شناسه خبر : 155077
تاریخ انتشار : 1402/08/21 09:40
علم بهتر است یا ارتقاء؟

سید حسین حسینی*

علم بهتر است یا ارتقاء؟

تاسفانه کلیت ساختار علم در کشور معیوب است و هر کار درستی هم در چنین ساختاری، یا کم اثر یا بی‌اثر می‌شود. این ساختار باید از صدر تا ذیل دگرگون شده تا بنیاد دیگری از نو ساخته شود و در آن بنیاد جدید، بسیاری از فعالیت‌های علمی در متن رقابت آزاد به معنای درست آن و در درون بافت «جامعه علمی» قرار ‌خواهد گرفت

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: چندی پیش مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از دانشگاهیان درباره مشروط بودن ارتقای اعضای هیات علمی به مقالات، گلایه نمودند؛ امری که چندین سال است توسط برخی اندیشمندان و دلسوزان حوزه علوم انسانی بارها فریاد زده شده و متاسفانه هرچه از آن بیشتر سخن گفته شده، کمتر اثربخش بوده است. هم‌اکنون نیز این احتمال وجود دارد که در پی سخنان اخیر ایشان عکس‌العمل‌های شعاری از ناحیه مقامات مسوول همراه با خبر تشکیل جلساتی چند و تصمیماتی شتاب‌زده پیش‌ آید و دوباره مانند موارد مشابه، به هیچ نتیجه موثر و مفیدی نینجامد و این داستان همچنان ادامه دارد!
اگرچه به لسان فلاسفه بزرگ به منطق فلسفه‌ورزی باید به عمق مسائل نفوذ کرد تا بتوان آنها را حل نمود و به قول ویتگنشتاین که به درستی می‌گفت: ما فراموش می‌کنیم تا عمق مسائل پیش رویم و به مبانی برسیم و علامت سوال را به اندازه کافی به عمق مطلب نمی‌کشانیم (ر.ک: هکر، پیتر، 1382، ماهیت بشر از دیدگاه ویتگنشتاین، ترجمه علوی‌نیا، هرمس، ص9)؛ اما بگذارید در این یادداشت کوتاه از بازگشت به عمق ریشه‌های فلسفی و نگاه‌های ضروری به تحلیل «امر دانشگاه»، «ایده دانشگاه»، «فلسفه دانشگاه»، یا «مطالعات معرفت‌شناسی» بگذریم.

هرآینه می‌دانیم بدون بنیاد یک نظام معرفت‌شناختی فلسفی سخن از هویت علم و بنای امری به نام «جامعه علمی» و سپس فلسفه و ایده دانشگاه معنایی نخواهند داشت؛ مناقشه بر سر چیستی علم و مولفه‌های آن و اختلاف دیدگاه‌های تجربه‌گرایی منطقی تا تاریخ‌گرایی معاصر و تا جامعه‌شناسی معرفت و بحث بر سر مساله تکامل علم و چیستی و چگونگی آن و نظریه‌هایی در این باب از پارادایم‌های علمی کوهن تا برنامه‌های پژوهشی لاکاتوش و ... (ر.ک: لاودن، لری، 1401، پیشرفت علم و مسائل آن، ترجمه هاتف، تهران، نشر نی، ص ۱۰۰).

باز بگذارید در این نوبت از پرداختن به راه‌حل‌ها و آسیب‌شناسی‌های ریشه‌ای و پایه‌ای پیرامون چالش‌هایی چنین درگذریم؛ مسائل بنیادینی مانند نبود جامعه علمی و ضرورت تشکیل امری به نام «جامعه علمی» که فقدان آن منشأ بسیاری از این معضلات و تحقق آن مانع بسیاری از این مشکلات است یا چالش‌هایی در درون جامعه علمی مانند معیوب بودن و کژکارکردی نهاد علم و سازمان علم و ساختار علم و عدم توازن و ناهماهنگی این ارکان‌ سه‌گانه با یکدیگر (ر.ک: حسینی، سید حسین، 1392، نهضت تولید علم و کرسی‌های نظریه‌پردازی، تهران، انتشارات آوای نور، ص10 و نیز ر.ک: هم او، 1400، ساختار جامعه علمی، روزنامه همدلی، شماره 1697 و 1702 و نیز ر.ک: هم او، 1402، کافه‌ها تعطیل و دکان‌ها باز، روزنامه اعتماد، شماره 207264).
بدین‌ترتیب در اینجا از «آپارتاید علمی» حاکم در مراکز علمی کشور سخن می‌گوییم و قانونی به نام «ارتقای اعضای هیات علمی» که نه تنها هیچ کمکی به ارتقای جامعه علمی نکرده بلکه به این آپارتاید خانمان برانداز دامن زده است و اتفاقا با این دست قوانین و موارد مشابه آن مسیرهایی برای گسترش رانت و انواع فسادهای علمی به وجود آمده است تا آنجا که حتی دست دخالت افراد و سلیقه‌های شخصی و کینه‌توزانه را در پرونده‌های اعضای هیات علمی باز می‌گذارد. جای بسی تاسف است که گاه یک دربان یا یک آبدارچی محترم می‌تواند در این پرونده‌ها ایفای نقش کند چه رسد به رییس و معاونین و مقامات رسمی و غیر رسمی. پس از تاسف،

تعجب‌آور آنجاست؛ راه‌هایی که دیگران در ۵۰ سال گذشته از آن گذر کرده‌ و اشتباهات گذشته خود را با مسیرهای جدید جایگزین نموده‌اند، تصمیم‌سازان و بدنه علمی جامعه ما اما همچنان در همان خواب ۵۰ ساله گرفتار شده است (ر.ک: هم او، 1399، سیاست‌های فرمالیستی در حوزه علم؛ خواب 50 ساله، روزنامه همدلی، شماره 1572) .

به هر حال چنانچه تصمیم‌گیران نظام آموزش عالی درصدد مقابله با چنین آپارتایدی در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور هستند پیشنهادهای زیر پیش روی آنان است که بدون این حداقل‌ها کاری صورت نخواهد گرفت. سخن روشن و واضح این است؛ لطفا این قوانین بسی مزخرف را از میان‌بردارید: 
1. قانون وتویی بودن مقالات در جداول ارتقا.
 ۲. چاپ مقاله دانشجو به نام استاد. حداقل برای مدتی چاپ هرگونه مقاله دانشجویان با اضافه نمودن نام استاد را ممنوع کنید.
 ۳. قانون عدم امکان دفاع دانشجو از رساله بدون چاپ و ارایه مقاله یا الزام به استخراج مقاله از رساله.
 ۴.کمّی و کیلویی محاسبه کردن تعداد مقالات در ارتقا به نحوی که گویا هر فردی که تعداد بیشتری مقاله چاپ می‌کند از علمیت بیشتری برخوردار است!
 ۵. امتیازات خاص و ویژه به چاپ مقاله در isi و مجلات علمی - پژوهشی. 

 ۶- وتویی بودن الزام به تدریس در دانشگاه‌ها یا الزام به ارایه طرح‌های پژوهشی در پژوهشگاه‌ها.

 ۷- وتویی بودن طرح‌های کارفرمایی و اجبار به اخذ آنها به بهانه کاربردی‌سازی علوم انسانی.
 ۸- محدود کردن دست مجلات علمی در شکل چاپ مقالات به انواع و اقسام قواعد صوری و شکلی گوناگون.
 ۹- آمیختن مسائل و کارهای فرهنگی با کارهای ناب علمی. جداول فرهنگی را از ارتقای علمی بیرون بکشید و این دو را با یکدیگر قاطی نکنید. هیچ یک از این دو جایگزین دیگری و دلیل بر دیگری نیست و هر کدام ارزش متفاوت خود را دارد.
 10- دخالت روسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در ساختار مجلات علمی. به چه دلیل هر رییسی بر سر کار می‌آید اجازه پیدا می‌کند دست‌اندرکاران قبلی مجلات را کنار زده و نخست، نام خود و سپس سوگلی‌هایش را در ترکیب مجلات علمی قرار دهد.
11- چهارگانه گرته‌برداری شده از دانشگاه‌های غربی یعنی مدارجِ مربی، استادیاری، دانشیاری و استادی و اختصاص امتیازهای ویژه به هر رتبه‌ای که در حقیقت، ابزاری بروکراتیک و فسادآور شده و اعضای هیات علمی را به «دلالان علمی» تبدیل کرده که برای گذر از این رتبه‌ها، اصل ارتقای دانش و تفکر و اعتلای واقعی جامعه را (با هدف پیشرفت و تعالی و حل چالش‌های آن) فدای اخذ درجات صوری و فرمال کرده و به این سبب مجبور می‌شوند دست به هر کار ناروای غیر آکادمیکی برای پر کردن جداول بزنند. هر استادی که تحصیلات خود را به درستی و قانونمند طی کرده‌ است اگر اهل فعالیت‌های علمی باشد، به صورت طبیعی جامعه علمی وی را به عنوان صاحب‌نظر در آن رشته خواهد شناخت. خواست و انگیزه و تلاش مداوم علمی با تنوع انواع گونه‌های آن بدون دست یازیدن به کاسبکاری و دلالی علمی، هر فردی را به تدریج شایسته ستایش می‌کند و در این صورت هیچ نیازی به تبدیل نمودن فرهیختگان و عناصر علمی جامعه به مهره‌های بروکراتیک و کارمندان اداری صرف با هدف پر کردن جداول رنگارنگ بی‌فایده نیست.
12- سه‌گانه‌های بروکراتیک پیمانی، رسمی آزمایشی و رسمی قطعی که نتیجه‌ای جز معلق نگه داشتن همیشگی اعضای هیات علمی در زمان خدمتشان ندارد. اگر فردی پس از طی مراحل مختلف و سخت و صعب انواع گزینش‌ها پذیرفته شده، او را بایستی رسمی تلقی نمود و اگر پذیرفته نشده که این تفکیک‌های سه گانه کاملا بی‌معناست.
 13- انتخاب روسای مراکز علمی توسط دولت‌ها. چرا نباید اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها طی یک انتخابات آزاد و بدون دست دخالت سیاسیون، رییس و مدیران مراکز علمی خود را (که بر مسائل آن اِشراف داشته و طبیعتا خانه دوم‌ خودشان قلمداد می‌شود)، برگزینند؟
 14- اختصاص رتبه و پایه و امتیازات دانشگاهی به مدیران و مقامات اجرایی مامور به خارج از مراکز علمی.
 15- امتیاز ندادن به مقالات نقد و عدم تمایل مجلات علمی به چاپ مقالات نقد.
سخن بر سر این است که راه‌حل هست اما آیا اراده جمعی هم وجود دارد؟ آیا اصولا تصمیمی در ناحیه مقامات و مسوولان و همچنین در ناحیه فرهیختگان و اندیشورزان جامعه در این خصوص وجود دارد؟ ظاهرا به دلیل همان آسیب فقدان یا کژکارکردی «جامعه علمی»، اعضای هیات علمی با همه تکثر و تعدد قابل توجه خود اما روی به محافظه‌کاری‌های مفرط آوردند و از این رو در برابر بسیاری از مظالم آشکار و عیان در محیط‌‌ علمی خود ساکت و بی‌عمل شده‌اند.

به واقع نمی‌دانم آیا درست است بگوییم خلایق هرچه لایق؟! در طرف دیگر داستان هم، با حجم و هجمه قوی ساختار و سازمان علم مواجه هستیم که به مراتب دارای قدرت و تاثیرگذاری بیشتر و فزون‌تری نسبت به آحاد افراد است. تردیدی نیست که همه اینگونه تصمیمات و سازماندهی‌ها و سیاست‌گذاری‌ها از ناحیه سازمان‌ها و ساختارهای حاکمیتی بر بدنه جامعه علمی بار می‌‌شود و بدین سان افراد و فرهیختگان را نیز در بر می‌گیرد.

متاسفانه کلیت ساختار علم در کشور معیوب است و هر کار درستی هم در چنین ساختاری، یا کم اثر یا بی‌اثر می‌شود. این ساختار باید از صدر تا ذیل دگرگون شده تا بنیاد دیگری از نو ساخته شود و در آن بنیاد جدید، بسیاری از فعالیت‌های علمی در متن رقابت آزاد به معنای درست آن و در درون بافت «جامعه علمی» قرار ‌خواهد گرفت آن‌هم بدون دخالت دولت‌ها یا افراد و نهادهای سیاسی بیرونی. (پیرامون تحلیل مسائل ساختاری حوزه علم به ویژه در قلمرو علوم انسانی ر.ک: هم او، 1400، روایتی از داستان علم و سازمان‌های علمی در جامعه؛ سلسله‌یادداشت‌های روزنامه همدلی، شماره 1678، 1681، 1686، 1693، 1705، 1711، 1565 و نیز: هم او، 1400، طالب آزاد اسلامی؛ تحلیلی پیرامون چالش‌های کلان آموزش عالی و علوم انسانی، روزنامه اعتماد، شماره 5037).
و دست آخر اینکه به بیان ویتگنشتاین بایستی از این گزاره‌ها فراتر رفت و بر آنها غلبه کرد تا بتوان جهان را درست دید (ر.ک: ویتگنشتاین، لودویک، ۱۴۰۰، رساله منطقی فلسفی، ترجمه مالک حسینی، تهران، نشر کرگدن، ص ۱۸۳). آیا ما می‌توانیم جهان پیرامون خود را درست ببینیم؟ فیه تامل.


*استادیار فلسفه و روش‌شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی


روزنامه اعتماد
نظرات

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

X
آگهی تبلیغاتی