نورنیوز-گروه سیاسی: محمد اسلامی، معاون رییسجمهور در آیین رونمایی از نخستین محصول پودر تلوریم دی اکسید (Dioxide Tellurium) غنی شده از ایزوتوپ پایدار تلوریم130 (130 TE) سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: بسیار مهم است که انسان فلسفه وجود خود و نهادی که در آن خدمت میکند را بداند و برای تحقق اهداف با اهتمام ویژه فعالیت کند. برای ما بسیار مهم است که سازمان انرژی اتمی ایران در مرز دانش حرکت کند و پیشرو و مرزشکن باشد. لازمه این پویایی و پیشروی، تعهد و عشق به خدمت و کوششی است که باید بهصورت مستمر انجام شود.
وی افزود: به لطف الهی در بخش ایزوتوپهای پایدار در 2 سال گذشته حرکتهای تعریف شده، نتیجه بخش بود. در سال ۱۴۰۲ زنجیره20 ماشین برای تلوریم راه اندازی شد و امروز دی اکسید آن در حال رونمایی است که یک گام نهایی در راستای خودکفایی در بخش مبارزه با سرطان و نیز کم کاری تیروئید، به کار گرفته میشود.
معاون رییسجمهور تاکید کرد: هدف نخست سازمان انرژی اتمی ایران پشتیبانی از سلامت جامعه است. از همه کسانی که در تحقق این پروژه مشارکت داشتند و توانستند در فضای آزمایشگاهی برای این موضوع اقدام کنند، قدردانی میکنم.
وی با بیان اینکه صنعت هستهای، صنعتی جامع و تاثیرگذار است، گفت: گام تکمیلی ما صنعتی شدن و افزایش ظرفیت است که شرکت بتواند نیاز داخل را پاسخ دهد و در بخش صادرات اقدام کند. خلق فرصت، ثروت و ارزش از جمله اهداف سازمان انرژی اتمی ایران محسوب میشود و ایران با تلاش فرزندان خود توانسته به این قابلیت دست یابد. انشالله در خلق ثروت و ارزش در راستای سلامت جامعه گام برداریم.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: به حمدالله ساختمان شرکت فناوری پیشرفته به نام یکی از شهدای والامقام سازمان نامگذاری شد؛ شهید «حسینزاده احمدی» از شهدای والامقام سازمان انرژی اتمی ایران است که شایسته است تا نام این شهید مومن زنده نگه داشته شود.
اسلامی همچنین در جمع خبرنگاران، بیان کرد: به لطف الهی چرخه خلاقیت و نوآوری در سازمان انرژی اتمی ایران نهادینه شده و فرایند تبدیل ایده به محصول با منطق تحقیقات نتیجهگرا، امروز یک فرایند فعال است. ما ابتدای سال 1402 ، زنجیره تلوریم را در فردو راهاندازی کردیم و در پایان سال و در اصفهان از مواد اولیه آن رونمایی شد. در گام سوم ما باید دی اکسید تلوریم را پیشبینی میکردیم تا در راکتور قرار گیرد و ید ۱۳۱ تولید شود.
وی افزود: این چرخه امروز در گام نهایی قرار دارد و حدوداً یک چهارم تا یک سوم نیاز سالانه کشور را تامین خواهد کرد. امیدوار هستیم که خدای متعال این خدمت را به عنوان یک عمل صالح از همکاران ما پذیرا باشد و ما بیش از پیش توفیق داشته باشیم که به مردم عزیز و شریف ایران خدمت کنیم.
معاون رییسجمهور گفت: اقدامات شرکت فناوری پیشرفته در مرز دانش قرار دارد و وظیفه آن خلق فرصت برای کشور است که به حمدالله در این مسیر تاکنون موفق بودهایم.
انعقاد ۱۵ تفاهمنامه با دانشگاهها ظرف دو سال گذشته
اسلامی با اشاره به استفاده از ظرفیت دانشگاهها نیز اظهار کرد: همکاری ما با شبکه دانشی و دانشگاهها همواره مورد تاکید بوده است. ظرف 2 سال گذشته حدود ۱۵ تفاهمنامه با دانشگاهها منعقد کردهایم و بر اساس کار آمایشی که انجام دادیم، دانشگاهها در زنجیره پشتیبان ما قرار گرفتهاند.
وی ادامه داد: یکی از خدماتی که میتوانستیم ارایه کنیم، موضوع هلیوم بود؛ گاز هلیوم ۳ تا ۴ درصد ذخایر کشور را تشکیل میدهد که سالهاست استحصال نشده و هزینه هنگفتی صرف آن میشود. برای نخستین بار در کشور ظرف ۲ سال و به همت دانشمندان جوان و همکاران عزیز ما، پایلوت این طرح هفته گذشته رونمایی شد. انشالله به زودی از فاز نیمه صنعتی که پاسخگوی نیاز کشور است، رونمایی خواهیم کرد.
معاون رییس جمهور با تاکید بر تاثیرگذاری طرحهای دانشبنیان بر اقتصاد ملی، گفت: اقتصاد ملی ما از طریق دانشبنیانی بسیار زودتر به شکوفایی میرسد و از این طریق مردم انشالله بتوانند وضعیت کیفی بهتری پیدا کنند.

اکسید تلوریم غنیشده؛ گامی نو در توسعه فناوری و سلامت
معاون سازمان انرژی اتمی ایران رونمایی از نخستین محصول اکسید تلوریم غنی شده را حائز اهمیت دانست و گفت: این پیشرفت نه تنها در اقتصاد کشور اهمیت دارد بلکه نقش حیاتی در بهبود سلامت جامعه ایفا خواهد کرد.
علی نوروزی، مدیر عامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران در آیین رونمایی از نخستین محصول اکسید تلوریم غنی شده سازمان انرژی اتمی ایران، اظهار کرد: این محصول هم در اقتصاد حائز اهمیت است و هم در سلامت مردم نقش دارد. مجموع ایزوتوپها انشالله یک سیستم منسجمی را در اختیار ما قرار میدهد که موجب میشود ما در این حوزه جزو کشورهای پیشرو قرار گیریم.
وی افزود: ایزوتوپ تلوریوم ۱۳۰ که فقط در کشورهای روسیه، ایالات متحده آمریکا و چین تولید میشود؛ محصولی بسیار ارزشمند است و با توجه به اینکه قرار است از آن رادیودارو تولید شود، باید دارای خلوص بسیار بالایی باشد.
نوروزی توضیح داد: با توجه به اینکه ماده غنی شده برای این محصول استفاده میشود و ماده غنی شده دارای ارزش اقتصادی بسیار فراوانی است، باید از کیفیت تولید بالایی داشته باشیم؛ به این صورت که بازدهی تولید باید در اولویت قرار گیرد.
مدیر عامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران ادامه داد: خوشبختانه همه این مراحل انجام شده است و با همکاری دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان ما توانستیم این محصول را در مقیاس آزمایشگاهی تولید کنیم. بعد از آن به سراغ تولید در مقیاس صنعتی رفتیم و هم اکنون مقیاس نیمه صنعتی را در اختیار داریم و تولیدات ما در این مقیاس در حال انجام است.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران بیان کرد: ما امروز از توانایی تولید همه ایزوتوپهای تلوریوم برخورداریم. آنچه که اکنون مورد نیاز است تلوریوم ۱۳۰ است که جداسازی شده و در نهایت محصول نهایی وارد راکتور میشود و برای تولید رادیودارو مورد استفاده قرار میگیرد