نورنیوز https://nournews.ir/n/309307
کد خبر: 309307
22 فروردین 1405

افزایش دو تا سه برابری هزینه کشتیرانی در منطقه


دبیرکل انجمن کشتیرانی اعلام کرد با افزایش ریسک‌های جنگی و رشد قیمت سوخت، هزینه حمل‌ونقل دریایی در منطقه از زمان آغاز جنگ تحمیلی سوم تا سه برابر افزایش یافته است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  هزینه‌های کشتیرانی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که جنگ‌ها و تنش‌های نظامی یکی از آن‌هاست به طوری که با وقوع هر سطح از تنش نظامی، معمولاً هزینه‌های کشتیرانی دستخوش تغییر می شود که افزایش ریسک، یکی از این عوامل است زیرا در شرایط تنش و جنگ، ریسک حمل و نقل دریایی افزایش می‌یابد. این امر می‌تواند منجر به افزایش هزینه‌های بیمه و همچنین هزینه‌های امنیتی شود.

دلیل دومی که کارشناسان عنوان می کنند، تغییر در مسیرهای کشتیرانی است. در مواقع بحران، کشتی‌ها ممکن است مجبور شوند مسیرهای طولانی‌تری را انتخاب کنند تا از مناطق خطرناک دور بمانند. این موضوع می‌تواند به افزایش هزینه‌های سوخت و زمان سفر منجر شود.

مورد بعد، تحریم‌ها و محدودیت‌ها هستند. چنانچه تحریم‌ها یا محدودیت‌هایی روی کشورها اعمال شود، ممکن است هزینه‌های کشتیرانی به دلیل نیاز به تطابق با این محدودیت‌ها افزایش یابد.

همچنین باید گفت در شرایط جنگی یا تنش، تقاضا برای کالاها ممکن است تغییر کند، که می‌تواند بر قیمت‌ها و هزینه‌های کشتیرانی تأثیرگذار شود.

کارشناسان همچنین عنوان می کنند وضعیت اقتصادی کشورهای اطراف خلیج فارس و دریای عمان نیز می‌تواند بر هزینه‌های کشتیرانی تأثیر بگذارد. اگر اقتصاد یک کشور تحت تأثیر جنگ آسیب ببیند، این موضوع می‌تواند به کاهش تجارت و در نتیجه کاهش هزینه‌های کشتیرانی منجر شود.

در این زمینه مسعود پل مه دبیرکل انجمن کشتریانی و صنایع وابسته در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با اشاره به افزایش هزینه های حمل و نقل دریایی در منطقه از آغاز جنگ تحمیلی ائتلاف آمریکا و اسرائیل علیه کشورمان، اظهار داشت: با توجه به اینکه از زمان آغاز این جنگ، منطقه خلیج فارس و دریای عمان به عنوان «منطقه جنگی» اعلام شده، هزینه‌ای با عنوان WAR RISK SURCHARG (هزینه ریسک جنگ) به حمل فله و کانتینری اضافه شده است.

وی بیان داشت: هزینه حمل کشتی ها در منطقه فارغ از افزایشی که روی هزینه بیمه و هزینه ریسک جنگ صورت گرفته، در برخی موارد تا بیش از سه برابر رشد داشته است که این افزایش فقط متوجه کشورهایی که در این محدوده قرار دارند، نمی شود. بلکه به صورت عمومی هر یک از فعالیت هایی که در این حوزه انجام می شود را تحت الشعاع قرار می دهد.

پل مه با یادآوری اینکه نرخ سوخت حدود ۳۰ درصد هزینه جاری کشتی ها و عملیات حمل را به خود اختصاص می دهد، اظهار داشت: تحولات اخیر هم در حوزه کشتیرانی و هم حوزه انرژی سبب شده تا افزایش معادل ۱۰۰ درصد به کرایه های حمل را شاهد باشیم.

دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته اضافه کرد: این اعداد و ارقام به زودی آثار تورمی خود را در تجارت جهانی نشان خواهد داد و به طور قطع فشار در اشکال مختلف با محدودیت های انتقال کالایی که از این منطقه به وجود آمده، آثار مضاعف خود را عیان خواهد کرد.

وی یادآور شد: هرگونه تردد از سوی کشتی ها و شناورهای هر کشوری در این منطقه، مشمول هزینه ریسک جنگ ( WAR RISK SURCHARG ) خواهد شد.

این فعال صنعت کشتیرانی در پایان ابراز امیدواری کرد با پیروزی قاطعی که جمهوری اسلامی ایران در این جنگ تحمیلی به دست خواهد آورد، بتوانیم هر چه سریعتر تجارت جهانی، تجارت منطقه ای و منافع اقتصادی خود را به روال عادی بازگردانیم.


سرویس: اقتصادی
کلید واژگان: کشتیرانی / حمل_و_نقل_دریایی / تجارت_دریایی / ریسک_جنگ / بازار_حمل_ونقل