×
بین الملل
شناسه خبر : 322441
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/03/17 ساعت 21:45
تل‌آویو در پی اتصال زمینی به عربستان

تل‌آویو در پی اتصال زمینی به عربستان

منابع رسانه‌ای اعلام کردند پروژه بررسی گذرگاه زمینی اسرائیل–عربستان در قالب همکاری‌های اقتصادی و لجستیکی با مشارکت OECD در حال پیگیری است.

نورنیوز-گروه بین الملل: رادیو رژیم اشغالگر تاکید کرد هدف از این مطالعه، بررسی توجیه منطقی و اقتصادی این پروژه است.

این خبر در حالی منتشر می‌شود که اظهارات «ایلی کوهن»، وزیر انرژی رژیم صهیونیستی در ۲۵ اکتبر گذشته به روزنامه عبری «معاریو» در خصوص وجود پروژه‌ای برای ایجاد «گذرگاه انرژی» با عربستان، پرسش‌های گسترده‌ای را در محافل سیاسی و رسانه‌ای برانگیخت؛ اینکه آیا تل‌آویو به دنبال گشودن دروازه جدیدی برای عادی‌سازی روابط با ریاض تحت پوشش همکاری‌های اقتصادی و پروژه‌های زیرساختی منطقه‌ای است.

کوهن گفته بود که توافق پیشنهادی با هدف ایجاد گذرگاه انرژی برای اتصال عربستان به اسرائیل جهت تسهیل انتقال نفت و کالا به اروپا انجام می‌شود و این پروژه، جایگزینی زمینی برای مسیرهای سنتی دریایی از طریق کانال سوئز و مسیرهای زمینی از طریق ایران خواهد بود.

وی افزود که این گذرگاه به عربستان امکان دسترسی مستقیم به بازارهای انرژی اروپا را می‌دهد و در عین حال جایگاه اسرائیل را به عنوان یک مرکز منطقه‌ای انرژی در خاورمیانه تقویت می‌کند.

جزئیات تاسیس گذرگاه پیشنهادی

بر اساس طرح فاش‌شده در روزنامه صهیونیستی معاریو، کالاها و انرژی از بنادر هند به خلیج‌فارس (مانند بندر دمام عربستان) و سپس از طریق راه‌آهن عربستان و اردن به بندر حیفا در فلسطین اشغالی و از آنجا به اروپا منتقل می‌شوند.

مرحله اول شامل ساخت خط راه‌آهن از حیفا به مرزهای اردن با عبور از «بیت‌شئان» در فلسطین اشغالی تا شهر «اربد» اردن با سرمایه‌گذاری اولیه حدود ۲۰ میلیارد دلار است که عربستان تأمین مالی آن را بر عهده می‌گیرد.

مرحله دوم نیز بر اتصال مستقیم به خلیج‌فارس تمرکز دارد؛ پروژه‌ای که تا سال ۲۰۲۵ همچنان در مرحله مطالعات امکان‌سنجی در سرزمین‌های اشغالی قرار داشت.

ناظران معتقدند اسرائیل تلاش می‌کند از این پروژه برای پیوند منافع اقتصادی خود با ابتکارات عادی‌سازی منطقه‌ای بهره ببرد، به‌ویژه آنکه این گذرگاه بخشی از «کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا» است که با حمایت آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان جایگزینی برای کانال سوئز (پس از حملات مکرر به کشتی‌های عازم بنادر سرزمین‌های اشغالی در دریای سرخ) مطرح شده است.

این پروژه بر ایده اتصال بنادر هند به اتحادیه اروپا از طریق دو مسیر استوار است: مسیر شرقی که هند را به کشورهای خلیج‌فارس متصل می‌کند و مسیر شمالی که خلیج‌فارس را از طریق اردن و سرزمین‌های اشغالی به اروپا پیوند می‌دهد. تل‌آویو قصد دارد با اتصال بنادر و خطوط لوله خود، عربستان را وارد این کریدور کند.

ایلی کوهن در آوریل ۲۰۲۵ (فروردین ۱۴۰۴) با همتای آمریکایی خود، «کریس وایت»، ایده احداث خط لوله نفت از بندر عسقلان با عبور از ایلات به مقصد عربستان را تحت عنوان اتصال خلیج‌فارس به اروپا و گسترش دایره «توافق‌نامه ابراهیم» بررسی کرد.

طبق طرح رژیم صهیونیستی، یک خط لوله نفت زمینی به طول تقریبی ۷۰۰ کیلومتر از اراضی عربستان تا شهر ایلات ایجاد خواهد شد و از آنجا از طریق خط لوله موجود به بندر عسقلان متصل می‌شود تا محموله‌های نفتی به اروپا صادر شوند.

کوهن این مسیر جدید را کوتاه‌ترین، سریع‌ترین و ایمن‌ترین راه برای انتقال انرژی به اروپا، توصیف و اشاره کرد که این پروژه هزینه‌های زمانی و مالی را کاهش داده و توجیه اقتصادی برای هر دو طرف را تقویت می‌کند.

کوهن در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این پروژه، رژیم اسرائیل را به پلی استراتژیک برای انرژی میان شرق و غرب تبدیل کرده و به تقویت امنیت و شکوفایی منطقه کمک خواهد کرد.

وی همچنین یادآور شد که تل‌آویو برای توسعه زیرساخت‌های منطقه‌ای جهت تبدیل شدن به مرکز اصلی ترانزیت انرژی در خاورمیانه تلاش می‌کند.

بلندپروازی اسرائیل درباره پروژه «نئوم»

چشم‌انداز رژیم صهیونیستی تنها به گذرگاه نفتی محدود نمی‌شود؛ ایلی کوهن که پیش‌تر رئیس سازمان جاسوسی (موساد) بود، معتقد است عادی‌سازی اقتصادی با عربستان می‌تواند در آینده شامل همکاری در پروژه شهر آینده‌نگرانه «نئوم» عربستان نیز باشد.

وی در مقاله‌ای که در ۲۷ مارس ۲۰۲۵ در روزنامه معاریو منتشر کرد، از افق‌های شکوفایی اقتصادی با تأثیرات جهانی سخن گفت و اشاره کرد که اسرائیل مشتاق مشارکت در تولید هیدروژن سبز در نئوم با سرمایه‌گذاری حدود ۸ میلیارد دلاری است.

برآوردهای «نیتسان کوهن»، پژوهشگر اسرائیلی که در ۴ فوریه ۲۰۲۵ در روزنامه «اسرائیل هیوم» منتشر شد، نشان می‌دهد که تل‌آویو ممکن است بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از سود پروژه ۵۰۰ میلیارد دلاری نئوم، یعنی رقمی معادل حدود ۱۰۰ میلیارد دلار را به دست آورد.

وی توضیح داد که شرکت‌های اسرائیلی، از جمله شرکت مشاوره‌ای «تیفن»، آماده‌سازی‌های خود را برای ورود به پروژه‌های آینده عربستان، چه به‌صورت مستقیم و چه از طریق شراکت‌های غیرعلنی، در انتظار عادی‌سازی رسمی روابط آغاز کرده‌اند.

در گزارشی که در ماه مه گذشته در مجله آمریکایی «بیزنس اینسایدر» منتشر شد، اشاره شده که موفقیت پروژه نئوم و «چشم‌انداز ۲۰۳۰» عربستان به ثبات منطقه و برقراری صلح در خاورمیانه بستگی دارد و تأکید شده که تنش‌های ژئوپلیتیک، به‌ویژه جنگ در غزه، شتاب طرح‌های سرمایه‌گذاری منطقه‌ای را کاهش داده و بسیاری از پروژه‌های مشترک انرژی را به تعویق انداخته است.


نظرات

آخرین اخبار
بسکتبال ایران در رده 28 جهان؛ حفظ جایگاه چهارم آسیا
محکومیت 26 ماهه در آمریکا برای صادرات غیرمجاز کالا به روسیه
پایان مأموریت سفیر ترکیه در تهران
تیراندازی در مدرسه‌ای در ویرجینیا
گنج 1100 ساله در حیاط خانه
اروپا چگونه از «بازی شکست‌خورده» آمریکا حمایت می‌کند؟
مصطفی طرفی سرکنسول جدید ایران در بصره شد
تهدید تازه روبیو علیه ایران
مخالفت بلژیک با مصادره دارایی‌های روسیه؛ تبعات شدیدی خواهد داشت
مجلس: انگلیس 120 سال در پی تضعیف و کنترل ایران بوده است
هشدار دبیرکل نجبا به آمریکا
تودیع وثیقه از یک ماه به چند دقیقه رسید
حزب‌الله ارتباط با هسته امنیتی در لبنان و سوریه را تکذیب کرد
استقلال 1-1 پرسپولیس/ تساوی در نصف جهان، نمایش قابل قبول سرخابی ها در دربی 107+ فیلم‌گل ها
واکنش سازمان ملل به حمله آمریکا به مراسم عروسی در سیریک ایران
خرابکاری‌های منتسب به روسیه به «هنجار جدید» در اروپا تبدیل شده است
عملیات انفجار کنترل‌شده در بوشهر
بازگشت حمید نعمت‌الله به سینما پس از 10 سال + تصویر
امتحانات جبرانی نهایی دوازدهم از 14 شهریور+ جدول زمانبندی
محمد ملاحی، هنرمند سیریکی، در حمله آمریکا زخمی شد
سناتور سندرز: باید همین حالا به جنگ غیرقانونی علیه ایران پایان دهیم
هنوز حکمی برای احسان خدادادی صادر نشده است
درخشش ایران در بازی‌های جهانی عشایر؛ 4 مدال در روز دوم
انتقال زندان‌ها به خارج از شهر در دستور کار است
مخبر: حقوق بشر غربی در میناب، لامرد و سیریک دفن شد
وزیر صمت: حفظ تولید نیازمند تقویت تاب‌آوری صنعت و رفع موانع است
میدل ایست آی: تونی بلر خواستار حذف نام «فلسطین» از کتب درسی شد
مصر و قطر خواستار ازسرگیری مذاکرات ایران و آمریکا شدند
خیبر خرم‌آباد 2-0 فولاد خوزستان/ خیبر، فولاد را خم کرد
هلند طلاهای خود را از آمریکا و کانادا خارج کرد
اروپا به حمایت از تحریم‌های آمریکا علیه ایران پیوست
آمریکا کاردار جدید خود در بغداد را معرفی کرد
نیو ریپابلیک: جنگ با ایران آمریکا را تضعیف کرده؛ ایران قوی‌تر شده است
کارت آزمون کاردانی 1405 منتشر شد؛ جزئیات دریافت و رفع نقص
ذوب‌آهن 1-0 پیکان تهران/ موتور پیکان در فولادشهر خاموش شد
ملوان انزلی 0-1 نساجی مازندران/ شکست خانگی ملوانان
تغییر در فرماندهی ارتش اردن؛ رئیس جدید ارتش منصوب شد
نسخه رئیس جمهور برای حوزه سلامت
خرس قهوه‌ای دنا قربانی تیراندازی شد
عارف: با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در جنگ رمضان، شرایط دفاعی کشور دائماً بهبود یافت
بقائی: سیریک داستان نیست؛ آمریکا حتی حمله به غیرنظامیان را انکار نمی‌کند
قیطاسی طلایی شد؛ نخستین طلای ایران در بازی‌های جهانی عشایری
قیمت سکه جهش کرد؛ سکه طرح جدید به 226 میلیون تومان رسید
نقش آلمان در تجهیز ماشین جنگی صهیونیست‌ها
نورنما | جست و جو برای یافتن هزاران مفقود در سیل نپال
نورنما | 12 شهریور ؛سالروز شهادت سردار مبارزه با استعمار انگلیس، رئیسعلی دلواری ،گرامی باد
عراقچی بر تقویت همکاری‌های ایران و روسیه تأکید کرد
تاج پرونده هزینه اردوهای ترکیه را به حراست فدراسیون سپرد
پوتین: چین شریک اصلی روسیه در زمینه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای است
ادعای وزیر انرژی آمریکا درباره باقی ماندن نیروهای آمریکایی در خلیج فارس