نورنیوز - گروه سیاست: سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور که در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی برای تقدیم برنامه هفتم توسعه در صحن علنی حاضر شد، در دفاع از این لایحه گفت: سیاست های ابلاغی برنامه هفتم اواخر شهریور ۱۴۰۱ از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به همه دستگاهها ابلاغ شد. سازمان برنامه و بودجه در آن زمان مشغول تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۲ بود و کار تدوین پیش نویس لایحه برنامه هفتم از آبان ماه از این سازمان کلید خورد.
او خاطرنشان کرد: مفاد این لایحه در کمیسیون های دولت مورد بررسی قرار گرفت و پس از رفت و برگشت هایی تکمیل شد که امروز تقدیم مجلس می شود.
رئیس جمهور تاکید کرد: در تدوین لایحه برنامه هفتم توسعه از تجارب برنامه های گذشته نیز استفاده شده تا آسیب شناسی نسبت به ریشه یابی علل اجرایی نشدن این برنامه ها اقدام شود، در خوش بینانه ترین حالت ۳۵ درصد برنامه های گذشته اجرایی شده است.
او اعلام کرد: برنامه هفتم با دو نگاه محوری تدوین شده است. نگاه نخست، شامل توجه به توانمندیها و ظرفیتهای کشور است. باید تمام ظرفیت های کشور اعم از بخش دولتی و خصوصی مورد توجه قرار گیرد و متناسب با آن برنامه نوشته شود.
رئیسجمهور با بیان اینکه نگاه دوم، توجه به چالش ها و رفع آنها است گفت: برنامههای توسعه باید در جهت رفع موانع رشد و توسعه حرکت کند که این نگاه مورد توجه برنامه هفتم قرار گرفته است.
رئیسی با بیان اینکه ممکن است در بررسی برنامه، برخی از دستگاههای اداری کشور یا برخی از مناطق بگویند به مساله این شهر یا سازمان توجه نشده است،اظهار کرد: در پاسخ باید گفت برنامه محلی برای اصلاح قانون جاری کشور نیست. اصلاح قوانین جاری کشور جای خود را دارد اگر قانونی نیاز به اصلاح دارد باید متناسب با خود آن پیشنهاد اصلاح داده شود.
او افزود برخی از همکاران ما این توقع را داشتند که ما در برنامه این کار را انجام دهیم. حرفشان هم حرف حقی بود اما جای آن در برنامه نبود از این رو نتوانستیم درخواست آنان را برآورده کنیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه مسائل ریز و درشتی در کشور وجود دارد اما اینکه ما به همه آنها در برنامه اشاره کنیم، امکان پذیر نیست، تصریح کرد: در این برنامه دو ویژگی شامل مساله محوری و نگاه به اولویت ها مورد توجه است.
رئیسی با اشاره به اینکه مساله محوری، مورد تاکید رهبر انقلاب اسلامی است و نگاه به اولویت ها هم دیگر ویژگی لایحه برنامه هفتم محسوب می شود،گفت: در این لایحه سه سند گنجانده شده است. یک سند مربوط به مستندات برنامه و تحلیل ها و آسیب شناسی و راهکارهای تحلیلی است که این مستندات مفصل و جامع است.
او افزود: سند دیگر، سند برنامه است که عبارت است از برنامه ها ومسائل و احکام و این سند لایحه برنامه هفتم را در برمیگیرد و این سند است که تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود.
رئیسجمهور گفت: سند سوم مربوط به مقرراتی است که نیاز به قانون ندارد و مبتنی بر سیاست های ابلاغی و وظایف دولت است و تقدیم مجلس برای کسب رای نخواهد شد اما به اطلاع مجلس خواهد رسید.
رئیسی تاکید کرد: برنامه هفتم توسعه با نگاه مسئله محوری تدوین شده است، از نکات مهم آن مردم پایه بودن برنامه است، با ایننگاه که باید به مردم میدان داد و مشارکت مردمی را در تمامتصمیم ها داشت. باید به مردم و بخش خصوصی میدان داده شود.
او با بیان اینکه از نکات مهم دیگر برنامه هفتم این است که مسئله محوری، واقف شدن نگاه دولت به مشکلات را در پی خواهد داشت، افزود: ناترازی هایی که سبب مشکلات جدی در حوزه های اقتصادی شده است. ناترازی در منابع و مصارف آب و انرژی و صندوق های بازنشستگی از جمله ناترازی هایی است که موجب مشکلات شده است.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: در آغاز دولت شاهد بودیم که تنش آبی فراوان در کشور وجود داشت و در کمتر استانی مشکل آب نبود، در بیشتر استان ها مشکل آب مطرح بود ولی دولت همت خود را بر این گذاشت تا ناترازی ها را رفع کند.
او اضافه کرد:۲۲هزار مگاوات کمبود برق داشتیم که ۷ هزار مگاوات به شبکه سراسری وصل شد، اکنون ۱۵ هزار مگاوات کسری در برق داریم و دولت برای تامین ۳۵ هزار مگاوات برق در این لایحه برنامه ریزی کرده است تا مشکلات برق در صنعت و کشاورزی و برق خانگی حل شود.
رئیسجمهور تاکید کرد: در دو سال گذشته کمتر شاهد خاموشی بودیم، تلاش دولت در جهت رفع ناترازیهاست.
رئیسی با بیان اینکه مسکن، سیاست جمعیتی و نظام سلامت و نظام ارجاع از مهمترین موضوعات مطرح شده در برنامه هفتم توسعه است، گفت: ارتقای علم و نظام آموزشی از دیگر مواردی است که در دستور کار برنامه هفتم توسعه قرار گرفته است.
او در عین حال تصریح کرد: برخی می گویند دولت قول داده است یک میلیون مسکن بسازید. آنها که نساختند باید جواب دهند که گرا مسکن نساختند؟ساخت یک میلیون مسکن مصوبه مجلس، وعده دولت و نیاز کشور است و دنبال تحقق آن هستیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه تحول در نظام اداری مهمترین مساله لایحه برنامه هفتم است،افزود: اگر حرکت ادارات چابک و جهادی نباشد، برنامهها اجرا نمیشود. مشکلات بوروکراسی همه را رنج میدهد. بهرهوری ما پایین است و ما دنبال افزایش آن هستیم.
رئیسی گفت: ما به دنبال پیشرفت اقتصادی همراه با عدالت در توزیع منابع براساس سند آمایش سرزمینی هستیم. ارتقای نظام مدیریتی کشور با افزایش بهرهوری امکانپذیر است.
او با اشاره به اینکه از سویی سبک زندگی ایران اسلامی و فرهنگ بسیار مهم است.،تاکید کرد: اولویت ما مسائل اقتصادی است، اما این مساله نباید ما را از فرهنگ غافل کند که ما در برنامه هفتم به مساله فرهنگ هم توجه کردهایم.
رئیسجمهور با بیان اینکه نگاه ما در لایحه برنامه هفتم توسعه، مهار تورم است،تاکید کرد: رشد نقدینگی و پایه پولی باید کنترل شود. بانکهای ما سه دستهاند. بانکهای سالم، بانکهایی که امکان اصلاح دارند و بانکهایی که امکان اصلاح ندارند.
رئیسی تصریح کرد: ما دنبال خارج کردن بانکهای دسته سوم هستیم که به قوانین تن نمیدهند. از اول امسال اقدامات را شروع کردیم تا پایه پولی و تورم مهار شود. همچنین باید انتظارات تورمی مدیریت شود. کسری بودجه عامل دیگر برای تورم است.
او با یادآوری اینکه ۴۸۰ هزار میلیارد تومان در سال۱۴۰۰ کسری بودجه داشتیم،خاطرنشان کرد: اما آن را جبران کردیم. در ۱۴۰۱ منابع و مصارف مدیریت شد تا ناترازی نداشته باشیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه بحث توسعه ارزش زنجیره صنایع معدنی و پتروشیمی در برنامه هفتم دیده شده است،گفت: مساله ترانزیت و اقتصاد دریا محور دیده شده است. به یک حساب ۳۷۰۰ کیلومتر و به یک حساب اگر جزایر را هم حساب کنیم، بیش از ۵ هزار کیلومتر ارتباط به دریا داریم.
رئیسی اضافه کرد: برخی کشورها که ارتباط کمتری نسبت به ما به دریا دارند، اما ۵۰ درصد تولید ناخالص ملی آنها از طریق دریاست. فقط ۳ یا ۴ درصد از اقتصاد دریایی ما فعال است. در برنامه هفتم این مساله مورد توجه قرار گرفته است.
او گفت: در خصوص امنیت غذایی و استقلال در تولید نهادههای دامی در برنامه پیش بینی شده است و برنامههای ما هم آغاز شده و دنبال میشود و فقط در برنامه پیشبینی نشده است.
رئیسجمهور با بیان اینکه احساس میکنم برنامههای خوبی برای اشتغال و کاهش بیکاری در برخی مناطق اجرا شده، اما در بسیاری از مناطق در این زمینه باید کار کنیم، افزود: باید دنبال ایجاد اشتغال واقعی باشیم. ما در برنامه هفتم نسبت به انرژی، ترانزیت، گردشگری، کشاورزی، صنعت و معدن، اقتصاد دیجیتال برنامه داریم. برخی کشورهای همسایه اندازه درآمد نفت ما از اقتصاد دیجیتال درآمد دارند.
رئیسی تاکید کرد: در این زمینه کار باید کرد ما زمینه کار بسیار داریم که به آن توجه شده است. ما تلاش کردیم مسائل اولویت دار را در برنامه هفتم ذکر کنیم تا یک برنامه قابل اجرا، سنجش و اندازه گیری تصویب شود.
او با بیان اینکه ما در دولت و سازمان برنامه بودجه آمادگی لازم برای حضور در کمیسیونهای مجلس جهت توضیح برنامه هفتم را داریم، ابراز امیدواری کرد که این برنامه زودتر تصویب و ابلاغ شود تا توان خود را بر اجرای آن را بگذاریم. دولت دنبال اجرای بند بند برنامه توسعه است.
رئیسجمهور در پایان سخنان خود به معرفی وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی به مجلس اشاره کرد و گفت: معرفی نیکبخت بعد از بررسیهای بسیاری بود که انجام دادم و به نتیجه رسیدم وی صلاحیت عملی و علمی دارد.
رئیسی تاکید کرد:وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی خاک جهاد را در شهرهای دور خورده است و توان اداره وزارت جهاد کشاورزی دارد و من او را شایسته این سمت میدانم.
نورنیوز