شناسه خبر : 138399
تاریخ انتشار : 1402/01/20 10:43
اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی

نورنیوز بررسی کرد؛

اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی

رویکرد جدید عربستان سعودی در حوزه سیاست خارجی نباید به عنوان تقابل با آمریکا تفسیر شود، بلکه این کشور قصد دارد مولفه‌ها و ابزارهای قدرت خود را در برابر فشار یک‌جانبه آمریکا تقویت نموده و از طریق موازنه قدرت، ظرفیت‌های بازیگری خود را افزایش دهد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سیاست خارجی عربستان طی ماه‌های اخیر با تغییرات و رویکردهای قابل توجهی همراه شده است.

یکی از مباحث مطرح در این روند، رویکرد سازنده و مثبت سعودی به بهبود و توسعه مناسبات با جمهوری اسلامی ایران است که پس از ماه‌ها میانجی‌گری عراق و عمان در روندی تسریع شده به میزبانی چین اجرا و توافق اولیه میان مسئولین نهادهای امنیت ملی دو کشور در اسفند ماه انجام شد.

در گام دیگر و با دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان به میزبانی چین و انتشار بیانیه مشترک، اجرایی‌سازی هر چه سریع‌تر توافقات برای ارتقاء سطح مناسبات مورد تاکید قرار گرفت.

در واکنش به اتخاذ رویکرد جدید از سوی عربستان در حوزه سیاست خارجی، دیدگاه‌های متعددی از سوی کارشناسان و تحلیل‌گران منطقه‌ای و بین‌المللی طرح شده است.

برخی از تغییر راهبرد عربستان در مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی سخن گفته و اتخاذ مواضع جدید ریاض را ناشی از فاصله گرفتن عربستان از نگاه یک‌جانبه به غرب عنوان کرده‌اند و برخی دیگر تلاش برای ایجاد موازنه میان قدرت‌های شرقی و غربی در کنار کاهش تنش‌های منطقه‌ای که بهانه غرب برای ایفای نقش بیشتر در غرب آسیا را از میان می‌برد را به عنوان هدف اصلی عربستان سعودی از ایجاد تغییر در سیاست خارجی خود مورد توجه قرار داده‌اند.

ارزیابی دقیق تحلیل‌ها و دیدگاه‌های ارائه شده درباره چرایی شکل‌گیری تغییرات در سیاست‌های عربستان در حوزه منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بدون دقت نظر در فرآیندهای حاکم بر رفتار عربستان از دوران به قدرت رسیدن خاندان سلمان نمی‌تواند تصویری واقعی از شرایط موجود ارائه کند.

نگاهی به کارنامه عربستان در دوران تسلط خاندان سلمان بر این کشور نشان می‌دهد که آل‌سعود با محوریت «محمد بن‌سلمان» ولیعهد، از سال ۲۰۱۵ طرح‌های گسترده‌ای را برای تبدیل عربستان به قدرت اول اقتصادی و تکنولوژیک منطقه در قالب «طرح نئوم» در پیش گرفته است.

پیگیری اجرای این طرح با برنامه‌های چند صد میلیارد دلاری در حالی آغاز شده که برخی اشتباهات محاسباتی در ابتدای به قدرت رسیدن خاندان سلمان در عربستان این روند را عملا با چالش‌های بسیاری همراه ساخت.

از یک سو ورود عربستان به جنگ یمن به رغم میلیاردها دلار هزینه مالی و خسارت‌های انسانی قابل توجه در کنار تخریب جایگاه منطقه‌ای و جهانی عربستان صرفا به عاملی برای تامین منافع کارخانه‌های اسلحه‌سازی غرب و باج‌خواهی آنها به نام آنچه حمایت از دولت مستعفی یمن در مجامع جهانی می‌نامیدند منجر شد.

از سوی دیگر بر خلاف محاسبات سعودی، شرکت‌ها و بانک‌ها و سرمایه‌داران غربی فاقد رویکرد و سیاست‌گذاری مستقل از دولت‌های خود بوده و بر اساس خواست دولت‌مردانشان عملا از اجرای تعهدات خود در قبال خواسته‌ها و طرح‌های توسعه‌ای عربستان شانه خالی کردند.

دیری نپایید که این حقیقت برای سران عربستان مسلم شد که اقتصاد و سرمایه‌داری بخشی از ابزار قدرت غرب برای تسلط بر کشورهاست و در عمل تکنولوژی و دانش روز را در اختیار سایر کشورها قرار نمی‌دهند و صرفا به دنبال بازار مصرف برای کالاهای خود هستند که عملا با طرح‌های توسعه‌ای بن‌سلمان هم‌خوانی ندارد.

خروج ناگهانی و غیر مسئولانه آمریکا از افغانستان و نیز روند رفتاری واشینگتن در اوکراین برای پیشرفت نظامی به سمت شرق و مهار روسیه، نشان داد که بازی با کارت امنیت یکی از مهمترین رویکردهای غرب برای ایجاد بی‌ثباتی و سوءاستفاده از آن در مسیر افزایش نفوذ و تسلط بر منابع حیاتی سایر کشورهاست.

علاوه بر این؛ استفاده ابزاری غرب از وضعیت ساختاری حاکم بر عربستان که در قالب حاکمیت پادشاهی موروثی و نبود ظرفیت‌ها برای تبدیل آن به دموکراسی غربی عملا به پاشنه آشیلی برای سوءاستفاده و باج‌خواهی مبدل شده و ریاض را به این جمع‌بندی راهبردی رسانده که با اتکاء مطلق به غرب نمی‌تواند در مسیر اجرای طرح‌های توسعه بلندپروازانه خود گام بردارد.

در چارچوب ارزیابی کنش‌های جدید عربستان در حوزه سیاست خارجی چند محور اصلی قابل توجه است:

نخست؛ عربستان به دنبال کاهش تنش‌های امنیتی در ورای مرزهای خویش است که مولفه‌ای مهم برای کاهش فشارهای غرب به این کشور به بهانه‌های امنیتی است.

دوم؛ عربستان با آگاهی از چالش‌های اقتصادی درون غرب و نیز رویکردهای انحصارگرایانه اقتصادی و تکنولوژیک آن به دنبال یافتن ظرفیت‌های جدید اقتصادی و فن‌آوری جهت پشتیبانی از طرح‌های اقتصادی خود است که در این مسیر می‌تواند به همکاری با کشورهایی چون چین، هند و تا حدودی روسیه امیدوار باشد.

سوم؛ عربستان که تاکنون به عنوان یک منبع انرژی دائمی و بعضا با قیمت ارزان برای غرب شناخته می‌شد اینک در تلاش است که منابع انرژی را از محلی برای کسب درآمد به ابزار تولید قدرت به‌ویژه در ایجاد موازنه در برابر غرب تبدیل کند.

اقدامات جدید عربستان سعودی برای عادی‌سازی روابط با ایران، حرکت به سمت پایان دادن به بحران یمن، احیاء روابط با سوریه، عدم همراهی با خواست غربی‌ها در مورد وارد کردن فشار به روسیه در جنگ اوکراین، کاهش تولید نفت در بحبوحه بحران انرژی در غرب و پایه‌گذاری روابط راهبردی با چین را می‌توان در چارچوب تحقق این اهداف ارزیابی نمود.

نکته مهم آن است که سعودی با این رفتارها به دنبال رویکرد تقابلی با آمریکا نیستند بلکه تلاش دارند تا مولفه‌ها و ابزارهای قدرت خود را در برابر فشار یک‌جانبه آمریکا تقویت نموده و با موازنه قدرت بتوانند قدرت بازیگری خود را افزایش دهند.

تحقق این مهم در کنار نقش‌آفرینی در نظم نوین جهانی که ورای یک‌جانبه‌گرایی غربی در حال شکل گیری است امری غیر قابل اجتناب و لازمه اجرای طرح‌های بلندپروازانه بن‌سلمان برای تبدیل کردن عربستان به قدرت اقتصادی منطقه‌ای با قابلیت تأثیرگذاری بر تحولات سیاسی، امنیتی و اقتصادی در سطح جهانی است.

در میان این اتخاذ این رویکرد جدید، نکته قابل توجه که می‌تواند در تغییر رفتار سعودی تاثیرگذار باشد، تاثیرپذیری از اعتراضات و فضای اغتشاشی تحمیلی در پاییز سال گذشته به ایران است.

در حالی که ایران به‌دلیل ساختار سیاسی مردم‌سالار، حکومتی دموکراتیک و مبتنی بر آراء مردم تلقی می‌شود، غرب با استفاده از ابزارهای جنگ شناختی و ترکیبی، فشارهای داخلی و به‌ویژه خارجی بسیار شدیدی را علیه ایران سازماندهی نمود که تحمل آن برای کمتر حکومتی در جهان میسر است.

سران ریاض به خوبی به این حقیقت آگاهند که ایجاد چنین روندی از سوی غرب در عربستان به سادگی امکان‌پذیر است و بعید نیست که آنها با استفاده از ابزارهای حقوق بشری و ایجاد فضای تنش داخلی به دنبال بازگرداندن ریاض به چرخه انقیاد در برابر یک‌جانبه‌گرایی غربی باشند.

سران سعودی با اشراف کامل نسبت به احتمال بهره گیری غرب از این ابزار برای به چالش کشاندن ریاض، هوش‌مندانه درصددند که پیش از قرار گرفتن در چنین روندی، اهرم‌های قدرت خود را برای ایجاد بازدارندگی موثر در برابر چنین جنگی، متعدد و تقویت کنند تا غرب اساسا امکان دست زدن به چنین اقداماتی علیه سعودی را نداشته باشد.

در این میان چین و روسیه از یک‌سو عضو دائم شورای امنیت هستند که ظرفیت حمایت از عربستان را دارند و از سوی دیگر این کشورها برخلاف غرب به دنبال سلطه‌گری و تغییر و یا تضعیف ساختار سیاسی حاکم بر این کشور نیستند.

بر این اساس مشاهده می‌شود که ریاض پس از استقبال گرم از «شی جین پینگ» و توافقات چند لایه با پکن، همراهی با روسیه در اوپک پلاس، پذیرنده میانجی‌گری چین در مناسبات ریاض و تهران شده تا در کنار عبور از تنش‌های منطقه‌ای، از ظرفیت‌ قدرت‌های نوظهوری همچون چین در کنار روسیه و همچنین مدیریت تنش‌های بی‌حاصل منطقه‌ای استفاده کند تا ضمن بهره‌گیری از مزایای همکاری با غرب از نیاز چین به انرژی حوزه خلیج فارس حداکثر بهره‌برداری را برای ایجاد موازنه با غرب و همچنین مدیریت تنش‌های منطقه‌ای به‌عمل آورد.

تحولات آتی در کنار کنش‌ها و واکنش‌های سایر بازیگران موثر بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی مشخص خواهد کرد که رویکرد جدید عربستان تا چه میزان می‌تواند از اهداف مورد نظر این کشور برای دست‌یابی به جایگاه منطقه‌ای جدید پشتیبانی کند.


نورنیوز
نظرات

غافلگیری اسرائیل از گردان‌های القسام/ احتمال از سرگیری جنگ در غزه

نورنما | رونمایی روسیه از کامیون های تولید ابر +فیلم

ایروانی: آتش بس غزه باید به راه حل دائمی تبدیل شود

لزوم شناخت ترامپ

تقلا برای احیای قدرت آمریکا

قابل توجه آقای رییس‌جمهور!

اسرائیل و نقد در جنگ!

راه‌حل‌های منطقی از راه مذاکره می گذرد

درگیری با شمشیر مقابل بیمارستان لقمان/جزئیات حادثه از زبان متهمان

ترامپ چه فرمان‌هایی را در اولین روزش در کاخ سفید امضا کرد؟

ترامپ و یک جهان آشوب

شروع دوباره اظهارات ترامپ علیه ایران

نورنما | 2 بهمن روز جهانی بازی +فیلم

متجاوز دختر6 ساله 19 ساله بود+ فیلم حرف‌های کودک‌آزار

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های دوشنبه 2 بهمن

بازدید رهبر انقلاب ازنمایشگاه «پیشگامان پیشرفت»

ماکرون همزمان با آغاز کار ترامپ چه هشداری داد؟

چالش‌های ژئوپلیتیکی گاز؛ روسیه، ایران و قطر در خط مقدم

پیام‌ها و واکنش‌ها به آغاز ریاست جمهوری ترامپ در کاخ سفید

بورس نمی تواند هر روز سبز باشد/6.5میلیارد دلار طلا وارد شد

برف و باران در 11 استان

سنای آمریکا صلاحیت مارکو روبیو را بعنوان وزیر خارجه دولت ترامپ تایید کرد

امید به زندگی چیست؛کدام کشور صدرنشین است؟

روسیه برای گفت‌و‌گو با ژاپن شرط گذاشت

واردات گوشت از اتحادیه اروپا در روسیه ممنوع اعلام شد

ترامپ در اولین سخنرانی پس از تحلیف چه گفت؟

تداوم نقض آتش‌بس لبنان و دستگیری سه کشاورز توسط صهیونیست‌ها

نجباء: مقاومت هیچ ترسی از ترامپ ندارد

عکس های منتخب جهان، 20 ژانویه 2025

تورم منطقه یورو به بالاترین حد از ماه ژوئیه رسید

واردات گاز مایع چین از روسیه افزایش یافت

نورنما | کلکسیونی از خودرو های لوکس دنیا در خیابان های تهران +فیلم

مخبر: باید ساختارهای جداگانه و جزیره‌ای به رشد یکدیگر کمک کنند

جزئیات نحوه ترور دو قاضی شهید از زبان رئیس دیوان عالی کشور +فیلم

وزیر کشور: فقط با همت استانداران گردشگر در استان‌ها جذب می‌شود

«محمدصالح اولیاء» رئیس جدید سازمان ملی بهره‌وری فعالیت خود را آغاز کرد

بازیکن اهل کنگوی استقلال از این تیم جدا شد

پوتین: آماده‌ایم با ترامپ بر سر اوکراین گفت‌وگو کنیم

آب‌بهای مشترکان بسیار بدمصرف 5 برابر گران‌تر محاسبه می‌شود

قالیباف: وزارت ورزش با مولدسازی می‌تواند در زیرساخت‌ها تحول ایجاد کند

انتشار تصویری جدید از ساعد سهیلی در «خدای جنگ»

ترامپ سوگند ریاست جمهوری را ادا کرد/ادعای عجیب آقای رئیس‌جمهور در سخنرانی مراسم تحلیف+فیلم

پیش‌بینی بارش برف در مناطق کوهستانی/ هوا سردتر می‌شود

گزارش تصویری | نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران

یک خواننده در کرمانشاه به قتل رسید

پادکست | چرا احساس خستگی داریم

سیاست نامه | مذاکره با آمریکا

سکه ضرب 1403 چهارشنبه عرضه می‌شود

موسیمانه: توقع نداریم هواداران استقلال شعار ندهند/ تا فردا هم نمی‌تواستیم گل بزنیم

ایران و پاکستان؛ مشارکت راهبردی در برابر تروریسم و ناامنی منطقه‌ای

امیر حاتمی: رژیم‌صهیونیستی برای اجتناب از تلفات بیشتر به آتش‌بس خفت‌بار تن داد

کمالوندی: صنعت هسته‌ای قدرت و بازدارندگی در سطح بین‌المللی ایجاد می‌کند

فرصت‌های میلیاردی از دل آفتاب و باد برای ایران!

تصویربرداری سریال «شب روشن» در شمال کشور آغاز شد

سرلشکر باقری: رایزنی‌های ایران و پاکستان رشد فوق العاده‌ای داشته است

رهبر انصارالله: ایران نقش مهمی در تحقق پیروزی مقاومت داشت

قائم‌پناه: برای مقابله با آلودگی هوا باید عزم ملی شکل بگیرد

نور ویدیو | ساعت کاری کوتاه تر الگویی برای آینده

امیر حیدری: در برابر هر اقدام دشمنان آمادگی همه‌جانبه داریم

اوباش تیرانداز در پیشوا بازداشت شدند

استقلال 0 - 1 شمس‌آذر /روزهای کابوس‌آور استقلالی‌ها هنوز ادامه دارد+فیلم

دام زنده ارزان شد/ دلیل کاهش توزیع گوشت وارداتی

سرمربی تیم ملی والیبال ایران قراردادش را امضا کرد

«کارتال» برای امضای قرارداد با پرسپولیس شرط گذاشت

بورس 42 هزار واحد دیگر افت کرد

دوشنبه و جمعه هر هفته ایرتور به پاریس پرواز دارد

پزشکیان : در تنگنا افتادیم و مازوت سوزاندیم

دیدار ذوب‌آهن - پرسپولیس فردا بدون تماشاگران زن

ترامپ در تدارک تماس تلفنی با پوتین بعد از تحلیف

ارتباط بین بیماری لثه و عملکرد مغز چیست؟

سکه چند؟

انتقاد روزنامه ایتالیایی از مهدی طارمی

صرف آخرین چای «بایدن» با «ترامپ» در کاخ سفید

آزادی 90 فلسطینی در مرحله اول/حرکت هوشمندانه «قسام» حین تبادل اسرای زن صهیونیست+فیلم

مشاور امنیت ملی ترامپ: تصمیمات مهمی درباره تهران می‌گیریم

نشریه تایم: او بازگشته است

تقدیر کمیته‌های مقاومت فلسطین از پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از ملت فلسطین

آغاز به کار نخستین نمایشگاه «اهواز پترواکس» با حضور همراه اول

ترامپ می‌آید، جهان برای بدترین‌ها آماده نیست

ثبت سفارش آیفون هنوز مجاز نیست/ هرگونه معامله رسمی تخلف است

از جشن پیروزی در غزه تا زوال کابینه نتانیاهو

فروش یک میلیارد دلاری «موآنا» در یک هفته

حادثه برای هواپیمای فوکر100 کارون در مهرآباد+فیلم

نمایندگان وزارت فرهنگ در ساترا معرفی شدند

فرهاد فخرالدینی از بیمارستان مرخص شد

عارف: دولت باید نقش تسهیل‌گر ایفا کند

کسب 8 مدال در مسابقات بین‌المللی کاراته اوپن مارسی

تورم تولید 5 درصد بیشتر شد

نیمار بازیکن قرضی شد

پایان نیما/انجام 80 درصد معاملات ارزی در بازار ارز تجاری

استقلال به دنبال بازگشت به روزهای خوش/ترکیب احتمالی استقلال تهران برابر شمس‌آذر

صالحی‌امیری: در حوزه میراث فرهنگی دچار فرسودگی هستیم

نقطه‌زنی دقیق پهپادهای نزاجا

پزشکیان: قدرت ملی ما ابتدا با همراهی مردم تضمین می‌شود

عوارض 5 آزادراه گران شد

درگیری عناصر جولانی با نیروهای کُرد/مقاومت نیروهای کُرد سوری در تحویل اسلحه

انقلاب را به عموم مردم بازگردانیم

نورنما | مراحل ساخت چوب کبریت از یه تنه درخت تا کارخانه +فیلم

دو فوریتی | گزینش های سختگیرانه و هزینه هایی که می آفریند

دلیل گرانی دارو چیست؟

X
آگهی تبلیغاتی