نورنیوز-گروه اجتماعی: نخستین داروی سلولی توسعه یافته توسط یک شرکت دانشبنیان تحت عنوان «دستروسل» در برخی کشورهای منطقه؛ از جمله عراق و دوبی، عرضه میشود.
ناصر اقدمی مدیرعامل این شرکت دانشبنیان افزود: «دستروسل» نخستین داروی سلولی تولید داخل است. این دارو برای نخستین بار در دنیا در ایران تولید شده ولی در برخی از کشورها محصولات مشابه این دارو وجود دارد. این دارو نخستین داروی آلوژنیک تولیدی در کشور است که پس از طی مراحل آزمایش نهایی تولید انبوه این داروی سلولی آغاز شده و از زمستان سال جاری در بازار عرضه می شود. برنامه ریزی هایی برای حضور در بازارهای بین المللی داریم و با کشورهای منطقه از جمله عراق، دوبی مذاکراتی انجام داده ایم.
اقدمی ضمن تاکید براهمیت صادرات داروی سلولی کشورخاطر نشان کرد: با توجه به تولید محصولات سلول درمانی در کشورو برنامه ریزی برای عرضه در بازارهای جهانی، صادرات این محصولات در تولید انبوه قطعا در جلوگیری از خروج ارز از کشور بسیار تاثیرگذار است.
وی به بازخورد استفاده از این داروی سلولی اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش مطالعاتی این دارو در بیشتر از ۶۰ درصد موارد کلا بیماری را کنترل یا درمان کرده است. همچنین تقریبا در ۱۰۰ درصد موارد باعث کاهش علایم شده و بیمار را از مرگ نجات می دهد.
اقدمی به حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در انجام مطالعات تولید این دارو و سازمان غذا و دارو برای تولید این دارو اشاره کرد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان درباره کاربرد این داروی سلولی در درمان بیماران گفت: این دارو می تواند در کنترل سیستم ایمنی که بیش از اندازه فعال شده و علیه سلول های خودی نیز واکنش نشان می دهد به خوبی عمل کند و علایم بیماری را از بین ببرد. داروی دستروسل به طرز قابل توجهی در کاهش عوارض پیوند در برابر میزبان موثر است.
وی اظهار داشت: تولید این دارو با یک فرایند مطالعاتی به صورت همزمان در کشورهای سوئد، کانادا و ایران از حدود ۵ سال پیش آغاز و نتیجه تمام این مطالعات به سازمان غذا و دارو آمریکا ارائه شد، پس از تایید این سازمان مجوز انجام مطالعات انسانی در آمریکا نیز صادر شد و درنهایت تمام این مستندات جمع آوری شده و درایران در مقابله با بیماری پیوند علیه میزبان به کار گرفته شد.
وی در خصوص بیماری پیوند علیه میزبان (نوعی بیماری خود ایمنی) گفت: هنگامی که برای یک بیمار سرطانی پیوند مغز استخوان انجام می شود، سلول های ایمنی یک انسان سالم به بدن بیمار سرطانی منتقل می شود تا با سلول های سرطانی مبارزه کند. اما با توجه به اینکه این سلول ها از بدن یک انسان سالم منتقل شده نه تنها علیه سرطان مبارزه می کند، بلکه منجر به حمله به سلول های سالم آن بیمار هم می شود. پزشک برای برخی بیماران داروی کورتون تجویز میکند که در برخی موارد ممکن است بیماران به کورتون مقاومت نشان دهند و آنجا دیگر نمی توان از داروهای قوی تری استفاده کرد. زیرا داروهای قوی تر موجب عود بیماری شوند. دراین مرحله این سلول به بیمار تزریق شده تا سیستم ایمنی بیمار را تنظیم کند تا آنجا که لازم است با سرطان می جنگد، آنجا که باید حمله کند به سلول های خودی دیگر این کار را نمی کند و امکان حمله سلولی های ایمنی به سلول های خودی را فراهم نمی کند.
وی درخصوص عوارض ناشی از استفاده این داروی سلولی گفت: مطالعات نشان داد باتوجه به اینکه این سلول از پرده های جنینی جدا می شود هم در تولید محصول و هم در آزمایش های روی حیوانات عوارضی نداشته است.
نورنیوز