نورنیوز-گروه اجتماعی: در شبکههای اجتماعی به نقل از معاون آموزشی وزارت آموزش و پرورش منتشر شد که « در حال هماهنگی با سازمان استخدامی کشور جهت صدور مجوز جذب برای 600 نفر از پناهندگان افغان در آینده نزدیک هستیم.»
حمید طریفی حسینی بر اساس این خبرها گفته است: « در حال حاضر کشور با کمبود معلم مواجه است که لازم است از همه ظرفیت ها برای جبران کمبود نیرو استفاده کنیم. برنامههای مناسبی برای بکارگیری تعدادی از پناهندگان افغان به عنوان سرایدار یا نیروی خدماتی در دست بررسی است که در آینده نزدیک اعلام خواهد شد.»
به گفته او مهاجران افغان در صورتی که شرایط علمی و اقامتی آنها به تایید وزارتخانه برسد، میتوانند در آزمون های پیش رو شرکت کنند، و با احراز شرایط لازم بعنوان آموزگار ابتدایی در مدارس تهران و سایر شهر های بزرگ مشغول به کار شوند!
همچنین به نقل از معاون وزیر آموزش و پرورش گفته شده که « شباهتهای فرهنگی و زبانی دو کشور دوست و برادر ایران و افغانستان، زمینه مناسبی برای استفاده از این قابلیت را در آموزش و پرورش فراهم کرده است و با توجه به آمار قابل توجه دانش آموزان افغان در مدارس تهران و برخی شهرهای بزرگ، با گفتگوهای کارشناسی تصمیم بر این شد تا درصدی از استخدام ها را به مهاجران افغان اختصاص دهیم».
تکذیب خبر
این خبر جنجالی رسانهای بر پا کرد. بعد از این جنجال خبری این خبر از سوی وزارت آموزش و پرورش تکذیب شد. معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ادعای استخدام ۶۰۰ آموزگار دوره ابتدایی از میان اتباع را تکذیب کرد.
حمید طریفی حسینی در گفتوگو با یکی از خبرگزاری های رسمی کشور درباره ادعای استخدام 600 نفر از شهروندان اتباع به عنوان آموزگار ابتدایی در مدارس کشور گفت: این مطلب صحت ندارد و آن را تکذیب میکنم؛ بنده در هیچ مکانی چنین صحبتهایی را مطرح نکردهام.
او افزود: استخدام معلم برای مدارس کشور قواعد خاص خود را دارد از جمله داشتن تابعیت ایران؛ به هیچ عنوان موضوع استخدام اتباع افغانستانی به عنوان معلم مطرح نبوده و نیست.
اما واقعیت ماجرا چیست؟
ماجرای واقعیت استخدام معلمان اتباع افغانستانی به زمستان سال گذشته بر میگردد. در دی ماه سال 1402 علی فرهادی سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به تأمین نیروی انسانی از جمله معلم برای آموزش دانشآموزان اتباع افغانستانی گفت: «جمهوری اسلامی علاقهمند است که اگر در بین اتباع افغانستانی در ایران کسی است توان معلمی دارد و میتواند به صورت جهادی تدریس کند، استقبال میکنیم. فضا، کلاس مدرسه برای این کار تأمین است و ما کمک آنها را ارج مینهیم».
همان موقع هم که این خبر از قول فرهادی منتشر شد در فضای مجازی جنجال به پا کرد. منتقدان گفتند که استخدام اتباع بیگانه در آموزش و پرورش شدنی نیست و خلاف قوانین استخدامی کشور است و هر فردی که باید در این وزاتخانه استخدام شود باید تابعیت جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد.
اندکی بعد، سخنگوی آموزش و پرورش اعلام کرد که به هیچ وجه اتباع افغانستانی به عنوان معلم در مدارس کشورمان جذب نشدهاند و نخواهند شد.
او گفت: از سخنان من سوء برداشت شده است ومنظور بیسوادان افغان بوده و سواد آموزی به آنان، چرا که من گفتهام چنانچه بیسوادی در بین اتباع افغانستانی وجود داشته باشد، باسوادان افغانستانی میتوانند به صورت جهادی به آنها آموزش دهند. این کار برای باسواد شدن دانشآموزان اتباع است و به هیچ وجه اتباع افغانستانی به عنوان معلم در مدارس کشورمان جذب نشدهاند و نخواهند شد.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در آن زمان همچنین تأکید کرد که جذب و استخدام معلمان صرفاً از طریق آزمون استخدامی و دانشگاه فرهنگیان و از بین اتباع ایرانی است و اصلاً معلم افغانستانی نداریم. هماکنون معلمان ایرانی، تعداد بسیار زیادی از دانشآموزان افغانستانی را در مدارس جمهوری اسلامی ایران تحت پوشش دارند. بنده توصیه کردم اتباع افغانستانیکه توانایی لازم را دارند میتوانند به صورت جهادی به دانشآموزان افغانستانی در خارج از مدرسه تدریس کنند و برای مبارزه با بیسوادی هموطنان خود تلاش کنند».
از این رو به نظر میرسد از آنجایی که بحث کمبود معلم در کشور وجود دارد این موضوع دوباره از سوی عده ای در فضای مجازی به گونه ای دیگر بازنشر شده و این بار از قول مسئول دیگری بیان شده است.
رفع مشکل کمبود معلم از سوی دولت چهاردهم
درست است که کشور با کمبود معلم روبرو است اما دولت چهاردهم قصد دارد با ابزارهای تشویقی برای حل این مشکل از معلمان بازنشسته کمک بگیرد از این رو به تازگی ابلاغیه ای را برای جذب 70 هزار معلم بازنشسته صادر کرده است.
در این ابلاغیه آمده است : بکارگیری معلمان بازنشسته دارای مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی و بالاتر بهصورت حقالتدریس تماموقت(حداکثر تا سقف ۲۴ ساعت تدریس در هفته) در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ در مدارس تمامی دورههای تحصیلی با رعایت نیاز ادارات آموزش و پرورش شهرستانها و مناطق و حسب دستورالعمل توسعه سنواتی سال تحصیلی جاری، بلامانع است.
تبصره- بکارگیری معلمان بازنشسته دارای مدرک تخصیلی پایینتر از لیسانس، صرفا در صورت نبود فرد دارنده لیسانس و بالاتر، پس از تایید و تصویب در کارگروه توسعه مدیریت ادارهکل آموزش و پرورش استان، بلامانع خواهد بود.
مشوق برای ادامه کار معلمان بازنشسته
به نظر می رسد با این ابلاغیه، تلاش دولت برای رفع کمبود معلم به نتیجه برسد، چرا که حتی برای ادامه کار معلمان بازنشسته به صورت اختیاری مشوق هایی در نظر گرفته شده است.
علی فرهادی سخنگوی آموزش و پرورش درباره ارائه مشوق به معلمان بازنشسته می گوید: کل نیاز ما در سه سال آینده است و هر معلمی استمرار خدمت بدهد، یک ماه حقوق به او پاداش خواهیم داد یعنی به جای 12 ماه حقوق 13 ماه حقوق به آنها خواهیم داد.
به گفته او برای حقالتدریس معلمان طرحی داشتیم به گونهای که مبلغ آن تا دو برابر افزایش یابد و این طرح بدین شکل اصلاح شد، معلمانی که حقالتدریس دریافت میکنند به جای 9 ماه حقالتدریس، 10 ماه حقالتدریس دریافت کنند. از سوی دیگر هم با استفاده از روشهای مختلف این کسری را جبران خواهیم کرد همچنین در مهر 1403، 32 هزار دانشجو به دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی وارد میشوند.
نورنیوز