×
سیاسی
شناسه خبر : 110764
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

نشست اساتید دانشگاه تهران راهی برای گفتگو

این روند در صورتی می‌تواند الگوی مناسبی برای دیگر دانشگاه‌ها و اساتید بوده و حتی در چارچوبی بلندپروازانه‌تر، قابلیت همفکری و گفتگو در سطح اساتید برجسته دانشگاه‌های مختلف را یدک بکشد که در شکل و محتوا بتواند از گفتگوهای انتقادی به نتایج قابل اتکایی برسد و تنها به گفتگو و شنیدن آراء متفاوت اکتفا نکرده و به راهکارهای عملی‌تری منجر شود.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: این بدیهی است که رهبران سیاسی به‌خصوص در بحران‌ها بخواهند سرعت در نتیجه را پیگیری نمایند در حالی‌که طبیعی‌ترین گزینه برای اساتید دانشگاه نیز ریشه‌یابی بحران و پیشگیری از آن با راهکارهای پیشنهادی است.

اینکه بحرانی به هر شکلی مدیریت شود، باید برای بلندمدت نیز دارای نقشه راه باشد تا تکرار بالقوه آن نیز مرتفع شود. اعتراضات اخیر و نفوذ عواملی برای کشاندن آن به اغتشاش موجب شد تا خانه گفتگو با چنین نگاهی شکل بگیرد.

خانه گفتگو طرحی است برای تضارب آرا که اگر پیش‌تر به عنوان یک راهکار بدان نگاه می‌شد امروز به عنوان یک راهبرد ضروری از آن یاد می‌شود.

اولین نشست این خانه برای گفتگو با سخنان سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران آغاز شد که با تاکید بر نهادینه کردن  گفتگو و نقد عالمانه، آن را یک ضرورت برای مرجعیت دانشگاه عنوان نمود.

این مرکز با حضور 90 استاد دانشگاه تهران شکل گرفت و اولین جلسه آن با ارائه نظرهای 20 تن از اساتید همراه بود که در صورت استمرار می‌تواند نوید شکل‌گیری نهادی جدید در دانشگاه تهران برای سامان‌دهی به نقد و گفتگو تلقی شود.

برخی اظهارنظرهای کلیدی اساتید در اولین نشست به شرح زیر است:

سعیدرضا عاملی دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی گفت: راجع به ایران یک بزرگنمایی هم وجود دارد. هر مساله‌ای که به وجود می‌آید، در کنارش ایران هراسی، اسلام هراسی، شیعه هراسی، دولت هراسی و انقلابی هراسی به وجود می‌آید و این دیگرسازی که از داخل هراس به‌وجود می‌آید یک دفعه شکل می‌گیرد. در یک فضاهایی آن قدر نقاط کور راجع به ایران وجود دارد که وقتی چند متغیر واقعی راجع به ایران شامل میزان مشارکت زنان، تعداد دانشجویان و میزان رشد علمی را بر می‌شماری، تعجب می‌کنند.

در ادامه علی مطهری در خصوص ایجاد ضوابط پوشش، قائل به تفکیک ادارات یا دانشگاه‌ها از خیابان‌ها بود و در عین حال بر ایجاد تعامل و گفتگو حتی با مخالفین تاکید نمود: «ما باید دعوت به گفتگو کنیم. همین خانم که روسریش را آتش زده دعوت کنیم بیاید حرفش را بزند.»

حجةالاسلام ابوترابی‌فرد امام جمعه موقت تهران هم اظهار داشت: از مسلمات قطعی است که ایمان را نمی‌توان تحمیل کرد. ایمان باور و اعتقاد قلبی است. بحث این است که آیا اگر ما به مسأله‌ای ایمان نداشتیم و انجام آن کار در منظر عمومی برای جامعه صدمه جدی داشت، برای انجام آن آزاد هستیم یا خیر. این را باید مطالعه کرد. بدنه جامعه با یک اکثریت قاطعی به حجاب اعتقاد دارد.

ابراهیم متقی پس از توضیح در خصوص تغییر نسلی، سیاست رهاسازی و اجازه خروج از کشور را با استناد تجاربی که نشان می‌دهد این افراد جذب بیگانگان می‌شوند مورد انتقاد قرار داد: «همه کسانی که سال 88 از کشور خارج شدند و سیاست انتظامی و امنیتی ما این بود که این افراد از کشور بروند؛ خب رفتند جذب کجا شدند؟ معاون وزیر ارشاد شده رئیس شبکه اینترنشنال.»

مهدی سنایی سفیر سابق ایران در مسکو بر جنبه ناامیدی از اصلاح سیستم تاکید داشت و آن را موجب بروز مشکلات معرفی کرد: «افزایش بی‌اعتمادی و ناامیدی از کارآمدی سیستم که باید اذعان کنیم در سال‌های اخیر افزایش یافته ناشی از این است که مشکلات عیان و روشن جلوی چشم نخبگان و مردم که بسیاری هم به آن اشاره می‌کنند حل و فصل نمی شود.»

در ادامه این گفتگو محمد جواد ظریف ساختار روحی ایرانیان را مقاومت در برابر حرف ناصحیح دانست: «ما زیر بار زور نمی‌رویم از یک طرف و دوم اینکه مردمی داریم که در برابر حرف نادرست مقاومت می‌کنند. این بزرگترین عامل بازدارنده است. مسیر را اشتباه می‌رویم اگر فکر کنیم می‌توانیم مردم را نادیده بگیریم. تصور اینکه مردم را بتوان با خشونت حفظ کرد تصوری است که خداوند به پیامبر می‌فرماید تو هم نمی‌توانی.»

غلامعلی حدادعادل نیز با تاکید بر ناخوشایند بودن استقلال طلبی ملت ایران در نگاه دشمنان، گفت: «جامعه ما به سرعت سمت دو قطبی شدن پیش می‌رود. یک عده حزب‌اللهی محض و یک عده هم صد در صد مخالف آن. من آنچه که مهم می‌دانم رواج گفتمان عقلانی و استفاده از گفتمان عقلانی توسط متدینین و موافقان انقلاب است.»

محمود نیلی منتقد ساختار اجرایی انتخابات بوده و علت اصلی چنین اعتراضاتی را شنیده نشدن سخنان بخشی از جامعه در مجلس عنوان کرد: «وقتی همه مردم نماینده در مجلس ندارند، بخشی داشته باشند و بخشی نداشته باشند، حرفش را از طریق قوه قانون‌گذاری نمی‌تواند عرضه کند.»

پیروز حناچی شهردار سابق تهران نیز به تعدیل نگاه امنیتی اشاره کرد: «نگاهی در کشور وجود دارد که همه مسائل را امنیتی می‌کند. به اعتقاد من این بزرگترین سم برای کشور است.»

تقی آزاد ارمکی با انتقاد از حاکمیت هر نوع سلبریتی گفت: «وقتی مداح‌ها در کشور حاکم‌اند چرا نباید سلبریتی‌ها در این کشور نقش‌آفرین باشند؟»

صادق زیباکلام مشکل را در ساختار حکومت و عدم تحمل استقلال نهادهای مختلف عنوان نمود: «ما یک حکومت و نظامی داریم که هیچ نهاد مستقلی را نمی‌خواهد. نه دانشگاه مستقل می‌خواهد، نه مجلس مستقل می‌خواهد، نه شورای نگهبان مستقل می‌خواهد نه مجلس خبرگان مستقل می‌خواهد نه مجمع تشخیص مصلحت مستقل می‌خواهد. هیچ نهاد مستقلی نمی‌خواهد. این را به نظرم باید به شکلی سامان داد.»

الهه کولایی نیز عدم کنترل بحران را سیاست‌های غلط حکومت دانست: «حکومتی که سرمایه‌های اجتماعی خودش را از دست بدهد یا به شدت با سیاست‌های نادرست آن را به تحلیل ببرد، قادر به  کنترل بحران‌ها نیست.»

علی طیب‌نیا وزیر پیشین اقتصاد و دارایی نیز در بعد شخصیتی، برخورد پرخاشگرانه جوانان را با نداشتن آینده روشن آنها مرتبط دانست: «از کسی که آینده روشنی ندارد،چیزی ندارد از دست بدهد شما انتظاری جز این نباید داشته باشید. عجیب نیست که بیشتر نسل جوانی هستند که احتمالا یک تصویر روشنی از آینده خودشان ندارند. بروز این مشکلات را باید در نظام تدبیر خومان ببینیم. ما یک نظام تدبیر شایسته در حوزه سیاست خارجی، سیاست داخلی و مسائل اقتصادی متاسفانه نداریم.»

با توجه به نکات طرح شده در این نشست؛ این نکته بر می‌آید که این روند در صورتی می‌تواند الگوی مناسبی برای دیگر دانشگاه‌ها و اساتید بوده و حتی در چارچوبی بلندپروازانه‌تر، قابلیت همفکری و گفتگو در سطح اساتید برجسته دانشگاه‌های مختلف را یدک بکشد که در شکل و قالب بتواند از گفتگوهای انتقادی به نتایج قابل اتکایی برسد و تنها به گفتگو و شنیدن آراء متفاوت اکتفا نکرده و به راهکارهای عملی‌تری منجر شود.

بدیهی است اساتیدی که عمری را در ساماندهی و تنظیم متون آموزشی و کاربردی گذرانده‌اند خود به راهکارهایی شایسته، بهتر و نتیجه بخش‌تر دسترسی دارند و اگر این سنت حسنه بدون حاشیه و در چارچوب رفع مشکلات ادامه یابد شاید بتواند ماندگاری و تاثیر این جلسات را افزون کند و داده‌های مفیدی در اختیار جامعه علمی و مدیریتی کشور قرار دهد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
هرج و مرج؛ نتیجه مطالبات سلبی روشن در کنار مطالبات ایجابی مبهم
سه‌شنبه 1401/07/19 ساعت 11:59
نورنیوز بررسی کرد؛
هرج و مرج؛ نتیجه مطالبات سلبی روشن در کنار مطالبات ایجابی مبهم
پاسخ به این پرسش که چگونه در فرآیندی مدنی امکان طرح مطالبات و دستیابی به شیوه‌های پاسخ‌گویی موثر فراهم می‌شود در گرو تشخیص صحیح عوامل و علت‌های شکل‌گیری مطالبات است.
جایگاه واقعی رسانه‌های فارسی‌زبان معاند در فرماندهی اغتشاشات
دوشنبه 1401/07/18 ساعت 08:28
نورنیوز بررسی کرد؛
جایگاه واقعی رسانه‌های فارسی‌زبان معاند در فرماندهی اغتشاشات
زمین بازی اصلی در جنگ‌های موج چهارمی که رسانه‌های معاند فارسی‌زبان فرماندهی آن را در اغتشاشات ایران بر عهده گرفته‌اند، «ذهن» جامعه هدف است و تلاش می‌کنند با ابزار و روش‌های مختلف از جمله «دروغ‌پراکنی و تحریف حقایق»، «ایجاد توهم اکثریت»، «القاء حمایت گسترده خارجی»، «رو به اضمحلال بودن حاکمیت» و...، شناخت آنان را نسبت به محیط پیرامونی مهندسی کنند.
تمام دانشجویان بازداشتی دانشگاه شریف آزاد شدند
شنبه 1401/07/16 ساعت 15:56
تمام دانشجویان بازداشتی دانشگاه شریف آزاد شدند
با پیگیری‌های مسئولین این دانشگاه، تمامی دانشجویان دانشگاه شریف که در حاشیه تجمعات دانشگاه دستگیر شده‌ بودند، آزاد شدند.
رئیسی: دشمن تصور کرده در ظرف دانشگاه می‌تواند به امیال پلیدش برسد
شنبه 1401/07/16 ساعت 14:01
در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها؛
رئیسی: دشمن تصور کرده در ظرف دانشگاه می‌تواند به امیال پلیدش برسد
رئیس جمهور گفت: دشمن تصور می‌کرد که می‌تواند در ظرف دانشگاه امیال خود را دنبال کند، غافل از اینکه دانشجویان و اساتید ما بیدار بوده و اجازه تحقق خیال‌های باطل دشمن را نخواهند داد و حتماً در عرصه علم و دانش نیز مانند دیگر عرصه‌ها دشمن را ناکام خواهند گذاشت.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
7500 خودرو در یک روز جریمه شدند
برد قاطعانه شاگردان عطایی در آسیا
اثرات هم‌افزایی پیوند دیپلماسی عمومی با رسمی...
فروش جنگ‌افزار و سرمایه‌ میلیاردی؛ پشت‌پرده توافق 1.45 میلیاردی ترامپ
وزیر کار: اشتباهاتم قابل اصلاح است، فقط مستندات می‌خواهم +فیلم
واکنش تند ترامپ به سوال درباره جت لوکسی که به عنوان هدیه شخصی به او اهدا شده بود +فیلم
امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا
سیاست نامه | بابک زنجانی، از حبس و حکم اعدام تا بازگشت به قراردادهای میلیاردی
گیگابایت‌های طلایی! افزایش نجومی قیمت بسته‌های اینترنت
روند تجلی اسلام سیاسی
معلمان در صف استخدام؛ 85 هزار نیروی جدید در راه آموزش و پرورش
خطر در کمین شهرهای ایران؛ چرا آمار زلزله افزایش یافته است؟
تماسی که راز را فاش کرد
بعد از دو سال وعده، معوقات فرهنگیان بازنشسته بالاخره پرداخت می‌شود؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (30)«انار»
تغییر ساعت مدارس به سبک جدید / تحول در آموزش با هدف صرفه‌جویی + فیلم
سانحه مرگبار در وارش جان دو متخصص را گرفت + جزئیات و اسامی جانباختگان
هر کلیپی می‌تواند دروغ باشد؛شاید قربانی بعدی دیپ فیک ما باشیم!
سایپا روی میز میلیاردرها؛ از بابک زنجانی تا علی انصاری!
پایان چشم‌انتظاری بازنشستگان؛ احکام جدید در راه است! +فیلم
زلزله‌ای به بزرگی فاجعه ترکیه در کمین ایران!
وضعیت آب و هوا امروز 23 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 23 اردیبهشت + پخش زنده
برق در پایتخت به عدالت تقسیم می‌شود؛ تکذیب تبعیض در قطعی‌ها
نتایج و جدول لیگ آزادگان پس از پایان هفته سی و سوم
سیدروف استقلالی شد!
بیفوما قرمز شد؛ پرسپولیس ستاره آبی‌ها را شکار کرد!
فجرسپاسی، فاتح لیگ آزادگان؛ لیگ برتر منتظر قهرمان شیرازی
صنعت نفت به آسمان لیگ برتر چشم دوخته؛ پیکان زمین‌گیر شد
حمله مرگبار دو پلنگ در شاهرود؛ گوسفندان قربانی شدند + فیلم
تحریم بی‌صدا علیه ایران
عکس های منتخب جهان، 12 می 2025
سفر به شمال از چالوس ممنوع/ مسافران به مسیرهای جایگزین هدایت شدند
شیخ نعیم قاسم: مقاومت ادامه دارد
رقص در میان دلارهای خلیج فارس؛ ترامپ به دنبال نمایش قدرت است؟
جولانی جایی در بغداد ندارد
عکس های منتخب ایران، دوشنبه ، 22 اردیبهشت 1404
تازه ترین اظهار نظر گروسی در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا
حماس تصویر اسیر اسرائیلی-آمریکایی را منتشر کرد
سرلشکر باقری: مهاجمان احتمالی را با خسارات هنگفت روبه‌رو می‌کنیم + فیلم
گزارش تصویری | سفر دو روزه فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت به منطقه آزاد انزلی
چکاپ رایگان سلامتی در خانه، بدون هزینه و صف!
اشتباه خنده‌دار بازیکن پورتو؛ پنالتی مجانی تقدیم شد + فیلم
تهران در محاصره باد و خاک تا پایان هفته
عراقچی وارد ابوظبی شد
حسن روشن دوباره روی تخت بیمارستان
ترامپ: تحولات خوبی درباره ایران در جریان است
انقلاب در فوتبال برزیل؛ آنچلوتی روی نیمکت سلسائو!
وقتی کهولت سن مانع عشق به کتاب نشد!
جزئیات تازه از توافق تجاری آمریکا و چین
X
آگهی تبلیغاتی