×
سیاسی
شناسه خبر : 137531
تاریخ انتشار : شنبه 1401/12/27 ساعت 17:56
زنگ تلفن‌ها در تهران و ریاض کِی به صدا در می‌آید؟

نورنیوز بررسی کرد؛

زنگ تلفن‌ها در تهران و ریاض کِی به صدا در می‌آید؟

در صورتی که اقدامات عملی از سوی ایران و عربستان سعودی برای ورود به مرحله جدید با سرعت و حسن نیت آغاز شود، دومینوی رفع تنش در پرونده‌های مختلف شکل می‌گیرد و سرعت دست‌یابی طرفین به اصلی‌ترین خواسته‌شان یعنی افزایش «امنیت و ثبات» به صورت قابل توجهی افزایش می‌یابد.

نورنیوز - گروه سیاست: توافق امضا شده میان ایران و عربستان سعودی در پکن که خبر آن ۱۹ اسفندماه منتشر شد، بدون شک یکی از رخدادهای بسیار مهمی است که به‌دلیل سطح و گستره تأثیرگذاری آن، منشاء اظهارنظرها و ارائه تحلیل‌های متعددی از سوی صاحب‌نظران داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و همچنان نیز این روند ادامه دارد.

گرچه طرفین توافق اعلام کرده‌اند که محتوای سند امضا شده از سوی مقامات امنیت ملی ایران و عربستان سعودی محرمانه است اما بیانیه‌ی مشترکی که پس از اعلام توافق منتشر شد نشان می‌دهد که اصلی‌ترین موضوع مورد تاکید طرفین امنیت و ثبات در منطقه است.

بی‌شک لازمه شکل‌گیری این روند و نقش‌آفرینی موثر و واقعی تهران و ریاض برای تحقق آن، باید ایران و عربستان سعودی دیوار بی‌اعتمادی میان خود را که از ۷ سال قطع رابطه و تبعات ناشی از آن ایجاد شده از میان بردارند.

گام اول در این مسیر اطمینان یافتن طرفین نسبت به توقف هرگونه اقدام خصمانه سیاسی، اطلاعاتی، امنیتی و رسانه‌ای از سوی طرف دیگر است.

مفهوم تنش‌زدایی در روابط دوجانبه در شرایط کنونی از میان رفتن نشانه‌های خصومت است که می‌تواند بسترساز اقدامات مثبت در آینده‌ی نه چندان دور باشد.

پرونده‌های متعدد و مهمی وجود دارد که ایفای نقش سازنده تهران و ریاض در آنها می‌تواند بستر اصلی اعتمادزایی و مقدمه ورود دو کشور به مرحله بعدی در روابط دوجانبه و منطقه‌ای باشد.

ایران و عربستان سعودی نزدیک به دو سال است که با انجام گفتگوهای مستقیم و غیر مستقیم به خوبی از رویکردها، ظرفیت‌ها و کارکردهای طرف مقابل برای گام نهادن در مسیر جدید آگاه شده‌ و با تصمیمی که برای آغاز مجدد روابط اتخاذ کردند نشان دادند که آماده ورود به مرحله اقدام هستند و بر اساس توافق ایران و عربستان سعودی، مرحله جدید برای اجرای توافقات آغاز می‌شود.

نشست مشترک وزرای خارجه دو کشور آغازگر این مرحله خواهد بود و در صورتی که این گام مهم با سرعت و حسن نیت برداشته شود، می‌تواند موجب شکل‌گیری دومینوی رفع تنش در پرونده‌های مختلف شده و سرعت دست‌یابی طرفین به اصلی‌ترین خواسته‌شان یعنی افزایش «امنیت و ثبات» را به صورت قابل توجهی افزایش دهد.

گرچه هنوز زمان اندکی از اعلام توافق تهران و ریاض سپری شده، لیکن اظهارنظرهای محدود مقامات ارشد دو کشور و استقبال شخصیت‌های سیاسی و رسانه‌های ایران و عربستان سعودی از این توافق نشان می‌دهد که بسترهای سیاسی و روانی نیز برای پیشبرد این تصمیم راهبردی در دو کشور مهیا است.

استفاده مناسب از شرایط ایجاد شده و تلاش مشترک برای بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌های مثبت ایجاد شده اقتضا می‌کند تا دستگاه‌های دیپلماسی دو کشور با سرعت دادن به پیگیری توافقات و پیشبرد مقدمات عادی‌سازی روابط، جنبه‌های تکمیلی از اراده تهران و ریاض برای عبور از گذشته و گام نهادن در دوره جدیدی از روابط مبتنی بر اعتماد، حسن هم‌جواری و همکاری برای ایجاد امنیت و ثبات در منطقه را به نمایش گذارند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
شنبه 1402/05/28 ساعت 12:36
نورنیوز بررسی کرد؛
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
ارزیابی اقدامات ایران و عربستان در مسیر اجرای سند توافق‌نامه عادی‌سازی روابط، گویای این واقعیت است که تهران و ریاض با درکی راهبردی از ضرورت‌های کاهش تنش و توسعه ثبات و امنیت در منطقه در پیگیری روند آغاز شده بسیار جدی هستند.
اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی
سه‌شنبه 1402/01/22 ساعت 01:33
نور ویدئو؛
اهداف عربستان از اتخاذ رویکرد جدید در حوزه سیاست خارجی
رویکرد جدید عربستان سعودی در حوزه سیاست خارجی نباید به عنوان تقابل با آمریکا تفسیر شود، بلکه این کشور قصد دارد مولفه‌ها و ابزارهای قدرت خود را در برابر فشار یک‌جانبه آمریکا تقویت نموده و از طریق موازنه قدرت، ظرفیت‌های بازیگری خود را افزایش دهد.
زنگ تلفن‌ها در تهران و ریاض کِی به صدا در می‌آید؟
پنج‌شنبه 1402/01/03 ساعت 03:52
نور ویدئو؛
زنگ تلفن‌ها در تهران و ریاض کِی به صدا در می‌آید؟
در صورتی که اقدامات عملی از سوی ایران و عربستان سعودی برای ورود به مرحله جدید با سرعت و حسن نیت آغاز شود، دومینوی رفع تنش در پرونده‌های مختلف شکل می‌گیرد و سرعت دست‌یابی طرفین به اصلی‌ترین خواسته‌شان یعنی افزایش «امنیت و ثبات» به صورت قابل توجهی افزایش می‌یابد.
آنچه غرب با واژه‌سازی‌های جعلی به‌دنبال کتمان آن است
چهارشنبه 1402/01/02 ساعت 14:49
نورنیوز بررسی کرد؛
آنچه غرب با واژه‌سازی‌های جعلی به‌دنبال کتمان آن است
بی‌شک یکی از مهمترین دستاوردهای کشور در حوزه سیاست خارجی در سال 1401، شتاب گرفتن حرکت قطار تعاملات ایران با کشورهای منطقه بوده است که رهبر معظم انقلاب نیز بر ادامه پیگیری این راهبرد تأکید کردند.
نشریه آمریکایی: توافق ایران و عربستان شکستی بهت‌آور برای آمریکا است
سه‌شنبه 1402/01/01 ساعت 21:19
نشریه آمریکایی: توافق ایران و عربستان شکستی بهت‌آور برای آمریکا است
مجله آمریکایی توافق ایران و عربستان با میانجی‌گری چین را شکستی بهت‌آور برای آمریکا توصیف کرد.
حکم دادگاه کیفری بین‌المللی علیه پوتین؛ از حقیقت تا سیاسی‌کاری
دوشنبه 1401/12/29 ساعت 11:50
نورنیوز بررسی کرد؛
حکم دادگاه کیفری بین‌المللی علیه پوتین؛ از حقیقت تا سیاسی‌کاری
دادگاه بین‌المللی کیفری در حالی وارد بازی جدید به نفع غرب شده که نگاهی بر تحولات صحنه جهانی از جنگ جهانی دوم نشان می‌دهد جنایات جنگی و ضد بشری گسترده‌ای از سوی کشورهای مختلف به‌ویژه آمریکا درمناطق مختلف جهان به وقوع پیوسته، اما این دادگاه تاکنون در برابر آنها سکوت کرده است.
توافق ایران و عربستان؛ کدام روایت صحیح است؟
یکشنبه 1401/12/28 ساعت 15:36
نور ویدئو؛
توافق ایران و عربستان؛ کدام روایت صحیح است؟
تحولات ایجاد شده در روابط ایران و عربستان سعودی حاصل نزدیک به 2 سال گفتگو و رایزنی مستمر است که فرآیندی متوازن را نمایندگی کرده و طبعاً منافع کل منطقه را در پی خواهد داشت.
نظرات

آخرین اخبار
پیش‌فروش بلیت قطارهای خرداد ماه آغاز شد
النجباء: با یک دستور، سلاح را زمین می‌گذاریم
جزئیات پاسخ شدید ایران به تجاوز شب گذشته آمریکا؛ پایگاههای آمریکا درمنطقه آماج حملات موشکی
ترامپ پشت «ضاحیه» سنگر گرفت
راز جدید مرد یخی 5300 ساله؛ اوتسی هنوز میزبان موجودات زنده است
افشای پیشنهاد کامرون به جانسون برای جلوگیری از برگزیت
حملات جدید حزب‌الله به مواضع اسرائیل
گره ویزای جام جهانی باز شد؛ معافیت ویژه مکزیک برای تیم ملی ایران
صدای انفجار در شمال اصفهان؛ منشأ «انفجار کنترل‌شده» اعلام شد
ادعای جدید ترامپ: علاقه زیادی به دیدار با رهبری ایران دارم!
جزئیات مرگ تلخ دختر جوان پس از عمل زیبایی در تهران
نصب سردیس شهید اسماعیل هنیه در منطقه 6 تهران
برلین: مسیر گفت‌وگو میان روسیه و اروپا در حال باز شدن است
وداع اسطوره هالیوود با سینما؛ از «خوب، بد، زشت» تا کارگردانی اسکاری
افزایش جوجه‌ریزی تهدیدی برای بازار مرغ است
سپاه: دشمن ناچار به پذیرش قواعد جدید ایران شده است
«لعنتی دیوانه»؛ خشم ترامپ از نتانیاهو بر سر تشدید جنگ در لبنان
توافق تهران و واشنگتن؛ سناریویی که جایگاه نتانیاهو را متزلزل می‌کند
نفت در آستانه 100 دلار؛ تنش‌های خلیج فارس بازار انرژی را ملتهب کرد
اعتراض مخالفان محیط زیست علیه پروژه لوکس داماد ترامپ در آلبانی
قیمت قطعی خودروهای وارداتی خرداد 1405 اعلام شد+ مبلغ بلوکه و زمان تحویل
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 13 خرداد 1405
وزیر جهاد کشاورزی: 85 درصد نیاز غذایی کشور از طریق تولیدات داخلی تأمین می‌شود
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 13 خرداد ؛ طلا افت کرد+ جدول
ستاد کل نیروهای مسلح: دشمنان آمریکایی و صهیونیستی چاره‌ای جز تسلیم ندارند
سزارین در ایران به 60 درصد رسید؛ چرا مادران کمتر زایمان طبیعی را انتخاب می‌کنند؟
بازگشت ساعت معاملات بورس تهران از 16 خرداد به شکل گذشته
دیپ‌سیک در مسیر جذب 7.4 میلیارد دلار سرمایه
وزیر نیرو از رشد 4 برابری ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر خبر داد
نورنما | کلیپ فدراسیون فوتبال برای معرفی بازیکنان حاضر در جام جهانی 2026
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 13 خرداد 1405
خیابان انقلاب میزبان جشن غدیر شد
بازی ایران و مالی پشت درهای بسته برگزار می‌شود
چین خواستار پایبندی ایران و آمریکا به آتش‌بس شد
پیگیری پرداخت بدهی رتبه‌بندی معلمان ادامه دارد
معمای 80 ساله خورشید؛ چرا تاج خورشید میلیون‌ها درجه داغ‌تر از سطح آن است؟
احکام اجرایی 32 راهبرد مدیریت بحران آب به دستگاه‌های مسئول ابلاغ شد
3100 میلیارد تومان برای احداث و بهسازی مدارس تهران تخصیص یافت
اخطار محیط زیست به 25 واحد مسکونی در تهران
قاتل شهید امنیت در همدان اعدام شد ؛ جزئیات شهادت محمدجواد بخشیان
آمریکا به دنبال تغییر ساختار حمایت مالی از اسرائیل پس از سال 2028
جزئیات مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) اعلام شد
فعالیت 12 هنجارشکن سایبری متوقف شد
پشت پرده سفر هیأت‌های اسرائیلی به ابوظبی فاش شد
واشنگتن در گرداب تناقض؛ جنگ یا توافق با ایران
محکومیت شدید حملات تجاوزکارانه آمریکا علیه نفتکش ایرانی و دکل مخابراتی در قشم
جاده چالوس و آزادراه تهران–شمال از ساعت 10 یکطرفه شد
آتش‌سوزی مرگبار در هتل دهلی؛ 21 نفر جان باختند
جنگ ایران چگونه معادلات دفاعی ناتو را تغییر داد؟
فرنگی‌کاران ایران راهی مغولستان شدند