نورنیوز - گروه بینالملل: پس از سال ها دشمنی و قطع روابط منطقه طی دو سال گذشته شاهد تغییراتی در ماهیت روابط دیپلماتیک و اقتصادی و نظامی میان ایران و عربستان است که پس از توافق پکن در ماه مارس رو به نزدیکی گذاشت .
با نزدیک شدن این دو کشور به یکدیگر و بهبود روابط دوجانبه میان آنها ، عربستان شاهد اقدام قابل توجهی بود که ترس و نگرانی ها نسبت به تاثیرگذاری آن بر روند روابط را برانگیخته است .
عربستان از اعدام شش تبعه ایرانی خبر داد و تهران به دنبال آن ابراز نارضایتی و ناخشنودی کرد و نسبت به این اقدام اعتراض کرد.
این تحول غیرمنتظره زمینه را برای مطرح شدن برخی از پرسش ها مطرح کرد مبنی بر اینکه آیا تحول یاد شده بر پیامدهای حاصل از صلح و آشتی میان ایران و عربستان تاثیر خواهد گذاشت با توجه به شواهد تاریخی مشابهی که در روابط میان دو کشور روی داده است و روابط یاد شده به طور مستمر شاهد تنش ها و ناآرامی هایی بوده است و مدت زمان بهبود روابط و نزدیک شدن دو کشور به یکدیگر زیاد به طول نکشیده است .
این حادثه پس از گذشت تقریبا یک سال و 8 ماه از انعقاد توافق ایران و عربستان در ماه مارس 1510 رخ میدهد آن هم پس از اینکه روابط دیپلماسی میان دو کشور به مدت هفت سال قطع بوده و دو طرف پس از توافق یاد شده اعلام کردند که روابط دیپلماسی دوجانبه را از سر گرفته اند .
انس الخطیب فعال و پژوهشگر مسائل ایران می گوید : حادثه اعدام ایرانیان بر روابط دو کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت.
الخطیب در ادامه این سوال را مطرح کرد که رویداد یاد شده تا چه اندازه بر فرآیند روابط جاری بهبود یافته پس از توافق منعقد شده در پکن تاثیر خواهد گذاشت؟
وی در گفت وگو با الخلیج اونلاین در پاسخ به این سوال گفت : حجم تاثیرگذاری این اقدام عربستان در حال حاضر به چند عامل بستگی دارد که مهم ترین آنها " به قدرت رسیدن اصلاح طلبان در قوه مجریه در ایران است و ضربات سنگینی که ایران پس از سقوط مهم ترین محور منطقه ای خویش دریافت کرد و خطرهایی که سایر بازوهای ایران در منطقه را احاطه کرده است .
به گفته وی یکی از برجسته ترین بازوهای یاد شده گروه حوثیها است که در مورد آن ابراز داشت : این گروه هم اکنون بین دو لبه گازنبر مشروعیت در یمن و به دنبال آن عربستان از یک سو و ائتلاف آمریکایی انگلیسی از سوی دیگر همزمان با ادامه تنش میان این گروه و اسرائیل واقع شده است.
به گفته الخطیب ، تهدیدهای مستمر علیه برنامه هسته ای ایران و حتی راس نظام در ایران صرف نظر از فشارهای داخلی و اقتصادی و تصدی زمام امور آمریکا ظرف چند روز آینده توسط دونالد ترامپ و تحولات جنگ روسیه و اوکراین و بحران با ترکیه بخاطر حوادث اخیر سوریه ، محاسبات ایران را پیچیده تر کرده است.
وی معتقد است : همه تحولات یاد شده در محاسبات مراکز تصمیم گیری ایران در نظر گرفته خواهد شد و در واکنش تهران به اقدام یاد شده ریاض تاثیر خواهد گذاشت . ایران معتقد است عربستان با این اقدام خود در روابط دوجانبه تنش آفریده است و می خواهد واکنش ایران را بسنجد و در واقع اقدام یاد شده در بردارنده پیام هایی است که می بایست طرف مقابل یعنی ایران نیز در برابر آن یک اقدام تنش آفرین اتخاذ کند .
الخطیب علیرغم همه اینها احتمال می دهد که ایران اگر در راستای تنش شکل گرفته در صدد باج گیری از عربستان و کشورهای خلیج فارس برآید، در آن صورت " سیاست فرار به جلو" را در پیش خواهد گرفت .
وی افزود : تا کنون به نظر می رسد ما در برابر یک تنش معمولی قرار داریم که از فراخواندن سفیر و اعتراض دیپلماتیک فراتر نخواهد رفت و صحنه برای سایر احتمالات باز خواهد ماند البته اگر ایران در معرض فشارهای بیشتر قرار گیرد.