نشریه آتلانتیک در گزارش خود با اشاره به شهادت سپهبد قاسم سلیمانی و همراهانش در حمله هوایی آمریکا و پاسخ نظامی ایران که واشنگتن ادعا میکند تلفات جانی نداشته است، تاکید کرد: از میان برداشتن فرمانده نظامی ارشد ایران ممکن است این تعبیر را برای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ایجاد کند که استراتژیاش درقبال ایران کارساز است اما این به معنی این نیست که سیاستهای او موفقیتآمیز است. در واقع، عملکرد او آنقدرها که ترامپ و دستیارانش فکر میکنند، کارساز نیست.
این نشریه در ادامه نوشت: متحدان و حامیان سپهبد سلیمانی هنوز گوش به فرمان ایران هستند. منافع آمریکا در عراق هدف قرار میگیرد. ایران برنامه هستهایاش را گسترش میدهد و غنیسازی اورانیوم در این کشور که با توافق هستهای کاهش یافته بود، افزایش یافته است زیرا آمریکا از این توافق که در دوران ریاست جمهوری اوباما در نتیجه مذاکره قدرتهای جهانی با تهران به دست آمده بود، خارج شد.
به نوشته آتلانتیک، استراتژی دولت آمریکا برای ایران شش عنصر دارد: اول، خروج ترامپ از توافق هستهای چراکه شامل برنامه موشکی ایران نمیشود و تاریخ انقضا دارد. دوم، آمریکا فشار حداکثری بر ایران را آغاز کرد و تحریمهای سخت علیه این کشور را بازگرداند تا تهران تحت این فشارهای اقتصادی مجددا پای میز مذاکره برای حصول توافقی با محدودیتهای بیشتر بر ایران بیاید. سوم، دولت آمریکا میخواهد مانع موافقت اروپا با از سرگیری فعالیتهای ایران شود که در توافق هستهای محدود شده بود. چهارم، آمریکا قاسم سلیمانی فرمانده نظامی ارشد ایران را از میان برداشت. پنجم، ترامپ و تیم او اکنون به دنبال مدیریت هرگونه تشدید احتمالی اوضاع پس از حمله به قاسم سلیمانی هستند. و در آخر، آنها امیدوارند که به برخی اعتراضات در ایران دامن بزنند تا دولت را تضعیف کنند.
این نشریه با اشاره به اینکه این سیاستها تاکنون ناکارآمد بوده است، افزود: دراین میان، نشانههای مشکلات در سراسر منطقه به وفور یافت میشود. پس از حمله به قاسم سلیمانی، عراق ممکن است به حضور نیروهای آمریکا در عراق پایان دهد و یا به شکلی سخت استفاده از این نیروها را محدود کند، به گونهای که مانع از تاثیرگذاری آنها برای مقابله با ایران شود.
آتلانتیک در ادامه گزارش تحلیلی خود به تلاشهای چند وقت اخیر دولت آمریکا برای ایجاد یک ائتلاف در خلیج فارس برای به اصطلاح تامین امنیت کشتیرانی در منطقه اشاره کرد و نوشت: اما تنها چند کشور برای پیوستن به نیروی دریایی تحت رهبری آمریکا اعلام آمادگی کردهاند، شامل آلبانی، استرالیا، بحرین، عربستان، امارات متحده عربی و انگلیس.
به نوشته آتلانتیک، حتی اتحادیه اروپا هم رویکرد اوباما را ترجیح داده و یک سازوکار مالی ایجاد کرده است تا امکان تجارت با ایران را باوجود تحریمهای آمریکا فراهم کند. هرچند که این سازوکار هنوز بهطور واقعی عملیاتی نشده است اما اینکه اتحادیه اروپا تحت رهبری فرانسه، آلمان و انگلیس که سه متحد نزدیک واشنگتن به شمار میآیند چنین مکانیسمی را برای دور زدن سیاست تحریمی آمریکا ایجاد کردهاند، حقیقتا قابل توجه است. آنها سعی دارند که ایران را به اجرای کامل توافق هستهای بازگردانند، نه اینکه این کشور را ملزم به پذیرفتن خواستههای دولت ترامپ و امتیاز دادن به آمریکا کنند.
نشریه آتلانتیک در پایان تصریح کرد: بهطور خلاصه باید گفت که اگرچه سیاستهای دولت آمریکا دشواریهایی را برای ایران به وجود آورده است اما به نظر نمیآید که این نتایج اهداف ترامپ را پیش ببرند. آمریکا در این مسیر متحمل هزینههای گزاف نظامی، امنیتی و حیثیتی شده است.
خبرگزاری ایسنا