نورنیوز-گروه بین الملل: روزنامه واشنگتن پست در گزارشی با اشاره به بهرهبرداری اخیر مسکو از موشک جدید "اورِشنیک" و پرتاب آن به کییف نوشت که این حمله سیگنال قدرتمندی در مورد عزم رئیسجمهوری روسیه برای برتری بر اوکراین و هدف وی برای تضعیف ناتو، ایجاد شکاف میان اروپا و آمریکا، جلوگیری از حمایت اروپا از اوکراین و تغییر ساختار امنیتی اروپا طبق میل روسیه است.
این روزنامه نزدیک به دموکرات های آمریکا امروز به نقل از "تحلیلگران" نوشت که اورشنیک حتی اگر مسلح به کلاهک غیرهسته ای باشد، تهدیدی مستقیم و بالقوه ویرانگر برای اروپا است.
واشنگتن پست ادامه داد: پنتاگون و همچنین کارشناسان غربی کنترل تسلیحات بر این باورند که اورشنیک موشک جدیدی نبوده و احتمالاً بر اساس موشک RS-26 ساخته شده که بیش از یک دهه پیش و چندین بار آزمایش شد و در سال 2018 کنار گذاشته شد. این موشک به تازگی و با اصلاحاتی احیا شده و ولادیمیر پوتین دستور تولید انبوه آن را صادر کرده و گفته که بسیاری از سامانه های موشکی مشابه نیز در حال ساخت هستنند.
سرگئی کاراکایف، فرمانده نیروهای موشکی راهبردی روسیه در جلسه 22 نوامبر (2 آذر) پوتین و مقام های ارشد نظامی و امنیتی روسیه گفت که اورشنیک "می تواند اهدافی را در سراسر اروپا هدف قرار داده" و پرتاب فوجی از این موشک ها با "استفاده از سلاح هسته ای قابل مقایسه است."
دکر اولث (Decker Eveleth)، تحلیلگر اندیشکده امنیتی آمریکایی (CNA) گفت که روسیه میتواند پایگاههای هوایی و اهداف نظامی بخش وسیعی از اروپا را تنها با چند اورشنیک مسلح به کلاهک متعارف منهدم کند. توانایی هسته ای این موشک نیز یک تهدید هسته ای قابل توجه به شمار می رود.
او گفت: اورشنیک احتمالاً توانایی پرتاب شش کلاهک هسته ای را در مدت 15 تا 20 دقیقه به اروپا داشته و سرعت و مسیر پروازی آن، رهگیری اش را بسیار دشوار می سازد.
بوریس بوندارف (Boris Bondarev)، دیپلمات سابق روس و کارشناس کنترل تسلیحات و امنیت جهانی نیز گفت که فرماندهان ناتو بارها در مواجهه با تهدیدهای هستهای پوتین دچار تزلزل شده اند. این تهدیدها در جلوگیری از تحویل به موقع کمک های نظامی غرب به کی یف موفق بوده و مانع از شکست روسیه در جنگ شده است.
وی افزود: فکر نمی کنم که مسکو واقعاً برنامه ای برای ایجاد یک جنگ هسته ای داشته باشد. (ایجاد) هراس و جنگ روانی کماکان سلاح (اصلی) بوده و به نظر من کاملاً موفق است. این تبلیغات کارساز بوده و اساساً در نحوه تعامل با پوتین سوء برداشت وجود دارد.
به گزارش ایرنا، به نوشته واشنگتن پست، استفاده از اورشنیک مطابق معاهده نیروهای هسته ای میان برد (INF) میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی (سابق) و پیمان منع استفاده از موشک های با برد 310 تا 3400 مایل (500 تا 5500 کیلومتر) ممنوع بود. پس از سال های اتهام زنی به روسیه در زمینه نقض این پیمان، ترامپ در سال 2019 آمریکا را از این پیمان خارج کرد.