×
فرهنگی
شناسه خبر : 212700
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/25 ساعت 15:48
از شعار تا واقعیت؛ چرا «گوزن‌های اتوبان» ناکام ماند؟

نورنیوز آثار به نمایش درآمده در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر را بررسی می‌کند؛

از شعار تا واقعیت؛ چرا «گوزن‌های اتوبان» ناکام ماند؟

«گوزن‌های اتوبان» با وجود فیلمنامه‌ای خام و پایانی سردرگم، توانست در جشنواره فجر چندین نامزدی کسب کند و نوید پورفرج نیز دیپلم افتخار بهترین نقش اول مرد را از آن خود کرد. آیا این فیلم شایسته چنین موفقیتی بود یا جشنواره بار دیگر در دام نام‌های بزرگ افتاد؟

نورنیوز- گروه فرهنگی: «گوزن‌های اتوبان» با ایده‌ای مدرن و جسورانه پا به میدان گذاشت؛ اثری که به نظر می‌رسید می‌تواند نگاهی متفاوت به دنیای بلاگری و فضای مجازی بیندازد. اما نتیجه چیزی جز یک روایت سردرگم، شخصیت‌های تک‌بُعدی و پیامی کلیشه‌ای نشد. فیلم با ریتمی تند و پرکشش آغاز می‌شود، اما هرچه پیش می‌رویم، بیش از آنکه ما را به عمق داستان ببرد، از آن فاصله می‌گیریم. در نهایت، نه منطق اتفاقات روشن است، نه رفتار شخصیت‌ها قابل درک. درست مثل گوزنی که در میان چراغ‌های خیره‌کننده اتوبان سرگردان شده، فیلمساز هم میان واقع‌گرایی و شعارزدگی بلاتکلیف مانده است.

شخصیت‌هایی که زنده نمی‌شوند

عابس، راننده پیک موتوری، درگیر ماجرایی می‌شود که سرنوشت او را تغییر می‌دهد. اما آیا او یک قهرمان است؟ یا قربانی؟ این همان سؤالی است که فیلم هرگز به آن پاسخ نمی‌دهد. عابس، کیانا، صبا و دیگر شخصیت‌های فیلم، همگی در حد تیپ‌های آشنا و کم‌جان باقی می‌مانند و برای تماشاگر، انگیزه‌هایشان گنگ و نامفهوم است. حتی ستاره‌های فیلم مثل الناز شاکردوست، صدف اسپهبدی، پیمان قاسم‌خانی و نوید پورفرج هم نتوانسته‌اند روحی تازه به این کاراکترهای بی‌جان بدمند.

شعارزدگی در لباس مدرن

فیلم در ظاهر، قصد دارد چهره‌ای تاریک از فضای مجازی و تأثیرات مخرب آن به تصویر بکشد. اما در عمل، همان دنیایی را که محکوم می‌کند، با رنگ و لعابی فریبنده و جذاب ارائه می‌دهد. اگر قرار است شبکه‌های اجتماعی، مسیر سقوط باشند، پس چرا فیلم باعث می‌شود مخاطب آرزو کند خودش را در همان مسیر بیندازد؟ از سوی دیگر، چرا همیشه قربانیان این قصه‌ها از طبقات فرودست جامعه‌اند و افراد ثروتمند، حتی اگر شیاد باشند، باز هم در اوج قدرت و ثبات تصویر می‌شوند؟

پایانی که فراموش می‌شود

چپ کردن ماشین بلاگر و سرانجام عابس، به جای آنکه گره اصلی فیلم باشد، بیشتر شبیه یک اتفاق فرعی است که ناگهان پرونده فیلم را می‌بندد. نه تعلیقی دارد، نه هیجانی، و نه حتی یک نقطه دراماتیک برای تماشاگر می‌سازد. از طرفی، ورود عابس به خانه کیانا و رخدادهای پس از آن، هیچ منطق روشنی ندارد. فیلمی که با ایده‌ای قوی شروع شده بود، در پایان، نه حرف تازه‌ای می‌زند و نه حتی همان پیام شعاری‌اش را درست منتقل می‌کند.

جوایز و حاشیه‌ها

با وجود این ضعف‌ها، «گوزن‌های اتوبان» توانست در جشنواره فجر چندین نامزدی به دست بیاورد و نوید پورفرج نیز دیپلم افتخار بهترین نقش اول مرد را دریافت کرد. هرچند بازی او در نقش عابس قابل قبول بود، اما این پرسش همچنان مطرح است که چرا فیلمی با چنین فیلمنامه ضعیف و کارگردانی بی‌روح، تا این حد مورد توجه داوران قرار گرفت؟ آیا نام‌های بزرگ فیلم در این انتخاب‌ها تأثیر داشتند؟

«گوزن‌های اتوبان» می‌توانست یک فیلم اجتماعی درخشان باشد، اما به‌جای تحلیل واقع‌بینانه از زندگی در شبکه‌های اجتماعی، به یک بیانیه شعاری و بی‌اثر تبدیل شد. فیلم نه فقط در ترسیم واقعیت‌های دنیای دیجیتال شکست خورد، بلکه حتی نتوانست داستانی منسجم و قابل باور ارائه دهد. شاید در سال‌هایی که فیلم‌های اجتماعی جایگاهشان را از دست داده‌اند، چنین فیلم‌هایی هم غنیمت باشند، اما آیا این برای سینمای ایران کافی است؟


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اعتراف فرمانده سابق ارتش آمریکا به افول واشنگتن در خاورمیانه
پیام تهران به مسقط رسید
بانوان ژیمناست به مدال تاریخی رسیدند
محکومیت حمله تروریستی در شهر کویته پاکستان
جزئیات تفاهم احتمالی ایران وآمریکا؛ حفظ حق حاکمیت درتنگه هرمز و آزادی دارایی‌های بلوکه‌شده
شرط دریافت اضافه‌کاری چیست؟
خیانت برادرزن؛ سرقت میلیاردها تومان طلا در سفر ترکیه
زمان بازگشایی زاینده‌رود اعلام شد/ دعوت از گردشگران
نورنما | 4 خرداد؛ روز دزفول، روز مقاومت و پایداری گرامی باد
بقائی: آزادسازی خرمشهر، تجلی شکست‌ناپذیری ملت ایران است
نگرانی‌ها از ایران قدرتمند بعد از جنگ
بقاع لبنان هدف حمله هوایی رژیم صهیونیستی قرار گرفت
ادعای نماینده حزب‌الله درباره شرط ایران برای توافق با آمریکا
امیر سیاری: برای هر سناریویی آماده‌ایم
بازداشت 13 متهم پرونده‌های تراستی توسط دادسرای تهران
نتانیاهو: پاسخ به تهدیدات لبنان بدون محدودیت خواهد بود!
ترامپ: اگر درباره توافق با ایران خبری باشد، فقط خبر خوب است
غریب آبادی: غزه آزمون پایبندی دولت‌ها به حقوق بین‌الملل و انسانی است
اعتراض مستقیم مسی به اسکولاری؛ «چرا همیشه رونالدو؟»
وضعیت بلیت‌ پروازهای لغو شده دوران جنگ/ بازگشت وجه بلیت‌ها یا شکایت قضایی؟
نمره پزشکیان به کارنامه رسانه ملی در روزهای جنگ
درگیری شدید در ترکیه؛ احضار پلیس به دفتر حزب اپوزیسیون و پرتاب اشیاء
سرلشکر رضایی: ما افول آمریکا را در خاورمیانه رقم زدیم
هفت قهرمان برای دفاع از پرچم ایران؛ لیست تیم ملی کاراته نهایی شد
بلیت رایگان دیدار تیم ملی مصر و روسیه/جشن هواداری پیش از جام جهانی
دیپلماسی پیروز شد؛ آتش‌بس منطقه‌ای و بازگشت کشتی‌ها به تنگه هرمز
کشف لاشه پهپاد جاسوسی دشمن در هرمزگان
چرا مدام احساس خستگی می‌کنید؟
تأیید حکم قصاص در دیوان عالی؛ پرونده قتل خبرنگار ایرنا به اجرای احکام رسید
پیش‌بینی متلاطم شدن دریای خزر/ ممنوعیت فعالیت‌های دریایی در مازندران
واکنش 15 کشور به افتتاح سفارت سومالی‌لند در قدس
چند کشتی‌ با حفاظت نیروی دریایی سپاه از تنگه هرمز عبور کردند؟
امیر جهانشاهی: اقتدار نیروهای مسلح و پشتیبانی ملت، دشمن را به زانو درآورد
آمار هشداردهنده آنفلوانزا؛ 46 درصد مبتلایان کودک هستند
فناوری جدید شناسایی افراد با امواج وای‌فای
واکنش نماینده گواردیولا به شایعات حضور در النصر
بهره‌وری نیروگاه‌های حرارتی 4 درصد افزایش می‌یابد
قیمت نقره امروز یکشنبه 3 خرداد 1405 + جدول
جان‌باختن سرکنسولگری جمهوری آذربایجان در تبریز
واکنش نخست‌وزیر انگلیس به مذاکرات ایران و آمریکا
پیامدهای ژئوپلیتیکی تنش‌های منطقه بر اقتصاد اروپا
قیمت گوشی امروز یکشنبه 3 خرداد 1405 + جدول
پرونده کمبود دارو و تجهیزات پزشکی روی میز مجلس
نیاز گندم کشور امسال با تولید داخلی تأمین می‌شود
سرلشکر عبدالهی: اجازه تکرار تجربه‌های تلخ تاریخی را نمی‌دهیم
عارف:‌هیچ مسئولی حق اظهارنظر شخصی درباره بنزین ندارد
بازگشت شاخص بورس به قله 3.9 میلیون واحد
هیئت مشترک بغداد-اربیل برای بررسی حملات ایران به تهران می‌رود
رایزنی امیر قطر با ترامپ درباره تحولات منطقه
حمایت مالزی از مذاکرات ایران و آمریکا