شناسه خبر : 138399
تاریخ انتشار : 1402/01/20 10:43
اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی

نورنیوز بررسی کرد؛

اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی

رویکرد جدید عربستان سعودی در حوزه سیاست خارجی نباید به عنوان تقابل با آمریکا تفسیر شود، بلکه این کشور قصد دارد مولفه‌ها و ابزارهای قدرت خود را در برابر فشار یک‌جانبه آمریکا تقویت نموده و از طریق موازنه قدرت، ظرفیت‌های بازیگری خود را افزایش دهد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سیاست خارجی عربستان طی ماه‌های اخیر با تغییرات و رویکردهای قابل توجهی همراه شده است.

یکی از مباحث مطرح در این روند، رویکرد سازنده و مثبت سعودی به بهبود و توسعه مناسبات با جمهوری اسلامی ایران است که پس از ماه‌ها میانجی‌گری عراق و عمان در روندی تسریع شده به میزبانی چین اجرا و توافق اولیه میان مسئولین نهادهای امنیت ملی دو کشور در اسفند ماه انجام شد.

در گام دیگر و با دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان به میزبانی چین و انتشار بیانیه مشترک، اجرایی‌سازی هر چه سریع‌تر توافقات برای ارتقاء سطح مناسبات مورد تاکید قرار گرفت.

در واکنش به اتخاذ رویکرد جدید از سوی عربستان در حوزه سیاست خارجی، دیدگاه‌های متعددی از سوی کارشناسان و تحلیل‌گران منطقه‌ای و بین‌المللی طرح شده است.

برخی از تغییر راهبرد عربستان در مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی سخن گفته و اتخاذ مواضع جدید ریاض را ناشی از فاصله گرفتن عربستان از نگاه یک‌جانبه به غرب عنوان کرده‌اند و برخی دیگر تلاش برای ایجاد موازنه میان قدرت‌های شرقی و غربی در کنار کاهش تنش‌های منطقه‌ای که بهانه غرب برای ایفای نقش بیشتر در غرب آسیا را از میان می‌برد را به عنوان هدف اصلی عربستان سعودی از ایجاد تغییر در سیاست خارجی خود مورد توجه قرار داده‌اند.

ارزیابی دقیق تحلیل‌ها و دیدگاه‌های ارائه شده درباره چرایی شکل‌گیری تغییرات در سیاست‌های عربستان در حوزه منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بدون دقت نظر در فرآیندهای حاکم بر رفتار عربستان از دوران به قدرت رسیدن خاندان سلمان نمی‌تواند تصویری واقعی از شرایط موجود ارائه کند.

نگاهی به کارنامه عربستان در دوران تسلط خاندان سلمان بر این کشور نشان می‌دهد که آل‌سعود با محوریت «محمد بن‌سلمان» ولیعهد، از سال ۲۰۱۵ طرح‌های گسترده‌ای را برای تبدیل عربستان به قدرت اول اقتصادی و تکنولوژیک منطقه در قالب «طرح نئوم» در پیش گرفته است.

پیگیری اجرای این طرح با برنامه‌های چند صد میلیارد دلاری در حالی آغاز شده که برخی اشتباهات محاسباتی در ابتدای به قدرت رسیدن خاندان سلمان در عربستان این روند را عملا با چالش‌های بسیاری همراه ساخت.

از یک سو ورود عربستان به جنگ یمن به رغم میلیاردها دلار هزینه مالی و خسارت‌های انسانی قابل توجه در کنار تخریب جایگاه منطقه‌ای و جهانی عربستان صرفا به عاملی برای تامین منافع کارخانه‌های اسلحه‌سازی غرب و باج‌خواهی آنها به نام آنچه حمایت از دولت مستعفی یمن در مجامع جهانی می‌نامیدند منجر شد.

از سوی دیگر بر خلاف محاسبات سعودی، شرکت‌ها و بانک‌ها و سرمایه‌داران غربی فاقد رویکرد و سیاست‌گذاری مستقل از دولت‌های خود بوده و بر اساس خواست دولت‌مردانشان عملا از اجرای تعهدات خود در قبال خواسته‌ها و طرح‌های توسعه‌ای عربستان شانه خالی کردند.

دیری نپایید که این حقیقت برای سران عربستان مسلم شد که اقتصاد و سرمایه‌داری بخشی از ابزار قدرت غرب برای تسلط بر کشورهاست و در عمل تکنولوژی و دانش روز را در اختیار سایر کشورها قرار نمی‌دهند و صرفا به دنبال بازار مصرف برای کالاهای خود هستند که عملا با طرح‌های توسعه‌ای بن‌سلمان هم‌خوانی ندارد.

خروج ناگهانی و غیر مسئولانه آمریکا از افغانستان و نیز روند رفتاری واشینگتن در اوکراین برای پیشرفت نظامی به سمت شرق و مهار روسیه، نشان داد که بازی با کارت امنیت یکی از مهمترین رویکردهای غرب برای ایجاد بی‌ثباتی و سوءاستفاده از آن در مسیر افزایش نفوذ و تسلط بر منابع حیاتی سایر کشورهاست.

علاوه بر این؛ استفاده ابزاری غرب از وضعیت ساختاری حاکم بر عربستان که در قالب حاکمیت پادشاهی موروثی و نبود ظرفیت‌ها برای تبدیل آن به دموکراسی غربی عملا به پاشنه آشیلی برای سوءاستفاده و باج‌خواهی مبدل شده و ریاض را به این جمع‌بندی راهبردی رسانده که با اتکاء مطلق به غرب نمی‌تواند در مسیر اجرای طرح‌های توسعه بلندپروازانه خود گام بردارد.

در چارچوب ارزیابی کنش‌های جدید عربستان در حوزه سیاست خارجی چند محور اصلی قابل توجه است:

نخست؛ عربستان به دنبال کاهش تنش‌های امنیتی در ورای مرزهای خویش است که مولفه‌ای مهم برای کاهش فشارهای غرب به این کشور به بهانه‌های امنیتی است.

دوم؛ عربستان با آگاهی از چالش‌های اقتصادی درون غرب و نیز رویکردهای انحصارگرایانه اقتصادی و تکنولوژیک آن به دنبال یافتن ظرفیت‌های جدید اقتصادی و فن‌آوری جهت پشتیبانی از طرح‌های اقتصادی خود است که در این مسیر می‌تواند به همکاری با کشورهایی چون چین، هند و تا حدودی روسیه امیدوار باشد.

سوم؛ عربستان که تاکنون به عنوان یک منبع انرژی دائمی و بعضا با قیمت ارزان برای غرب شناخته می‌شد اینک در تلاش است که منابع انرژی را از محلی برای کسب درآمد به ابزار تولید قدرت به‌ویژه در ایجاد موازنه در برابر غرب تبدیل کند.

اقدامات جدید عربستان سعودی برای عادی‌سازی روابط با ایران، حرکت به سمت پایان دادن به بحران یمن، احیاء روابط با سوریه، عدم همراهی با خواست غربی‌ها در مورد وارد کردن فشار به روسیه در جنگ اوکراین، کاهش تولید نفت در بحبوحه بحران انرژی در غرب و پایه‌گذاری روابط راهبردی با چین را می‌توان در چارچوب تحقق این اهداف ارزیابی نمود.

نکته مهم آن است که سعودی با این رفتارها به دنبال رویکرد تقابلی با آمریکا نیستند بلکه تلاش دارند تا مولفه‌ها و ابزارهای قدرت خود را در برابر فشار یک‌جانبه آمریکا تقویت نموده و با موازنه قدرت بتوانند قدرت بازیگری خود را افزایش دهند.

تحقق این مهم در کنار نقش‌آفرینی در نظم نوین جهانی که ورای یک‌جانبه‌گرایی غربی در حال شکل گیری است امری غیر قابل اجتناب و لازمه اجرای طرح‌های بلندپروازانه بن‌سلمان برای تبدیل کردن عربستان به قدرت اقتصادی منطقه‌ای با قابلیت تأثیرگذاری بر تحولات سیاسی، امنیتی و اقتصادی در سطح جهانی است.

در میان این اتخاذ این رویکرد جدید، نکته قابل توجه که می‌تواند در تغییر رفتار سعودی تاثیرگذار باشد، تاثیرپذیری از اعتراضات و فضای اغتشاشی تحمیلی در پاییز سال گذشته به ایران است.

در حالی که ایران به‌دلیل ساختار سیاسی مردم‌سالار، حکومتی دموکراتیک و مبتنی بر آراء مردم تلقی می‌شود، غرب با استفاده از ابزارهای جنگ شناختی و ترکیبی، فشارهای داخلی و به‌ویژه خارجی بسیار شدیدی را علیه ایران سازماندهی نمود که تحمل آن برای کمتر حکومتی در جهان میسر است.

سران ریاض به خوبی به این حقیقت آگاهند که ایجاد چنین روندی از سوی غرب در عربستان به سادگی امکان‌پذیر است و بعید نیست که آنها با استفاده از ابزارهای حقوق بشری و ایجاد فضای تنش داخلی به دنبال بازگرداندن ریاض به چرخه انقیاد در برابر یک‌جانبه‌گرایی غربی باشند.

سران سعودی با اشراف کامل نسبت به احتمال بهره گیری غرب از این ابزار برای به چالش کشاندن ریاض، هوش‌مندانه درصددند که پیش از قرار گرفتن در چنین روندی، اهرم‌های قدرت خود را برای ایجاد بازدارندگی موثر در برابر چنین جنگی، متعدد و تقویت کنند تا غرب اساسا امکان دست زدن به چنین اقداماتی علیه سعودی را نداشته باشد.

در این میان چین و روسیه از یک‌سو عضو دائم شورای امنیت هستند که ظرفیت حمایت از عربستان را دارند و از سوی دیگر این کشورها برخلاف غرب به دنبال سلطه‌گری و تغییر و یا تضعیف ساختار سیاسی حاکم بر این کشور نیستند.

بر این اساس مشاهده می‌شود که ریاض پس از استقبال گرم از «شی جین پینگ» و توافقات چند لایه با پکن، همراهی با روسیه در اوپک پلاس، پذیرنده میانجی‌گری چین در مناسبات ریاض و تهران شده تا در کنار عبور از تنش‌های منطقه‌ای، از ظرفیت‌ قدرت‌های نوظهوری همچون چین در کنار روسیه و همچنین مدیریت تنش‌های بی‌حاصل منطقه‌ای استفاده کند تا ضمن بهره‌گیری از مزایای همکاری با غرب از نیاز چین به انرژی حوزه خلیج فارس حداکثر بهره‌برداری را برای ایجاد موازنه با غرب و همچنین مدیریت تنش‌های منطقه‌ای به‌عمل آورد.

تحولات آتی در کنار کنش‌ها و واکنش‌های سایر بازیگران موثر بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی مشخص خواهد کرد که رویکرد جدید عربستان تا چه میزان می‌تواند از اهداف مورد نظر این کشور برای دست‌یابی به جایگاه منطقه‌ای جدید پشتیبانی کند.


نورنیوز
نظرات

کدام دسته از مشترکان مشمول حداکثر افزایش تعرفه برق می‌شوند؟

نورنما | بوشهر بند کنگان +فیلم

قشقاوی: غرب برای فعال کردن مکانیسم ماشه دنبال بهانه است

انحصار‌زدایی از اماکن ورزشی دستگاه‌های اجرایی در راستای اجرای عدالت در ورزش

«سیاست‌های غیرعلمی؛ بیگانگی اجتماعی و نفوذ»

افزایش تعرفه پرمصرف‌ها تا 5 برابر هزینه تامین برق

کدام استان‌ها بالاترین آمار کودکان رهاشده را دارند؟

پنیر ایرانی به ژاپن صادر می‌شود

نور ویدئو | حکم تاریخی دیوان بین‌المللی کیفری علیه نتانیاهو و گالانت +فیلم

اجرای حکم دادگاه لاهه یک الزام اخلاقی است

کشف آبراهه‌های 4000ساله در بلیز

یارانه‌ آبان و 4 نمره‌ منفی

بازگش گلاب آدینه با نمایشی زنانه به صحنه

رقابت فیلم‌های کمدی در فروش/آغاز پیش‌فروش «70سی»

قیمت امروز طلا و سکه

پاکستان 30 میلیارد دلار تفاهم‌نامه صادرات دفاعی امضا کرد

زهرا نعمتی سرمربی تیم ملی پاراتیروکمان شد

بورس دوباره اوج گرفت

اثرات اقتصادی و اجتماعی چندنرخی بودن قیمت ارز

هزینه حج تمتع اعلام شد

خودروی استاندار مرکزی دچار سانحه شد

کرسی افغانستان برای چهارمین سال متوالی به طالبان واگذار نشد

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو +عکس

سفیر چین در تهران: پکن همواره همکاری‌های دوستانه خود با ایران را توسعه می‌دهد

«کیهان کلهر» ؛ مردی که با موسیقی حرف می‌زند

2 دانشجوی ایرانی بازداشت‌شده در کازان روسیه آزاد شدند

وام مسکن روستایی 400 میلیون تومان می‌شود

سفیر ایران در شورای حکام: قطعنامه شورای حکام توجیه فنی ندارد

چرا مطالبات پرستاران واریز نشد؟

هلاکت و بازداشت 76 تروریست در رزمایش شهدای امنیت سیستان و بلوچستان

ایران در موضوع مذاکره هیچگاه غافل نبوده است

نزدیکی عربستان و ایران؛ خبری بد برای واشگنتن

5461 داوطلب رد شده در گزینش معلمی تائید شدند

وزیر دفاع پاکستان: افغانستان در وخامت اوضاع امنیتی ما نقش دارد

امیر دریادار ایرانی: ایران هرگز منزوی نمی‌شود

دانش آموزان از تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور گفتند

پنتاگون خبر داد؛ سربازان کره شمالی در روسیه وارد جنگ اوکراین می‌شوند

تیم ملی بسکتبال راهی قطر شد

نورنما | تصادف و یک مورد عجیب! +فیلم

واکنش حماس به هتک حرمت حرم ابراهیمی از سوی بن گویر+ فیلم

فرماندار شهرستان بندر انزلی عزل شد

تخت روانچی: ایران و عربستان به دنبال صلح در منطقه هستند

کلمبیا و ایرلند: از حکم لاهه پیروی می‌کنیم/ استقبال تونسی‌ها و مغربی‌ها از حکم دستگیری

دستگیری کلاهبرداری 20 میلیاردی با رسیدساز جعلی تلفن‌همراه

وتوی قطعنامه آتش‌بس از سوی آمریکا چراغ سبزی به کشتار هولناک «بیت‌لاهیا»

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های شنبه 3 آذر 1403

بمباران بیروت توسط صهیونیست‌ها/ ده‌ها نفر شهید و مجروح شدند+ فیلم

حمله موشکی از لبنان به حیفا/حادثه امنیتی سخت برای نیروهای اشغالگر اسرائیلی در جنوب لبنان

ادامه حملات به غزه؛ هشدار درباره از کارافتادن بیمارستان‌ها

رقابت میان واشنگتن و پکن برای نفوذ در منطقه آسیا-اقیانوس آرام

اجرای طرح «اَبر دولت» در مشهد/توسعه دولت الکترونیک در دستور کار

پیش‌نویس توافق اقلیمی سازمان ملل و تنش بین کشورهای ثروتمند و فقیر

بارندگی در 21 استان منفی شد/سیستان و بلوچستان در صدر

عرضه محصولات سایپا از هفته آبنده

مولفه موثری به نام مذاکره

کمالوندی: غنی سازی 60 درصد را متوقف نکردیم

نفت برنت 75 دلار و 17 سنت شد/ طلای جهانی 2716 دلار و 19 سنت

فروپاشی جهان!؟

طرح مجلس برای حذف حق ماموریت دلاری

نتانیاهو در قفس

چسبِ دهان خروپف را کاهش می‌دهد؟

بهترین راه حل مشکل

هوای تهران قابل قبول شد

2 دانشجوی ایرانی بازداشت‌شده در کازان آزاد شدند

آمریکا و چند رسوایی حقوق بشری در یک روز

لاریجانی: آمریکا باید شروط ایران را بپذیرند

ایران اتهامات آمریکا و انگلیس را رد کرد

ترامپ وزیر خزانه‌داری خود را معرفی کرد

توضیح لاریجانی درمورد برداشت نادرست از مصاحبه با سایت رهبر انقلاب

واکنش بقایی به بازداشت دو جنایتکار اصلی نسل‌کشی در غزه

با کسب 13 برد؛ ایران در کنار آرژانتین جای گرفت

جام جهانی فوتبال هفت نفره؛ ایران قهرمان شد

اسپیس‌سیل، رقیب استارلینک در بازار جهانی

زاینده‌رود امشب جان می‌گیرد

محاکمه ترامپ به تعویق افتاد

عکس های منتخب جهان،22 نوامبر2024

پادکست | ابعاد و پیامد های صدور قطعنامه ضد ایران

قتل سه نفر از اعضای یک خانواده در ایلام

عکس های منتخب ایران، جمعه 2 آذر 1403

واکنش شورای اطلاع‌رسانی دولت به اظهارات یک فرماندار درباره خبرنگاران

تصویر ماهواره‌بر ایرانی در حساب ایکس ایلان ماسک

قتل مرد جوان در پارک قیطریه

سکه 8 میلیون و 200 هزار تومان حباب دارد

تقابل با ایران، آثار مخربی برای غرب در حوزه های سیاسی و امنیتی خواهد داشت

تهران، کرج، اراک و اصفهان یک‌شنبه تا سه‌شنبه آلوده است

اتابک: مجبور به افزایش قیمت خودرو شدیم/ گرانی خودرو مصوبه دولت قبل بود

حمله هوایی یمن به پایگاه «نواتیم»

تراکتور با جام حذفی خداحافظی کرد

آغاز پیامدهای سیاسی و اجتماعی حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو

تورم آبان 33.1 درصد اعلام شد

واکنش بخش خصوصی به معامله ارز در مرکز مبادله

قیمت جدید محصولات ایران خودرو+ جدول

مرزن‌آباد تا تونل کندوان باز شد

هشدار درباره تعطیلی بیمارستان های غزه

10 کشته در حمله در شمال افغانستان

دلیل تداوم تورم، کسری بودجه است/دولت به دنبال حذف رانت

فصل چهارم «زخم کاری» بزودی می‌آید

وجدان جهانی و تایید جنایت جنگی نتانیاهو

پاسخ ایران به قطعنامه ناعادلانه شورای حکام آژانس چیست؟ +فیلم

همسان‌سازی حقوق 40 درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه اجرا می‌شود؟

X
آگهی تبلیغاتی