نورنیوز-گروه سیاسی: گزارشهای رسانه ای خاطرنشان کردند که یک نوع نزدیکی دیپلماتیک میان ایران و شماری از کشورهای عربی از جمله بحرین و مغرب وجود دارد که در گذشته رابطه خود را با این کشور قطع کرده بودند. این نزدیکی در چارچوب تحولات ژئوسیاسی صورت میگیرد که برخی از طرفها را به بازنگری در سیاست خارجه خود واداشته است.
منابع آگاه دیپلماتیک در گفت وگو با خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»ابراز داشتند: پیشرفت چشمگیری در رایزنیهای غیرمستقیم میان ایران و مغرب جریان دارد.
منابع یاد شده خاطرنشان کردند: البته بعید به نظر میرسد این رایزنیها بتوانند نشانههای قوی از خود در خصوص ازسرگیری روابط در آینده نزدیک به نمایش بگذارند.
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از منابع خاص خود نوشت: کشور عمان به عنوان میانجی گر اصلی در رایزنیهای شکل گرفته میان ایران و مغرب در حال پا درمیانی است تا روابط میان دو کشور پس از یک وقفه طولانی بار دیگر از سرگرفته شود.
در همین راستا تاج الدین حسینی استاد علوم سیاسی در گفت وگو با اسپوتنیک خاطرنشان کرده است: وضعیت منطقه ای کنونی ایران را در وضعیت دشواری قرار داده است.
وی افزود: این وضعیت نیازمند بهبود روابط با کشورهای منطقه به ویژه پس از ضربههایی است که بازوهای ایران در خاورمیانه متحمل شده اند.
وی خاطرنشان کرد: مغرب در داخل جهان اسلام یک نقش محوری بازی میکند و بازگشت روابط میان ایران و کشورهایی همچون عربستان ممکن است ایران را به اتخاذ اقدامات مثبت به سوی مغرب تشویق نماید.
صالح قزوینی تحلیل گر سیاسی نیز تاکید کرد: ایران دست دوستی به سوی تمام کشورها دراز میکند و سعی دارد تا مشکلات خود با کشورهای عربی و اسلامیرا به صفر برساند به ویژه پس از به قدرت رسیدن مسعود پزشکیان که باعث تقویت این خط مشی شده است.
قزوینی افزود: رهبر ایران در سخنرانیهای اخیر خود بر اهمیت تقویت روابط میان کشورهای اسلامی جهت مقابله با چالشهای مشترک تاکید کرده است.
از نظر اقتصادی «رشید ساری» کارشناس معتقد است که بهبود روابط میان ایران و مغرب میتواند زمینه بهبود اوضاع دو ملت و شکل گیری ائتلافهای اقتصادی میان کشورهای در حال توسعه را فراهم آورد.
وی خاطرنشان کرد: نشست بریکس پلاس اگر بتواند روابطی بر پایه احترام متقابل ایجاد کند در آن صورت میتواند زمینه ساز تحقق یافتن اهداف و خواستههای این کشورها باشد.
نزدیک شدن ایران به مغرب علیرغم چالشهای سیاسی نمایانگر رویکرد به سوی آرام کردن تنشهای منطقه ای و بهره برداری از فرصتهای اقتصادی جهت تحقق یافتن منافع مشترک باشد.