×
اجتماعی
شناسه خبر : 332830
تاریخ انتشار : جمعه 1405/05/02 ساعت 08:22
تهران در تیرماه 10 روز هوای آلوده را تجربه کرد

تهران در تیرماه 10 روز هوای آلوده را تجربه کرد

بررسی داده‌های شرکت کنترل کیفیت هوا نشان می‌دهد تهران در تیرماه 21 روز هوای قابل قبول و 10 روز هوای آلوده داشت که دو روز آن برای همه گروه‌ها ناسالم بود.

نورنیوز-گروه اجتماعی: بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، طی تیرماه سال جاری هوای تهران ۲۱ روز در شرایط قابل قبول، هشت روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس و دو روز در شرایط ناسالم برای همه قرار داشت.

تهرانی‌ها پنج روز همزمان دو آلاینده را در شرایط نامطلوب تنفس کرده‌اند و بیشترین میزان آن ۳۰ تیرماه ثبت شد. در این روز آلاینده ذرات معلق کوچک‌تر از ۱۰ میکرون ۱۸۴ و در شرایط ناسالم و ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون ۱۴۴ در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفت.

طی تیرماه مطلوب‌ترین هوا در نخستین روز این ماه تنفس شد و ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون با قرارگیری روی شاخص ۷۶ در شرایط قابل قبول ثبت شد.

طی تیرماه سال گذشته تهران هشت روز هوای قابل قبول، ۱۷ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس، سه روز هوای ناسالم برای همه، یک روز هوای بسیار ناسالم و دو روز هوای خطرناک را به خود دید. آلاینده شاخص هوا طی این ماه ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون بود که ۱۹ روز هوای پایتخت را آلوده کرد البته ازن نیز ۱۴ روز و ذرات معلق کوچک‌تر از ۱۰ میکرون ۱۲ روز فراتر از شرایط قابل قبول رفت.

طی این ماه ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون طی هفت روز، ذرات معلق کوچک‌تر از ۱۰ میکرون  چهار روز و ازن دو روزاز حد مجاز فراتر رفتند.

۱۶ تیرماه آلوده‌ترین هوای تهران در سال جاری تنفس شد، به‌گونه‌ای که شاخص کیفیت هوا به عدد ۳۱۸ رسید و در شرایط خطرناک قرار گرفت.

طی تیرماه سال ۱۴۰۳ کیفیت هوای تهران طی ۱۷ روز در شرایط قابل قبول و طی ۱۴ روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت. بیشینه آلودگی هوای تهران طی تیرماه این سال ۱۵ تیرماه ثبت شد که در این روز غلظت آلاینده ازن به ۱۳۷ رسید.

پایتخت‌نشینان طی چهار روز از تیرماه ۱۴۰۳همزمان دو آلاینده را فراتر از میزان مجاز تنفس کردند، به‌گونه‌ای که طی ۱۰ تیرماه ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون و ذرات معلق کوچک‌تر از ۱۰ میکرون و در روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ تیرماه آلاینده‌های ازن و ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفتند. 

طی تیرماه سال ۱۴۰۲ هوای تهران ۱۲ روز قابل قبول و ۱۸ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز ناسالم برای همه بود. ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون، ازن و ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون به‌ترتیب شاخص‌ترین آلاینده‌های هوای پایتخت بودند.

آلوده‌ترین هوای پایتخت طی این ماه اول تیرماه به ثبت رسید و آلاینده ازن با رسیدن به عدد ۱۵۴ در شرایط ناسالم برای همه قرار گرفت.

سال ۱۴۰۱ تهرانی‌ها هوای نامطلوب‌تری را تجربه کرده بودند، به‌گونه‌ای که میانگین کیفیت هوا دو روز در شرایط قابل قبول، ۲۵ روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس و سه روز در شرایط ناسالم برای همه بود. آلاینده شاخص هوای تیرماه سال ۱۴۰۱ ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود و هوای تهران ۲۰ روز با این آلاینده شاخص آلودگی هوا را تجربه کرد.  ۱۶ روز آلاینده ازن و هفت روز ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون هوای تهران را آلوده کرد و در برخی روزها بیش از یک آلاینده فراتر از حد مجاز قرار گرفتند.

کیفیت هوای تهران طی تیر ماه ۱۴۰۰، ۱۷ روز در شرایط قابل قبول، ۱۳ روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز در شرایط ناسالم برای همه گروه‌ها قرار داشت و در این میان آلاینده «ازن» ۱۰ روز و آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون نیز چهار روز هوای تهران را آلوده کردند.

از «ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون و ۱۰ میکرون» و «ازن» چه می‌دانیم؟

بر اساس این گزارش در تیرماه سال جاری ذرات معلق و ازن هوای پایتخت را آلوده کردند.

ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون دارای قطر ۲.۵ میکرون و یا کمتر است که تقریبا یک سی ام قطر موی انسان است و به عنوان ذرات ریز (fine) نیز شناخته می‌شود. ترکیب شیمیایی ذرات بسته به محل، زمان و آب و هوا متفاوت است و منابع انتشار آن شامل انواع فعالیت‌های احتراقی (وسایل نقلیه موتوری، نیروگاهی، سوزاندن چوب، و غیره) و فرایندهای صنعتی خاص می‌شود. این ذرات هم به‌طور مستقیم ساطع می‌شوند و هم به شکل آلاینده ثانویه در جو شکل می‌گیرند.

به‌طور کلی عمده‌ترین منابع انتشار ذرات معلق نیز احتراق سوخت مانند سوزاندن زغال  سنگ و چوب، خودروهای دیزلی فاقد فیلتر دوده، فرایندهای صنعتی و کشاورزی و انتشار از خودروها است. مطالعات علمی متعدد درباره ذرات معلق نشان می‌دهد که قرار گرفتن در معرض این آلاینده باعث بروز مشکلات زیادی می‌شود. مرگ زودرس در مبتلایان به بیماری‌های قلبی و ریوی، بروز حملات قلبی غیرکشنده، ضربات قلب نامنظم، ابتلا به سرطان ریه، تشدید آسم، کاهش عملکرد ریه و افزایش علائم تنفسی مشکلاتی است که آلودگی هوا برای سلامت انسان ایجاد می‌کند.

ذرات معلق کوچک‌تر از ۱۰ میکرون ذرات جامد یا مایع موجود در هوا هستند که دارای قطری کمتر از ۱۰ میکرون هستند و بر اثر سوزاندن چوب، احتراق ناقص در ترکیبات هیدروکربنی، احتراق سوخت موتورهای دیزل، واحدهای صنعتی، کشاورزی، جاده های آسفالت نشده و فعالیت‌های ساختمان سازی و آلاینده‌های غیر گازی ایجاد و منتشر می‌شود. این ذرات به علت ابعاد ریز خود می‌توانند از سیستم دفاعی مجاری تنفسی عبور کنند.

ازن آلاینده ثانویه‌ای است که پیش‌سازهای آن VOC‌ها یا همان ترکیبات آلی فرار و ناکس هستند. این آلاینده‌ها با تابش شدید و مستقیم نور خورشید آلاینده ازن را تولید می‌کنند. از سویی دیگر می‌توان گفت که به‌نوعی خودروهای دیزلی، موتورسیکلت‌های فرسوده و بخارات بنزین پیش‌سازهای ازن هستند همچنین استفاده از سوخت‌های غیر استاندارد در نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها می‌تواند در افزایش غلظت ازن نقش داشته باشد.

علاوه بر این آلاینده ازن سبب کاهش عملکرد ریه و افزایش علائم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، تشدید آسم و سایر بیماری‌های ریوی می‌شود. ازن در مرگ ومیر زودرس نیز تاثیرگذار است.

 اعداد شاخص کیفیت هوا چه می‌گویند؟

شاخص کیفیت هوا (AQI) به شش دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود. بر اساس این تقسیم‌بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.


نظرات

آخرین اخبار
هوش مصنوعی اولین نیروی انسانی را اخراج کرد!
اپل، علی بابا و هوش مصنوعی در پکن
تولید نانوجاذب ایرانی برای افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی
راز 757 میلیون ساله مریخ فاش شد
برنامه منظم زندگی چه تأثیری بر افراد مبتلا به بی‌خوابی دارد؟
جزییات راهکار جدید وزارت بهداشت برای پیشگیری از اعتیاد
آلودگی هوا فقط نفس‌ها را تنگ نمی‌کند
ویسی: ذوب‌آهن را در بازی‌های بعد متفاوت خواهید دید
رهبر دموکرات‌های کنگره: جنگ جمهوریخواهان علیه ایران بس است
ایران و تاجیکستان همکاری‌های برقی و آبی را گسترش می‌دهند
تارتار: این همان پرسپولیسی بود که می‌خواستم
از پیوند تاریخی تا همکاری‌های تازه؛ شیراز و دوشنبه هم‌مسیر شدند
حمله با اره موتوری به جنگلبان چالوسی؛ متهم به دام افتاد
انصارالله، تجاوزات اسرائیل در لبنان، غزه و کرانه باختری را محکوم کرد
عارف پیشنهاد تشکیل اتحادیه کشورهای فارسی‌زبان را مطرح کرد
ایران در برابر آمریکا؛ تهران 5 مطالبه برای پایان جنگ دارد
ایران جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان را محکوم کرد
جنگ به بیش از 21 هزار واحد اصفهان خسارت زد
صنعت نفت آبادان 1-1 ملوان بندر انزلی/ نفت به تساوی رضایت داد
نقل و انتقالات پرسپولیس با این ستاره معروف به کجا رسید؟
ذوب‌آهن 0 - 0 فولاد/ نود دقیقه خسته‌کننده در فولادشهر
جدول قطعی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 25 مرداد ماه اعلام شد
تولد 48 سالگی رضا صادقی با «دلشوره» همراه شد+صوت
تیراندازی در دانشگاه ویرجینیا؛ 5 نفر زخمی شدند
شمس‌آذر 0 - 2 پرسپولیس / سرخ‌پوشان با دست پر از قزوین بازگشتند
نجات 96 گردشگر از مرگ در سواحل گیلان
گل‌محمدی در دهوک: به تیمم امیدوارم
نعیم قاسم: مقاومت خواهیم کرد و هرگز تسلیم نمی‌شویم +فیلم
گشایش نخستین شبیه‌ساز بوئینگ 737 در کشور
قرعه کشتی‌گیران ایران در قهرمانی جوانان جهان مشخص شد
تردید اعراب درباره ترامپ و آینده مبهم پایگاه‌های آمریکا
عمده برنج گیلان برداشت شد
اعزام گروه تخصصی بنیاد شهید به لامرد
اطلاعیه بانک مرکزی درباره گواهی امنیتی پایگاه‌های اطلاع‌رسانی
تاریخ‌سازی پدل ایران در اندونزی؛ دو نماینده در نیمه‌نهایی
جنگ ایران آرایش دریایی آمریکا را تغییر داد
نقشه ترامپ برای کره شمالی
پس از پنج ماه؛ پروازها به فرودگاه لارستان برگشتند
پیام اردوغان به ترامپ؛ منتظر تحقق وعده شما هستیم
چه چیزی در راهبرد دفاعی ایران تغییر کرد؟
پخش زنده بازی فولاد و ذوب آهن امروز شنبه 24 مرداد در رقابت های لیگ برتر ایران
سناتور آمریکایی: جنگ علیه ایران از همان ابتدا غیرقابل پیروزی بود
نورویدئو | مصر چرا حاضر نشد «عضو چهارم» باشد ؟
اتفاقی عجیب برای بلغارها در آستانه مسابقات وزنه‌برداری جهانی چین
رایزنی السودانی و العامری برای تقویت ثبات و امنیت منطقه
کتائب سید الشهدا مسئولیت حمله پهپادی به اربیل را رد کرد
پخش زنده بازی پرسپولیس و شمس آذر قزوین امروز شنبه در رقابت های لیگ برتر ایران+ ترکیب تیم
ادعای اسرائیل؛ یکی از فرماندهان نیروی رضوان در جنوب لبنان ترور شد
رایزنی ایران و تاجیکستان برای گسترش همکاری‌های انرژی و ترانزیتی
آماده‌باش در مرز اسپانیا و مراکش برای موج جدید مهاجران