شناسه خبر : 190134
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 29 شهریور ساعت 09:53
قیاس قابل تامل رای الیوم از سفر روسای جمهور آمریکا و ایران به عراق

قیاس قابل تامل رای الیوم از سفر روسای جمهور آمریکا و ایران به عراق

سفر مسعود پزشکیان با سفر دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا به عراق در سال 2018 تفاوت دارد زیرا آن سفر خشم و نارضایتی عراقی‌ها ملت و دولت و احزاب را برانگیخت و مساحت و مکان سفر وی از پایگاه نظامی عین الاسد فراتر نرفت.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: پایگاه خبری تحلیلی رای الیوم در بررسی ویژگی ها و اهداف سفر رئیس جمهور ایران به عراق در یازدهم سپتامبر با طرح این پرسش که ویژگی های خاص سفر رئیس جمهور ایران به عراق در یازدهم سپتامبر و تفاوت سفر وی با رؤسای جمهور پیشین محمود احمدی نژاد و محمد خاتمی چیست؟، نوشته است:

نخست: این اولین سفر خارجی رئیس جمهور پس از تصدی پست ریاست جمهوری به طور رسمی به شمار می رود.

دوم: این  سفر نه تنها بغداد بلکه تمام عراق را در برگرفت زیرا وی از بصره، أربیل، کربلا و نجف نیز دیدن به عمل آورد.

سوم: این سفر با سفر ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا به عراق در تاریخ ۲۸/۱۲/۲۰۱۸ تفاوت دارد زیرا آن سفر خشم و نارضایتی عراقی ها ملت و دولت و احزاب را برانگیخت زیرا مساحت و مکان سفر وی از پایگاه نظامی عین الاسد فراتر نرفت و با آقای عادل عبدالمهدی نخست وزیر وقت دیدار نکرد که حاضر نشد در پایگاه نظامی آمریکا با او دیدار کند و دو طرف به مکالمه تلفنی جهت بحث و بررسی مسائل بسنده کردند.

لازم به یادآوری  است مقایسه سفر رؤسای جمهور ایران با سفر رؤسای جمهور آمریکا به عراق در بردارنده دو نکته جالب توجه است که عبارتند از:

اول: با سفر رئیس جمهور ایران دو طرف یعنی ایران و آمریکا از نظر تعداد رؤسای جمهوری که از عراق دیدن کردند، با هم مساوی شدند. بوش پسر چهار بار طی سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ پایگاه عین الاسد و سال ۲۰۰۸ از عراق دیدن کرد که طی آن «منتظر الزیدی» روزنامه نگار لنگه کفش خود را به سوی او پرت کرد. اوباما در سال ۲۰۰۹ و ترامپ در سال ۲۰۱۷ از عراق دیدن کردند. همچنین سه رئیس جمهور ایرانی یعنی احمدی نژاد و خاتمی و مسعود پزشکیان از عراق دیدن کردند.

دوم: تاریخ سفر رئیس جمهور ایران به عراق در یازدهم سپتامبر همزمان با تاریخ سالروز حوادث یازدهم سپتامبر در آمریکا شکل گرفت که به دنبال آن آمریکا تصمیم گرفت به عراق حمله کند.

رئیس جمهور ایران اصرار داشت که به تمام عراق از کردستان گرفته تا جنوب آن سفر کند. سفر وی به أربیل نمایانگر آن است که ایران از همکاری امنیتی میان اقلیم کردستان و بغداد راضی است و از شکل گیری مرحله جدیدی در روابط ایران با اقلیم کردستان و همکاری و حفظ مرزهای ایران میان بغداد ، أربیل و تهران حکایت دارد.

به نظر می رسد سفر رئیس جمهور ایران به بغداد در وقت مناسب صورت گرفته است و شاید بتواند از شدت تنش در روابط میان جریان های سیاسی عراق و نخست وزیر این کشور بکاهد. به طور حتم ایران می‌تواند از شدت تنش‌های داخلی در عراق بکاهد و به شرایط موجود در میان احزاب سیاسی نه تنها در میان شیعیان بلکه کردها و اهل تسنن نیز بهبود ببخشد.

رئیس‌جمهور ایران می‌توانست یک کشور ابرقدرت و هم‌پیمان و دوست هم‌چون روسیه یا چین را برای اولین سفر خود برگزیند اما به نظر می‌رسد وی ترجیح داد اولین سفرش در منطقه و به شکل منطقه‌ای انجام گیرد. این سفر نشان داد ایران برای روابط خود در منطقه اهتمام خاصی قائل است. اظهارات تمامی مقامات ایران و در ر‌أس آنها رئیس جمهور ایران و عباس عراقچی وزیر خارجه بر این موضوع تاکید دارد.

میان ایران و عراق روابط اقتصادی و تجاری پیشرفته وروابط امنیتی و نظامی و توافقنامه‌های راهبردی در تمامی زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و‌ فرهنگی جریان دارد و تمامی آنها در دیدارهای رئیس جمهورایران در بغداد و أربیل مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.

زنگ هشدار آمریکا بخاطر این سفر به صدا در نیامد زیرا آمریکا از این سفر به دلایل خاصی نگران و بیمناک نیست که عبارتند از: آمریکا هم اکنون بخاطر ماجراجویی ها و خواسته‌های نتانیاهو به شدت خسته و درمانده است و درگیر انتخابات ریاست جمهوری است و نسبت به رویکردها و اظهارات مکرر رئیس جمهور ایران در خصوص صلح، امنیت، ثبات و همکاری بین‌المللی اطمینان خاطر دارد. ایرانیان همچنین دریافته‌اند که نباید در دام پهن شده توسط نتانیاهو و صهیونیسم بیافتند.


رای الیوم
نظرات
X
آگهی تبلیغاتی