×
بین الملل
شناسه خبر : 212023
تاریخ انتشار :

محمدرضا بابایی*

بازگشت ترامپ آغاز پایان معامله قرن

اسراییل با آغاز ضد حمله بزرگ و کشاندن نبرد به داخل نوار غزه، گام بزرگی را برای تحقق ابتکار «معامله قرن» برداشت. اسراییل از این نبرد دو هدف عمده دارد و آن از بین بردن توان نظامی گروه‌های فلسطینی و کوچاندن فلسطینی‌ها به خارج از نوار غزه است

نورنیوز-گروه بین الملل: بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید در سایه تحولات غزه، بار دیگر بحث معامله قرن را در رسانه‌ها تازه کرد. عملیات 7 اکتبر به مثابه یک بزنگاه سیاسی و تاریخی حساسی برای فلسطینی‌ها و اسراییل محسوب می‌شود. فلسطینی‌ها در صورت تحقق تمامی اهداف این عملیات، در بهترین سناریو می‌توانستند اسراییل را برای به رسمیت شناختن دولت فلسطین تحت فشار قرار دهند. اما شرایط جور دیگری رقم خورد؛ اسراییل با آغاز ضد حمله بزرگ و کشاندن نبرد به داخل نوار غزه، گام بزرگی را برای تحقق ابتکار «معامله قرن» برداشت. اسراییل از این نبرد دو هدف عمده دارد و آن از بین بردن توان نظامی گروه‌های فلسطینی و کوچاندن فلسطینی‌ها به خارج از نوار غزه است. نقش ایالات متحده امریکا و شخص دونالد ترامپ به عنوان یکی از عناصر اصلی این طرح انکارناپذیر است. در کنار ایالات متحده امریکا، چهار بازیگر مهم دیگر در سناریوی معامله قرن ایفای نقش می‌کنند که شامل اسراییل، مصر، عربستان سعودی و اردن است.

پنج ضلعی معامله قرن

اسراییل: زخم کهنه‌ای که سر باز کرد

اسراییل تاثیرگذارترین و اصلی‌ترین بازیگر در پیشبرد معامله قرن است؛ زیرا هدف اصلی این طرح ترسیم مناسبات ژئوپلیتیکی و ژئواکونومی جدیدی برای خاورمیانه است. خاورمیانه‌ای که در آن اسراییل از جانب هیچ یک از همسایگان خود احساس خطر نمی‌کند و مقاومت مسلحانه فلسطین دیگر وجود ندارد و در نهایت تل‌آویو فصل جدیدی از روابط دیپلماتیک خود را با جهان عرب آغاز می‌کند. مساله خالی کردن نوار غزه و کرانه باختری از فلسطینی‌ها، استراتژی بود که اسراییل در طول چند دهه آن را هر چند به‌طور آهسته دنبال می‌کرد. شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری و حملات زمینی و هوایی به نوار غزه جملگی شاهدی بر این مدعاست.

بعد از عملیات نظامی 7 اکتبر، اسراییل به این پروسه مذکور سرعت بخشید و سیاست زمین سوخته را در نوار غزه پیاده کرد تا مقدمه را برای کوچ اجباری فلسطینی‌ها به خارج از نوار غزه فراهم کند. در آن سوی جبهه در کرانه باختری، اسراییل علاوه بر تشدید شهرک‌سازی در این منطقه در چند هفته اخیر عملیات نظامی جدیدی را در کمپ جنین و طولکرم در کرانه باختری رود اردن آغاز کرده است که می‌تواند مقدمه تکرار سناریوی غزه باشد.

ایالات‌متحده امریکا: شریک و متحد دیرین- امریکا متحد راهبردی اسراییل در طول هفت دهه اخیر است، اگرچه روابط سیاسی فی‌مابین واشنگتن و تل‌آویو در دوره‌هایی فراز و فرودهایی را تجربه کرد. در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ روابط دوجانبه اسراییل و ایالات‌متحده وارد مرحله جدیدی شد. به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت جدید اسراییل توسط ترامپ و انتقال سفارت امریکا به این شهر و تشویق دیگر متحدان واشنگتن به اتخاذ تدابیر مشابه از یک‌سو و به رسمیت شناختن مناطق اشغالی جولان به عنوان بخشی از خاک اسراییل گام دیگر ترامپ در جهت تقویت روابط امریکا و اسراییل است. طرح «معامله قرن» که به ابتکار ترامپ مطرح شد، معلول یک سلسله گفت‌وگوهای دیپلماتیک فشرده و در عین حال پیچیده‌ای است که میان واشنگتن و متحدان عربی آن در خلیج‌فارس و شمال آفریقا جریان داشت. امریکا در ازای اعطای ضمانت‌ها و تعهدات امنیتی و چه بسا اعطای برخی امتیازاتی آنها را برای به‌رسمیت شناختن اسراییل و عادی‌سازی روابط با این کشور ملزم کرد. بازگشت مجدد ترامپ در سایه تاکید ترامپ بر لزوم خروج فلسطینی‌ها از نوار غزه و کرانه باختری و فشار آوردن بر مصر و اردن برای استقبال از آوارگان فلسطینی، حکایت از عزم ترامپ برای اتمام طرح معامله قرن در یک برهه زمانی کوتاه‌مدت دارد.

عربستان‌سعودی: حاضرِ غایب- عربستان به عنوان یکی از کنشگران تاثیرگذار سنتی در خاورمیانه، نقش مهمی را در طرح معامله قرن ایفا می‌کند. ظهور محمد بن سلمان و اصلاحات اجتماعی، سیاسی و اجتماعی او که در راستای تحقق اهداف سند 2030 تعریف شده، ریشه اصلی در تغییر نگرش رهبران ریاض نسبت به شرکا و متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای عربستان است. در طول یک دهه اخیر، تقویت مناسبات سیاسی و اقتصادی میان عربستان و چین و تنوع‌بخشی ریاض به شرکایش، واشنگتن را نگران کرد. توافق هسته‌ای میان ایران و ایالات‌متحده در سال 2015، بی‌اعتمادی ریاض به واشنگتن را تشدید کرد. روی کار آمدن دونالد ترامپ تا حد زیادی به ترمیم روابط دوجانبه عربستان و امریکا کمک کرد. ایالات‌متحده در دوران ترامپ با فشار حداکثری روی ایران و اعطای برخی ضمانت‌های سیاسی و امنیتی به عربستان، درصدد بود تا ریاض را به یکی از متحدان تل‌آویو تبدیل کند. اگرچه گام‌های زیادی در این راه برداشته شده، اما عربستان علاوه بر زمان بیشتر برای بررسی ابعاد و پیامدهای این عادی‌سازی، به دنبال اخذ امتیازات و تضمین‌های سیاسی و امنیتی بیشتری از امریکاست تا بتواند بازدارندگی خود را در برابر رقبای منطقه‌ای تضمین کند.

مصر: مشکوک و مردد- زمزمه‌های نخست معامله قرن در سال 2014 به گوش رسید، زمانی که تنها چند ماه از به قدرت رسیدن عبدالفتاح السیسی گذشته بود. السیسی درصدد بود تا مناطق شمال صحرای سینا را به یک منطقه عازل و خالی از سکنه تبدیل کند؛ منطقه‌ای به طول 14 کیلومتر و عرض 5 کیلومتر که از گذرگاه کرم ابوسالم آغاز و تا ساحل دریای مدیترانه امتداد می‌یابد. این منطقه عازل قرار است که به محل اسکان‌بخشی از آوارگان فلسطینی تبدیل شود. از طرح این مدعی تنها یک نتیجه استنتاج می‌شود و آن اینکه مساله کوچاندن فلسطینی‌ها از غزه و کرانه باختری، ایده‌ای بود که حداقل از 1967 مطرح بود؛ زمانی که نوار غزه و صحرای سینا به اشغال نیروهای اسراییلی در آمد. فساد سیاسی و فقر فاحش در مصر، این کشور را به کمک‌های اقتصادی امریکا و متحدان عربی آن در خلیج‌فارس وابسته کرده است. شرایط سیاسی و اقتصادی برای تشدید تنش با همسایگان مهیا نیست، از این رو حکام قاهره ترجیح می‌دهند تا در کنار تضمین‌های اقتصادی و سیاسی از ایالات‌متحده، نقش مامور و مجری طرح معامله قرن را ایفا کنند. واگذاری جزایر تیران و صنافیر در جنوب خلیج عقبه به عربستان‌سعودی را می‌توان در چارچوب پروسه معامله قرن تحلیل کرد. بندر ایلات اصلی‌ترین شریان اقتصادی اسراییل است، از این رو، از دست دادن دو جزیره مذکور عملا از قدرت مانور ژئوپلیتیکی مصر در برابر اسراییل خواهد کاست. بالطبع مصر نیز مانند سعودی ملزم خواهد شد تا تجارت دریایی اسراییل در این منطقه را تامین کند. تردید و نگرانی مصر از اسکان آوارگان فلسطینی و ادغام آنها در بازار کار این کشور بیشتر ریشه در مشکلات اقتصادی و بحران جمعیت خلاصه می‌شود. البته خطر تروریسم در صحرای سینا که بخشی از آن متاثر از جریان‌های رادیکال سلفی در نوار غزه بود بر این نگرانی‌ها دامن می‌زند. مصر در طول یک دهه گذشته در بحث مبارزه با تروریسم در صحرای سینا با چالش‌های جدی مواجه شده بود.

اردن: بازیگر شبه منفعل- نقش اردن در سناریوی معامله قرن تنها به استقبال آوارگان فلسطینی و فشار آوردن به تشکیلات خودگران فلسطین بر تن دادن به طرح مذکور خلاصه می‌شود. از زمان آغاز مرحله نخست آتش‌بس در نوار غزه، ارتش اسراییل عملیات نظامی جدیدی را در کرانه باختری خصوصا در کمپ جنین و طولکرم آغاز کرده است.نیروهای اسراییلی با همکاری نیروهای امنیتی تابع تشکیلات خودگردان عملیاتی را علیه گروه‌های فلسطینی در کرانه باختری آغاز کردند، این درگیری‌ها باعث آواره شدن صدها خانواده فلسطینی از مناطق درگیری شده است. اعطای مجوز شهرک‌سازی در کرانه باختری رود اردن توسط دولت اسراییل در سایه حمایت ترامپ از این طرح و اسراییلی خواندن کرانه باختری، احتمال تکرار سناریوی مشابه غزه در این منطقه را تشدید می‌کند. در صورت یک عملیات نظامی فراگیر در کرانه باختری، اردن با فشارهای ایالات‌متحده ملزم به پذیرش آوارگان فلسطینی خواهد بود. ناگفته نماند که نیمی از جمعیت اردن را فلسطینی‌ها تشکیل می‌دهند و ورود خیل عظیم دیگر از آوارگان فلسطینی به این کشور علاوه بر تغییر دموگرافی و چالش‌های اقتصادی می‌تواند مقدمه‌ای برای تکرار حوادث سپتامبر سیاه در دهه 1970 باشد.

*تحلیلگر مسائل جهان عرب 


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
X
آگهی تبلیغاتی