×
سیاسی
شناسه خبر : 102288
تاریخ انتشار : شنبه 1401/05/15 ساعت 21:54
پیچ آخر در مذاکرات وین؛ گشایش یا توقف؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

پیچ آخر در مذاکرات وین؛ گشایش یا توقف؟

موضوعات پادمانی امری جدا از برجام یا خواسته‌ای اضافی از سوی ایران نیست چرا که در سال 2015 نیز در متن برجام تعهدی سیاسی برای مختومه کردن ادعاها علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران از سوی آژانس ارائه شد.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها از روز چهارشنبه با حضور هیأت‌های مذاکره‌کننده ایران، روسیه، چین، ایالات متحده آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا در وین آغاز شده است.

در این دور از گفتگوها که پس از توقف چندماهه مذاکرات وین و یک دور مذاکره غیر مستقیم میان ایران و آمریکا در دوحه قطر شکل گرفته، متن پیشنهادی «جوزف بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و ایده‌های شکلی و محتوایی ایران که برای جمع‌بندی مذاکرات ارائه شده محور اصلی گفتگوها است.

بر خلاف آنچه در برخی رسانه‌های غربی عنوان شده، هیچ‌یک از موضوعات باقی‌مانده قبلی که مانع انتفاع ایران از برجام شده از دستور کار هیأت ایرانی خارج نشده و ایده‌های ارائه شده از سوی کشورمان نیز با هدف پیگیری و به نتیجه رساندن انتظارات ایران مطرح شده است‌.

در همین راستا؛ هیأت ایرانی در روز نخست این دور از گفتگوها دیدگاه‌های خود درباره چند موضوع باقی‌مانده را به طرف مقابل ارائه کرد.

اطمینان از باقی نماندن هیچ موضوعی برای تبدیل شدن به اهرم فشار بر ایران در آینده از جمله مهمترین مواردی است که هیأت ایرانی بر آن تأکید داشته، چه، برای جمهوری اسلامی ایران قابل پذیرش نیست که برجام از طرف آمریکا و طرف‌های غربی به گروگان ادعاهایی تبدیل شود که هیچگونه مبنایی ندارد و صرفاً با صحنه‌گردانی دشمنان ایران و با هدف اعمال فشار بر ایران مطرح می‌شوند.

به عنوان مثال؛ در خصوص موضوعات پادمانی که رفع آنها مبنایی کاملا مبتنی بر برجام دارد، طرف‌های غربی اسفندماه گذشته تعهداتی دادند که اکنون با گذشت بیش از پنج ماه، نه تنها به آنها عمل نکرده‌اند که از قضا مسیری کاملا متضاد با آن تعهدات را دنبال می‌کنند.

این رفتار غربی‌ها در عهدشکنی، صراحتا این گمانه را تقویت می‌کند که آنها در ادعای خود مبنی بر دستیابی به یک توافق قوی، پایدار و قابل اتکاء جدیت و حسن نیت نداشته و نه تنها حاضر به پذیرش الزامات یک توافق قوی نیستند، بلکه سعی می‌کنند ایران را زیر فشار روانی قرار داده و امتیازات بیشتری را کسب کنند.

طرف غربی در حالی در فضای رسانه‌ای سعی در القاء زیاده‌خواهی طرف ایرانی دارد که موضوعات پادمانی اساساً امری جدا از برجام یا خواسته‌ای اضافی از سوی ایران نیست و آنها در سال ۲۰۱۵ در متن برجام نیز تعهدی سیاسی برای مختومه کردن ادعاها علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در شورای حکام آژانس ارائه کرده‌اند.

نکته اینجاست که طرف غربی با انواع ترفندها تلاش می‌کند با ابزارهای فرامذاکراتی، ایران را به پذیرش توافقی وادار کند که در آن موضوع انتفاع کامل کشورمان از برجام همچنان مبهم بوده و هیچ تضمینی نیز برای باز نشدن پرونده‌های ادعایی علیه ایران از سوی نهادهایی چون آژانس نیز وجود ندارد.

منطق ایران در این خصوص نیز کاملا روشن و مبتنی بر اصول مذاکره حرفه‌ای با بده بستان‌های متوازن است که طبیعتا توافقی مطلوب را به‌دنبال خواهد داشت.

طرف غربی اگر مدعی تلاش برای حصول یک توافق قوی است باید با اتخاذ رفتاری مسئولانه، اراده خود را نه در خطابه‌های چندپهلوی رسانه‌ای بلکه با ارائه تضامین مکتوب به اثبات برساند.
 
به بیان دقیق‌تر؛ ضلع غربی مذاکرات نمی‌تواند ضمن ادعای حل موضوعات و اجبار ایران به پذیرش توافق، موضوعات دیگری را به عنوان گروگان در اختیار گرفته و از آن به مثابه چماق استفاده کند، چه، تجربه نشان داده در چنین شرایطی، آنها به مجرد عبور از این مرحله در اولین فرصت، ساز جدیدی را کوک خواهند کرد و چنانچه قبلا هم رخ داده از همه ابزارهای خود برای کاهش اثرگذاری رفع تحریم‌ها استفاده خواهند کرد.

اینکه کاخ سفید تاکنون از پذیرش منطق ساده اما اصولی مذاکره‌کنندگان ایرانی سر باز زده، شاهدی بر عدم جدیت آنها در مذاکرات و حفظ اثربخشی سایه تحریم‌ها حتی پس از توافق احتمالی است.

بدیهی است توافق احتمالی در مذاکرات جاری اگر منجر به دو اتفاق یعنی؛ «حذف هرگونه اهرم فشار علیه ایران در آینده» و «رفع پایدار و با ثبات تحریم‌ها برای اطمینان‌بخشی به شرکای تجاری» نشود، به دلیل اینکه منافع ملت ایران را تضمین نمی‌کند، هیچ دلیلی برای تن دادن به آن از سوی تهران وجود ندارد.

بر این اساس؛ از آنجا که حضور هیأت ایرانی در وین با هدف دستیابی به توافق صورت پذیرفته، اگر طرف مقابل اراده واقعی برای حصول توافق داشته باشد، این امر در دسترس است.


نورنیوز
اخبار مرتبط
نشست ویژه اعضاء کمیسیون امنیت ملی مجلس در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی
سه‌شنبه 1401/05/25 ساعت 18:46
اختصاصی نورنیوز؛
نشست ویژه اعضاء کمیسیون امنیت ملی مجلس در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی
قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران که با هوشمندی و دوراندیشی مجلس انقلابی تصویب شد ظرفیت‌های بسیار خوبی را برای پیگیری کامل سیاست مقاومت فعال در اختیار کشور قرار داد که امروز ثمرات آن بیش از گذشته هویدا شده است.
گزارش علی باقری در جلسه فوق‌العاده شورای عالی امنیت ملی
دوشنبه 1401/05/24 ساعت 17:38
اختصاصی نورنیوز؛
گزارش علی باقری در جلسه فوق‌العاده شورای عالی امنیت ملی
بر اساس راهبردهای تعیین شده، پایان دادن به ادعاهای سیاسی مرتبط با مسایل پادمانی و ایجاد ضمانت‌های لازم برای اطمینان‌یابی از پایداری انتفاع اقتصادی ایران از توافق، محور گفتگوهای هیئت مذاکره کننده در وین بوده است.
چرا سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات وین همچنان منفعل هستند؟
سه‌شنبه 1401/05/18 ساعت 14:20
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات وین همچنان منفعل هستند؟
در حالی که همه طرف‌های گفتگوکننده در وین مواضع خود را در مورد گفتگوهای اخیر به روشنی اعلام کرده‌اند، اما سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان که نمایندگان آنها در مذاکرات حاضر نبودند تاکنون هیچ واکنشی در این خصوص نداشته‌اند.
رمزگشایی از تلاش غرب برای القاء نهایی‌شدن توافق در مذاکرات وین
دوشنبه 1401/05/17 ساعت 23:36
نورنیوز بررسی کرد؛
رمزگشایی از تلاش غرب برای القاء نهایی‌شدن توافق در مذاکرات وین
اتحادیه اروپایی به‌عنوان هماهنگ‌کننده مذاکرات نمی‌تواند پیشنهادات خود را به عنوان «متن نهایی» معرفی کند، چرا که اتخاذ تصمیم‌ در این خصوص تنها در اختیار طرف‌های مذاکره‌کننده است.
ادعای نهایی شدن متن توافق تا ساعات آینده کذب است
دوشنبه 1401/05/17 ساعت 16:01
ادعای نهایی شدن متن توافق تا ساعات آینده کذب است
رسانه آمریکایی مدعی شده است که با وجود باقی ماندن برخی موضوعات، ایران و آمریکا به متن توافق هسته‌ای نزدیک شده و پیش‌نویس متن تا ساعات آینده نهایی می‌شود. اطلاعات رسیده به نورنیوز نشان می‌دهد که این خبرسازی کاملاً کذب است.
چرا اروپا علاقه‌مند به تحقیر شدن است؟
جمعه 1401/05/14 ساعت 22:59
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا اروپا علاقه‌مند به تحقیر شدن است؟
انتشار بیانیه تروئیکای اروپایی و برخی اظهارنظرهای مطرح شده از سوی مقامات و فعالان رسانه‌ای نزدیک به تیم مذاکره‌کننده آمریکایی در دومین روز گفتگوها ضمن آنکه بهره‌گیری از ابزارهای فرامذاکراتی برای فشار به تیم مذاکره‌کننده ایران است، بیانگر جدی و سخت بودن گفتگوهاست.
مرندی: بحث ارائه تضمین به ایران هنوز روی میز است
جمعه 1401/05/14 ساعت 22:11
مرندی: بحث ارائه تضمین به ایران هنوز روی میز است
مشاور تیم مذاکره کننده هسته‌ای در پیامی توئیتری نوشت: پیشرفت‌هایی حاصل شده است اما همه مسائل دیگر از جمله ارائه تضمین به ایران هنوز روی میز هستند.
نظرات

آخرین اخبار
هرمز و باب‌المندب؛ جنگ گلوگاهها چگونه برتری نظامی آمریکا و متحدانش را بی اثر کرد؟
دادستان کل کشور در اکو: امنیت پایدار، ضامن تحقق اهداف اقتصادی منطقه
احراج سربازان انگلیسی ناظر بر خشونت شهرک‌نشینان
کابوس جدید تل‌آویو؛ باب‌المندب خطرناک‌تر از تنگه هرمز شد
هشدار قرمز در مراکش؛ خطر شدید آتش‌سوزی در 6 منطقه کلیدی
عقب‌نشینی مفتضحانه مزدوران سعودی؛ یمن 5400 کیلومتر مربع را آزاد کرد
چگونه انصارالله یمن محاسبات صهیونیست‌ها را به هم ریخت؟
تشویق 25 دقیقه‌ای مستند افشاگرانه غزه در ونیز
تأکید وزیران ورزش ایران و ازبکستان بر گسترش همکاری‌ها
پوتین: رکود اقتصادیِ آغازگران تحریم‌های ضد روسی
مخبر: امروز اقتدار ایران و مقاومت، آمریکا و متحدانش را به بن‌بست کشانده است
انتظارات چین از نشست بریکس
نشست بزرگ کشورهای ساحلی در عمان؛ طرح ایران برای امنیت خلیج‌فارس
تأکید پزشکیان بر تداوم توافقات راهبردی در دیدار با نخست‌وزیر هند
آخرین مهلت ثبت‌نام آزمون‌های علوم پایه پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی
از کوه کلنگ تا شورای امنیت؛ ردپای یک سناریو
ترور فرمانده ارشد القسام در غزه؛ شهادت محمد الیازوری تأیید شد
گزینه‌های پرهزینه ترامپ برای پایان جنگ از نگاه رابرت مالی
نجات جان نوزاد نارس عراقی با اقدام به‌موقع اورژانس 115 سردشت
عراقچی: جهان به نظام مالی آمریکا بی‌اعتماد شده است
پشت پرده پروازهای گسترده جنگنده‌های آمریکایی در عراق چیست؟
صعود ژاپن به نیمه‌نهایی والیبال آسیا؛ حریف ایران مشخص شد!
پذیره‌نویسی صندوق‌های ارزی در بورس از هفته آینده کلید می‌خورد
ادعای تازه ارتش اسرائیل در خاک لبنان: «خط صفر» تحت کنترل ما باقی می‌ماند
پزشکیان: آمادگی ایران برای ایفای نقش شریک راهبردی در زنجیره تأمین انرژی و حمل ونقل بریکس
نور ویدئو | سینمای ما ایران ما
تأکید مودی و پوتین بر گسترش همکاری‌های اقتصادی و دفاعی
بازگشت به نقطه آغاز!
جنگل‌های فارس همچنان در آتش می سوزد
ممنوعیت تردد از کرج به مازندران؛ جاده چالوس بسته شد
افزایش تقاضا برای زغال سنگ در جهان
سدهای تهران چقدرآب دارند؟
اجلاس وزرای خارجه اکو در پاکستان برگزار می‌شود
پشت وعده پنج هزار دلاری ترامپ چه شگردی پنهان است؟
درخشش طارمی مقابل العین + فیلم
برنامه بازی‌های تدارکاتی تیم ملی اعلام شد
آزمون سردفتری 1405 برگزار شد
استفاده ابزاری از آژانس برای فشار و توجیه تجاوز نظامی علیه ایران
مخبر: فتح مبین انصارالله ثابت کرد امنیت خریدنی نیست
هشدار«نبیه بری» درباره اشغال مناطق جدید توسط اسرائیل
نجات 4 طبیعت‌گرد گمشده در ارتفاعات جلفا
هشدار زرد هواشناسی؛ تهران از فردا بارانی و طوفانی می‌شود
10 ماهیگیر ایرانی اسیر در امارات، به کشور بازگشتند
هشدار انصارالله به عربستان؛ حمله به بنادر یمن بی‌پاسخ نمی‌ماند
والیبالیست 207 سانتی‌متری روس به تیم والیبال اردکان پیوست
لغو تمرین استقلال پیش از دیدار با السد قطر
هر ماه 100 «مرگ مشکوک» روی میز دادسرای جنایی تهران
مصر: امیدواریم مذاکرات ایران و آمریکا از سر گرفته شود
کسری بودجه آمریکا به 2 تریلیون دلار رسید
نتایج کنکور چه زمانی اعلام می‌شود؟