نورنیوز - گروه بین الملل: آمریکایی ها از یکسو علاقهای به ایجاد درگیری تازه ای در خاورمیانه علاقه ندارند و به دنبال کوچ امنیتی به سمت آبهای چین هستند و از سوی دیگر عربستان به عنوان متحد خاورمیانهای خود را نمیتواند در رقابت با ایران به عنوان بزرگترین قدرت منطقهای تنها رها کند.
هدف قرارگرفتن پهپاد پیشرفته آمریکایی ها برفراز آسمان ایران اولین چالش بزرگ ترامپ در مقابل ایران در چندماه گذشته بود که بعد از واکنش قاطع ایران با انفعال ترامپ مواجه شد. هدف قرارگرفتن تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان اگرچه از سوی یمنی ها بود اما عربستان برای فرار از پذیرش توانایی جنگی یمنیها و تسویه حساب با تهران، ایران را به عنوان عامل حمله پهپادی به آرامکو معرفی کرده است تا بتواند با کمک آمریکا، ایران را به جنگ بکشاند.
با این حال، وضعیت منفعل ترامپ در خاورمیانه از چشم رسانههای آمریکایی دورنمانده و برت استفنز در نیویورک تایمز به بررسی وضعیت ایران و آمریکا در خاورمیانه پرداخته است.
برت استفنز نوشته:«دوتالد ترامپ به بن بست رسیده، هراسان است و احتمالا فقط بلوف می زند. رهبران ایرانی این را با مجموعه ای از یورش های به دقت ارزیابی شده علیه ایالات متحده و هم پیمانانش در ماه های اخیر روشن ساختند.»
وی افزود:«نکته نخستی که از این یورش ها می فهمیم این است که ضعف، تحریک کننده است، به ویژه زمانی که در پوشش رجزخوانی و گزافهگویی قرار می گیرد. ماه ها پیش از یورش های اخیر به تاسیسات نفتی عربستان، ترامپ از گزینه نظامی در پاسخ به سرنگونی پهپاد آمریکایی عقب نشینی کرد و به ارسال پیام به تهران روی آورد، دیدار با روحانی را پی گیری کرد، بولتون را برکنار کرد و حتی به بررسی راه هایی برای کاهش فشار تحریم ها پرداخت.»
این نویسنده نیویورک تایمز در ادامه ایران را به سیاق رسانه های آمریکایی به داشتن رفتار جنگ طلبانه متهم کرده و نوشت:«رفتار جنگ طلبانه ایران بیش از آنکه پاسخی به فشار اقتصادی ایالات متحده باشد حاصل ارزیابی این کشور از اراده راهبردی آمریکاست. اشتیاق وافر ترامپ برای توافق فرصت گسترش بحران ها را به ایران می دهد تا در گفتگوهای احتمالی شرایط بهتر را از آن خود کند.»
برت استفنز در ادامه نوشت:«دومین نکته ای که اقدامات اخیر ایران در منطقه آن را ثابت می کند این است که تحریم ها ضروری هستد، اما روشن است که برای دگرش حسابگری های تهران کافی نیستند. ایران توانسته بقای خود را بهتر از گذشته ادامه دهد و این روند احتمالا تا زمان پایان ریاست جمهوری ترامپ نیز ادامه خواهد داشت.»
وی در ادامه با اشاره به ضعفهای عمده آمریکا در برخورد با تهدیدات نوشته:«چه بسا شاهد آغاز پایان دوران استیلای آمریکا در خلیج فارس باشیم. ترامپ نشان داده که درباره تمایل خود برای حمایت از عربستان (و سایر همپیمانانش در خلیح فارس) گزافه گویی می کند. تمایل ترامپ برای خروج از سوریه و افغانستان (به نفع ایران در هر دو مورد)، عدم تمایل برای ایجاد بازدارندگی علیه تهران از طریق اقدام نظامی تلافی جویانه ی محدود و بدبینی کلی او پیرامون نقش آمریکا در حفظ نظم و آرامش مشاعات جهانی، شاهدی دیگر بر این ادعاست.»
وی نوشت:« پایان دوران آمریکا در خلیج فارس می تواند برای شبه انزوا طلبان آمریکایی از جمله منتقدان چپگرای ترامپ، بسیار گوش نواز باشد. اما این مساله متحدان قدیمی آمریکا در خاورمیانه را می ترساند. کاملا روشن است که برغم هزینه های کلان نظامی، عربستان توانایی دفاع از خود را ندارد.»
نیویورک تایمز در ادامه از احتمال بروز نارضایتی های داخلی در عربستان در صورت ضعف دولت آل سعود در برخورد با تهدیدات خارجی اشاره کرده و نوشت:« اگر عربستان بی دفاع رها شود، ایران چه خواهد کرد؟ نباید فراموش کرد که در شرق عربستان جمعیت چشمگیری از اقلیت شیعه ناراضی وجود دارد که عربستان سعودی را دوست ندارند و در صورت عدم حضور آمریکا این بیزاری بیشتر هم خواهد شد.پاسخ ایالات متحده به یک یورش بی دلیل علیه یکی از ستون های اصلی اقتصاد جهانی آزمونی برای راهبری آمریکاست. پیامدهای شکست احتمالی می تواند برای سال ها احساس شود.»
نورنیوز