نورنیوز https://nournews.ir/n/347388
کد خبر: 347388
30 شهریور 1405
اختصاصی؛

پشت پرده نشست ترامپ و سران خلیج فارس؛ مأموریت اعراب برای اثرگذاری روانی بر بازار نفت


خبرنگار پولیتیکو از تلاش مستقیم واشنگتن برای استفاده از ظرفیت 6 کشور شورای همکاری با هدف کاهش روانی قیمت نفت خبر داده است؛ تلاشی که در سایه تداوم محدودیت تردد در تنگه هرمز و نزدیک‌شدن انتخابات نوامبر، برای ترامپ اهمیت ویژه‌ای یافته است.

نورنیوز_گروه بین الملل:یکی ازخبرنگاران «پولیتیکو» که نخواسته نام او فاش شود از تلاش مستقیم دولت آمریکا برای استفاده از ظرفیت کشورهای حاشیه خلیج فارس با هدف اثرگذاری روانی بر بازار جهانی نفت و کاهش قیمت‌ها در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا خبر داده است؛ تلاشی که در شرایط تداوم محدودیت عبور نفتکش‌ها از تنگه هرمز و سرسختی ایران در بازگشایی کامل این مسیر، اهمیت ویژه‌ای برای دولت دونالد ترامپ پیدا کرده است.
بنا بر اطلاعات اعلام شده از سوی خبرنگارپولیتیکو، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، و اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، هفته گذشته در تماس‌های جداگانه با شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس از آنها خواسته‌اند حداکثر تلاش خود را برای ایجاد فضاسازی روانی با هدف کاهش قیمت نفت به کار گیرند. در همین چارچوب، واشنگتن از پیشنهاد محمد بن زاید برای برگزاری نشست مشترک سران شورای همکاری با دونالد ترامپ در روز سه‌شنبه استقبال کرده است. بر اساس همین گزارش، بن زاید پیشنهاد کرده عراق و اردن نیز در این نشست حضور داشته باشند؛ موضوعی که اکنون با گزارش‌های منتشرشده درباره حضور این دو کشور در نشست ترامپ و کشورهای عربی هم‌خوان است.
بر اساس روایت خبرنگار پولیتیکو، بن زاید در گفت‌وگو با روبیو تأکید کرده است که حضور عراق در این نشست اهمیت ویژه‌ای دارد و می‌تواند به فاصله‌گرفتن بیشتر بغداد از تهران و نزدیک‌شدن آن به شورای همکاری کمک کند. گفته می‌شود کویت در ابتدا با حضور عراق در نشست مخالف بوده، اما پس از تماس روبیو و برخورد تند وی با امیر کویت، این مخالفت کنار گذاشته شده است.
وی هدف اصلی واشنگتن از این تحرکات را اثرگذاری جدی افزایش قیمت نفت و فرآورده ها و شرایط حاکم بر تنگه هرمز برفضای داخلی آمریکا و موقعیت ترامپ دو جمهوری خواهان در آستانه انتخابات میان دوره ای در ماه نوامبر اعلام کرده است.
طی هفته‌های اخیر، تشدید ناامنی در مسیرهای انرژی و کاهش شدید عبور کشتی‌ها از هرمز به افزایش ریسک در بازار نفت و فرآورده‌های نفتی منجر شده است. رویترز گزارش داده که در آخرین هفته، تنها ۱۷ کشتی کالایی از هرمز عبور کرده‌اند، در حالی که میانگین پیش از جنگ حدود ۱۲۵ کشتی در روز بوده است.
این وضعیت مستقیماً به بازار انرژی آمریکا نیز منتقل شده است. در موج اخیر درگیری‌ها، قیمت نفت برنت از مرز ۱۰۰ دلار عبور کرد و قیمت متوسط گازوئیل در آمریکا به بالاتر از ۵.۹۴ دلار در هر گالن رسید.
در چنین شرایطی، تداوم راهبرد ایران در قبال تنگه هرمز عملاً یکی از متغیرهای تعیین‌کننده در بازار انرژی باقی مانده است. تهران همچنان بازگشایی کامل تنگه را به تحقق شروط خود منوط کرده و گزارش‌های روزهای اخیر نیز از ادامه محدودیت تردد کشتی‌ها حکایت دارد.
بر همین اساس، نشست ترامپ با سران کشورهای عربی خلیج فارس را می‌توان در کنار کارکرد سیاسی و امنیتی آن، تلاشی برای مدیریت انتظارات بازار نفت و ارسال سیگنال افزایش عرضه و کاهش ریسک انرژی نیز ارزیابی کرد. واشنگتن تلاش دارد از ظرفیت تولیدکنندگان بزرگ نفت منطقه برای ایجاد این پیام استفاده کند که بازار با کمبود بلندمدت مواجه نخواهد شد.
در همین رابطه بر اساس اطلاعات خبرنگار پولیتیکو، برخی سران کشورهای شورای همکاری، به‌ویژه عربستان و کویت، از نحوه برخورد روبیو و بسنت به‌شدت ناراضی هستند و معتقدند کشورهای منطقه هزینه سیاست‌های واشنگتن را می‌پردازند.
خبرنگار پولیتیکو گفته است؛ امیر کویت در گفت‌وگو با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، به‌شدت از محمد بن زاید انتقاد کرده و او را متهم کرده است که از یک سو به کارگزار سیاست‌های اسرائیل و روبیو در منطقه تبدیل شده و از سوی دیگر خود را در جایگاه ایده‌پرداز و تعیین‌کننده مسیر شورای همکاری قرار داده است.
بر اساس همین روایت، امیر کویت نسبت به سیاست‌های منطقه‌ای امارات و پیامدهای آن برای وحدت جهان عرب ابراز نگرانی کرده و مشخصاً به مداخلات ابوظبی در یمن، سودان، الجزایر، تونس، لیبی و اریتره اشاره کرده است. در مورد یمن نیز او گفته است که اگر مداخلات امارات وجود نداشت، مسئله یمن می‌توانست از سوی «برادران سعودی» حل شود.
واشنگتن اکنون در فاصله نزدیک به انتخابات نوامبر با یک مسئله دوگانه روبه‌روست: تداوم ریسک انرژی و افزایش قیمت نفت و فرآورده‌ها از یک سو، و محدود بودن گزینه‌های مؤثر برای وادار کردن ایران به تغییر موضع در قبال هرمز از سوی دیگر. از این منظر، تماس‌های روبیو و بسنت با کشورهای شورای همکاری و تلاش برای ایجاد فضاسازی روانی در بازار نفت را می‌توان تلاشی برای استفاده از یکی از آخرین ابزارهای کم‌هزینه‌تر واشنگتن برای مهار انتظارات قیمتی دانست؛ ابزاری که هدف آن کاهش قیمت نفت و فرآورده‌ها پیش از انتخابات و کاستن از فشار اقتصادی و اجتماعی ناشی از انرژی گران بر دولت ترامپ است.
 


سرویس: بین الملل
کلید واژگان: آمریکا / تنگه هرمز / قیمت نفت / جنگ ایران و آمریکا / ایران و آمریکا / انتخابات آمریکا / بازار نفت / روبیو / شورای همکاری خلیج فارس / بازار انرژی / اسکات بسنت / قیمت گازوئیل / کاهش قیمت نفت / محمد بن زاید / نفت ۱۰۰ دلاری / انتخابات نوامبر / نفت خلیج فارس / جنگ روانی بازار نفت / نشست ترامپ و سران خلیج فارس