نور نیوز- گروه سیاسی: سفر اخیر رافایل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران و گفتگوهای سازندهای که در جریان آن با مقامات عالی کشورمان صورت گرفت، امیدواریها برای افزایش تعاملات فنی و حقوقی میان ایران و آژانس را در آستانه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تقویت کرد. با این حال، رفتار سیاسی و خصمانه برخی از کشورهای اروپایی که شورای حکام آژانس را به ابزاری برای فشار بر ایران تبدیل کردهاند، این پیشرفتها را تحتالشعاع قرار داده وبا احتمال صدور قطعنامه علیه ایران چالشهای جدیدی را پیش روی مناسبات ایران و آژانس قرار داده است.
با وجود تلاشهای ایران برای ایجاد فضای مناسب برای همکاری با آژانس، رفتار برخی کشورهای غربی همچنان یک مانع جدی در مسیر قرار گرفتن تعاملات میان ایران و آژانس در ریل حقوقی و فنی است.
سفر گروسی به ایران و گفتگوهای سازنده اوبا مقامات عالیرتبه کشور نشان داد که طرفین برای حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات و سوء تفاهم های فی مابین عزم جدی دارند و در تلاشند تا با افزایش سطح همکاریها، فضای مبتنی بر اعتماد متقابل را در مناسبات فی مابین توسعه دهند. با این وجود، رفتار برخی کشورهای اروپایی که به دنبال بهرهبرداری سیاسی از برنامه صلح آمیز هستهای ایران هستند، این پیشرفتها را تهدید میکند. ارائه پیش نویس قطعنامهای علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی نه تنها به حل مشکلات کمک نخواهد کرد، بلکه به پیچیدهتر شدن اوضاع و افزایش تنشها خواهد انجامید.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین رفتار کشورهای اروپایی در نشست اخیر شورای حکام را با عبارت کاملی بیان کرد. وی طی سخنانی اظهار داشت: برخی دولتهای غربی دیپلماسی را کنار گذاشته و روی تشدید تنش حساب میکنند.
اولیانوف خاطر نشان کرد: میتوانیم منتظر بحث بسیار جدی درباره ایران در شورای حکام باشیم. برخی از دولتهای غربی مرتکب یک اشتباه بسیار بزرگ خواهند شد که پیامدهای بسیار منفی خواهد داشت. متاسفانه علیرغم تلاشهای ایران برای حفظ تعامل، برخی کشورهای غربی مسیر تقابل را انتخاب کردهاند.
اگرچه رفتار خصمانه برخی کشورهای اروپایی علیه کشورمان مسبوق به سابقه است واین کشورها در طول سالیان گذشته نیز از هیچ اقدامی برای تحت فشار قرار دادن ایران در ابعاد سیاسی، اقتصادی و دفاعی فروگذار نکرده اند اما با توجه به پیچیدگی های حاکم بر شرایط منطقه غرب آسیا و همچنین چشم انداز تحولات آتی در نظام بین الملل گام نهادن این کشورها در مسیر تقابل با ایران به طور قطع ضمن افزایش پیچیدگیهای حاکم بر مناسبات ایران و وکشورهای غربی ، طرف بازنده، ایران نخواهد بود.
سیاست غیر عاقلانه ای که کشورهای اروپایی در حمایت از رژیم صهیونیستی، آتش افروزی در جنگ اوکراین و استفاده ابزاری ازآژانس بین المللی انرژی اتمی در پیش گرفته اند حاصل محاسبات اشتباهی است که مانع از برقراری صلح و امنیت در منطقه و نظام بین الملل خواهد شد و بازنده اصلی آن نیز چنانکه تا کنون نیز اینگونه بوده، اروپا خواهد بود.
برخی کشورهای اروپایی با نادیده گرفتن حسن نیت ایران، مسیر تقابل را در پیش گرفته اند و طبیعتا باید خود را برای پذیرش تبعات این اقدام غیر سازنده و کاملا سیاسی آماده کنند. مسئولین ذیربط جمهوری اسلامی ایران به صراحت اعلام کرده اند که در صورت صدور قطعنامه علیه ایران بلافاصله اقدامات مقابله ای با آمادگی هایی که از سوی سازمان انرژی اتمی ایجاد شده آغاز خواهد شد که به طور قطع خبر خوبی برای کشورهایی که سیاست تنش افزایی را در پیش گرفته اند، نخواهد بود.
به طور قطع با توجه به بدعهدی آمریکا و بی عملی اروپا در اجرای موافقتنامه برجام، طرفی که باید مدعی و مطالبهگر باشد ایران است و بدون تردید چون گذشته، ایران در برابر فشارهای غیر قانونی ایستادگی کرده و ازهمه ظرفیتهای در اختیار برای دفاع از حقوق هستهای خود استفاده خواهد کرد اما پنجره فرصتی که جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد تغییر در وضعیت ناپایدار فعلی باز کرده همواره گشوده نخواهد ماند و تبعات آن نیز متوجه طرفهایی خواهد بود که قصد ندارند از توهم قدرتمند بودن خارج شوند وعقلانیت و احترام را جایگزین خصومت وباج خواهی کنند.