نورنیوز-گروه بینالملل: جنگ رژیم صهیونیستی بر علیه مردم غزه و درگیریهای منطقهای نهتنها بحرانهای انسانی عمیقی به همراه داشته، بلکه اقتصاد این رژیم را نیز با بحرانهای بی سابقه ای روبرو کرده است . این جنگ خسارات مالی گستردهای به تلآویو وارد کرده و آثار آن، کشورهای همسایه را نیز با پیامدهای اقتصادی قابل توجه روبرو نموده است
بحران کسری بودجه و رکود گردشگری در سرزمین های اشغالی
رژیم صهیونیستی در نتیجه جنگ، با یکی از سنگینترین کسریهای بودجه در تاریخ خود مواجه شده است. کسری بودجه این رژیم به ۷.۷ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده که معادل ۴۰.۵ میلیارد دلار است. این رقم بسیار فراتر از پیشبینیهای اولیه بوده و نشاندهنده شدت خسارات وارده به اقتصاد این رژیم است.
صنعت گردشگری رژیم اسراییل که یکی از منابع مهم درآمدی آن محسوب میشود، با کاهش ۷۰ درصدی تعداد گردشگران خارجی در سال ۲۰۲۴ مواجه شده وتعداد گردشگران از ۲.۹۶ میلیون نفر در سال گذشته به ۸۸۵ هزار نفر کاهش یافته است. علاوه بر این، خروج ۱۷۰ هزار کارگر فلسطینی که در بخشهای کلیدی مانند ساختوساز فعالیت داشتند به رکود عمیقی در این بخشها دامن زده است.
بازتاب بحران منطقهای بر کشورهای عربی
اقتصاد فلسطین بهویژه در غزه بهشدت تحت تأثیر جنگ قرار گرفته است. تولید ناخالص داخلی این منطقه در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، ۸۶ درصد کاهش یافته و نرخ بیکاری به بیش از ۸۰ درصد رسیده است. تخریب ۸۸ درصد از واحدهای بخش خصوصی و آوارگی ۱.۹ میلیون نفر، فلسطین را در آستانه یک بحران انسانی و اقتصادی بیسابقه قرار داده است.
تحولات منطقهای وضعیت اقتصادی لبنان را نیز به شدت متاثر کرده است. تخریب زیرساختها، بیکاری ۱۶۶ هزار نفر و کاهش ۶.۶ درصدی رشد تولید ناخالص داخلی از جمله پیامدهای این جنگ بر لبنان بوده است. همچنین خسارات اقتصادی این کشور تا نوامبر ۲۰۲۴ به ۵.۱ میلیارد دلار رسیده که بخش عمده آن مربوط به نابودی املاک و مستغلات است.
در مصر، جنگ منطقهای باعث کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است. این کانال که یکی از اصلیترین منابع ارز خارجی مصر محسوب میشود، ۶۰ درصد از درآمد خود را از دست داده و زیان آن به ۷ میلیارد دلار رسیده است. رشد اقتصادی مصر نیز به ۲.۴ درصد کاهش یافته که نسبت به سال گذشته افت چشمگیری را نشان میدهد.
اقتصاد اردن، بهویژه در بخش گردشگری بهشدت آسیب دیده است. درآمدهای گردشگری این کشور در ۱۰ ماه نخست ۲۰۲۴ به ۶.۱۵ میلیارد دلار رسیده که ۴.۴ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل است. سایر بخشها مانند خردهفروشی و داروخانهها نیز با کاهش ۲۰ درصدی درآمد مواجه شدهاند.
بحران منطقهای فراگیر
در حالی که رژیم صهیونیستی با کسری بودجه تاریخی و رکود اقتصادی دستوپنجه نرم میکند، کشورهای عربی نیز از تبعات این جنگ متأثر شدهاند. تخریب زیرساختها، کاهش تولید ناخالص داخلی، و رکود در بخشهای کلیدی اقتصاد، همگی نشاندهنده شدت بحران منطقهای است.
همکاری منطقهای و بینالمللی برای پایان دادن به اقدامات تجاوز کارانه رژیم صهیونیستی ضرورتی فوری است که کم توجهی به آن توسعه تصاعدی بحران را بدنبال خواهد داشت.
نورنیوز