×
اقتصادی
شناسه خبر : 252207
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/07/29 ساعت 08:38
آفتاب آنتالیا زیر سایه دلار یارانه‌ای!

نورنیوز بررسی می‌کند،

آفتاب آنتالیا زیر سایه دلار یارانه‌ای!

رونق سفر ایرانیان به ترکیه در کنار توزیع 450 میلیون دلار ارز مسافرتی با نرخ ترجیحی، تصویری از یارانه پنهان 9 هزار میلیارد تومانی به گردشگری خارجی ترسیم کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: ‌در حالی که سیاست‌های ارزی کشور با هدف کنترل بازار و تأمین نیازهای ضروری تدوین شده، اما روند تخصیص ارز مسافرتی به مقصدهایی مانند ترکیه، چالشی تازه برای منابع ملی ایجاد کرده است. بررسی داده‌های مرکز آمار و گراف‌های منتشرشده از سوی مؤسسه فرهنگی فَرهِنگتگان نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۰ تا بهار ۱۴۰۴، شمار گردشگران خروجی از ایران نوسان‌های چشمگیری داشته اما پس از کرونا، سیر صعودی دوباره یافته و در بهار امسال به نقطه بی‌سابقه‌ای رسیده است.
بر اساس آمار رسمی، در بهار ۱۴۰۴ بیش از ۳ میلیون ایرانی راهی ترکیه شده‌اند؛ رقمی که معادل بیش از یک‌سوم کل سفرهای خروجی از کشور است. این جهش در حالی رخ داده که نرخ دلار آزاد در بازار داخلی بیش از ۱۱۰ هزار تومان است، اما دولت همچنان برای هر مسافر تا سقف ۵۰۰ دلار ارز ترجیحی با نرخ حدود ۷۶ هزار تومان تخصیص می‌دهد.
به این ترتیب، هر مسافر از مابه‌التفاوت نرخ ارز حدود ۱۷ میلیون تومان سود پنهان می‌برد. اگر این عدد را در ۴۵۰ میلیون دلار ارز مسافرتی تخصیص‌یافته امسال ضرب کنیم، نتیجه، ۹ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان است؛ رقمی معادل هزینه ساخت ده‌ها مدرسه یا بیمارستان در کشور.
تحلیل کارشناسان اقتصادی نشان می‌دهد اختلاف فاحش میان نرخ ارز رسمی و آزاد، عامل اصلی این رانت است. این اختلاف نه‌تنها بازار سفر را به نفع مقاصد ارزان‌تر مانند ترکیه تغییر داده، بلکه فشار مضاعفی بر ذخایر ارزی کشور وارد کرده است. به بیان ساده، بخشی از منابع ارزی که باید صرف واردات کالاهای اساسی شود، عملاً به جیب گردشگری خارجی ریخته می‌شود.
از سوی دیگر، ترکیه با بهره‌گیری از این موج، صنعت گردشگری خود را به موتور محرک اقتصاد تبدیل کرده است. در سال ۲۰۲۴ بیش از ۳.۷ میلیون ایرانی وارد ترکیه شدند و انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۵ نیز این عدد رشد بیشتری داشته باشد. این یعنی ایران، یارانه سفر را می‌پردازد اما اشتغال و درآمد آن نصیب ترکیه می‌شود.
کارشناسان پیشنهاد می‌کنند دولت برای کنترل این روند، یا نرخ ارز مسافرتی را به نرخ بازار نزدیک کند، یا یارانه سفر را به گردشگری داخلی اختصاص دهد. چنین سیاستی ضمن کاهش فشار بر منابع ارزی، به رونق اقتصاد ملی و احیای صنعت گردشگری داخلی کمک خواهد کرد.
در نهایت، مسئله فقط سفر به ترکیه نیست؛ بلکه نشانگر شکاف عمیق میان سیاست ارزی و منطق اقتصادی است. تا زمانی که ارز چندنرخی باقی بماند، رانت و خروج سرمایه ادامه خواهد داشت و ایران، ناخواسته، تأمین‌کننده ارز برای رقبا خواهد بود.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
زلزله 3.5 ریشتری اَهِل فارس را لرزاند
الشرع به دنبال سازش با رژیم اسرائیل
حماس: برای اجرای مرحله دوم آتش‌بس در غزه به رژیم صهیونیستی فشار آوردید
آمریکا در تولید پهپاد از چین عقب است
مدیرعامل ایران ایر برکنار شد
مادورو مدعی شد: آمریکا قصد بمباران ونزوئلا را دارد
نورنما | ویدیویی حیرت‌انگیز از مولکول‌های مختلف زیر میکروسکوپ
اعتراضات در مکزیک؛ 20 معترض و 100 پلیس زخمی شدند
مشخص شدن اعلام زمان نتایج نهایی انتخابات عراق
حمله ارتش رژیم صهیونیستی به حومه «صیدا الجولان» در سوریه
ناو هواپیمابر یواس‌اس جرالد فورد آمریکا به کارائیب رسید
عراقچی: از دولت، مردم و مقاومت لبنان حمایت می‌کنیم
عربستان تا نتانیاهو هست، روابطش را عادی‌سازی نمی کند
ایران: جنایات اسرائیل در کرانه باختری محکوم است
دختران و پسران ووشوکار ایران طلایی شدند
دکتر پزشکیان: اگر مصرف تولیدات داخلی بهینه نشود، خودروسازان اجازه ادامه تولید نخواهند داشت
ولی‌نژاد هم به فینال صعود کرد
آغاز ثبت‌نام انتخابات شوراهای اسلامی روستاها
تکواندو بازهم طلایی شد/ علیمرادیان پانزدهمین طلای ایران را کسب کرد
رفیع‌زاده: اضافه‌کار به کسورات بازنشستگی اضافه می‌شود
سازمان ملل: آتش زدن اموال فلسطینیان خشونت فزاینده است
اولین عملیات بارورسازی ابرها انجام شد
آتش سوزی در جنگل‌های چالوس/درخواست سومین بالگرد برای مهار آتش
واکنش مادورو به رزمایش مشترک آمریکا و ترینیدادوتوباگو
پرتغال بدون رونالدو به جام جهانی رسید
نشانه‌ای از اینکه که تحولی در دیدگاه آقای ترامپ رخ داده باشد، مشاهده نمی‌کنیم
اسرائیل خط تولید پهپاد در مراکش راه‌اندازی کرد
فردا تهران بارانی می شود؛ ارتفاعات برفی
اصلاح نظام بانکی، از «آینده» به «ملل» رسید
جزییات واریز یارانه نقدی آبان‌ماه خانوارها+دهک های مشمول
وقوع سیل در روستای هفت‌شهیدان در مسجد سلیمان استان خوزستان+فیلم
نورنما | 26 آبان سالروز آزادسازی سوسنگرد گرامی‌باد
مدارس خوزستان کی حضوری می شود؟
واکنش ارتش لبنان به تیراندازی نظامیان اسرائیلی به خودروی گشتی یونیفل
آغاز دور جدید عملیات دولتی آمریکا علیه مهاجران
چرا شیر درمدارس توزیع نشد؟
قائدی و محبی به تیم ملی فوتبال دعوت شدند
آتش در جنگل‌های گلستان/ اعزام تیم‌های امدادی
افزایش موارد آنفلوآنزا در کشور
نشست تهران؛ گامی برای نجات نظم جهانی از روایتهای یک سویه
هر دو مسیر تونل توحید امشب مسدود می‌شود
حماس: رژیم صهیونیستی برخی اسرا را در زندان‌های خود مخفی کرده است
عارف: ایران بهترین مسیر ترانزیتی برای کشورهای محصور در خشکی است
فشار اسرائیل بر آمریکا برای تعدیل پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت
تیراندازی صهیونیست‌ها به سمت نیروهای یونیفل در لبنان
غریب‌آبادی: نگرانی غرب در این برهه که ایران غنی‌سازی انجام نمی‌دهد، چیست؟
پیش‌بینی بارش برف در ارتفاعات مازندران
فحاشی تند پسر بایدن علیه ترامپ
5 کشته در تصادف دلخراش جاده حمزه ـ دزفول
مایک هاکبی: گسترش توافق‌نامه ابراهیم به زودی عملی خواهد شد
X
آگهی تبلیغاتی