه به پرونده مملو از رفتارهای غیرسازنده اروپا در گفت‌وگوهای پیش‌رو ضروری است

نور ویدئو | لبنان، جایی که خودروها نقش اساسی در زندگی روزمره مردم ایفا می‌کنند +فیلم

پزشکیان: روش‌های کلاسیک به تنهایی معضلات کشور را رفع نمی‌کند

سخنرانی رهبر معظم انقلاب در دیدار بسیجیان به صورت زنده پخش می‌شود

لوگوی تیم پرسپولیس به خاطر بدهی توقیف شد!

سید جلال حسینی: تا آخرین لحظه برای بُرد می‌جنگیم

نور ویدئو | لبنان ، کشوری با تاریخ غنی و فرهنگی متنوع +فیلم

فروش 160 کیلوگرم شمش طلا در هفتادمین حراج مرکز مبادله

چرا اروپا به دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

کتاب «پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل» به چاپ رسید

X
آگهی تبلیغاتی