نورنیوز https://nournews.ir/n/266908
کد خبر: 266908
14 دی 1404

بارش‌ها نتواسته‌اند خشکسالی‌های چندساله را جبران کنند


با وجود افزایش 11 درصدی بارش‌ها نسبت به میانگین بلندمدت و 76 درصدی نسبت به سال گذشته، منابع آبی کشور همچنان در شرایط بحرانی قرار دارند. میزان پرشدگی مخازن سدها تنها 35 درصد است و 19 استان کشور وضعیت زیر نرمال دارند.

نورنیوز-گروه اقتصادی:مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور با اشاره به افزایش ۱۱ درصدی بارش‌ها نسبت به متوسط بلندمدت و ۷۶ درصدی نسبت به سال گذشته، تأکید کرد که بارش‌های اخیر اثرات کوتاه‌مدت دارند و همچنان به دلیل خشکسالی‌های مداوم، منابع آب کشور در وضعیتی شکننده باقی‌مانده‌اند. ۱۹ استان کشور در وضعیت زیر نرمال قرار دارند و میزان پرشدگی مخازن سدها به حدود ۳۵ درصد رسیده است.

فیروز قاسم‌زاده، مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور در گفت‌وگو با شبکه خبری آب ایران، آخرین وضعیت بارش‌ها در سال آبی جاری را بررسی کرده و افزود: با وجود سامانه‌های بارشی اخیر و نرمال شدن نسبی وضعیت بارش‌ها، منابع آب کشور همچنان در وضعیت ناپایدار باقی‌مانده است. از نظر آماری، بارش‌ها در مقایسه با دوره بلندمدت ۲۲ از ۵۸ سال اخیر قرار دارد.

وی توضیح داد: بارش‌های اخیر تنها تأثیر موقتی دارند و نمی‌توانند کمبودهای انباشته‌شده ناشی از خشکسالی‌های طولانی‌مدت را جبران کنند. نسبت به سال گذشته، بارش‌ها افزایش ۷۶ درصدی داشته، اما ۱۹ استان کشور همچنان زیر نرمال قرار دارند.

در همین راستا، استان‌های هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و فارس، به ترتیب با ثبت بارش‌هایی بیش از ۵۰ درصد بیشتر از میانگین بلندمدت، وضعیت بهتری نسبت به سایر استان‌ها داشته‌اند. در مقابل، استان‌های تهران و البرز با کاهش شدید بارش‌ها مواجه شده‌اند.

قاسم‌زاده با اشاره به تداوم خشکسالی، تأکید کرد که بر اساس شاخص SPI، خشکسالی‌های اخیر باعث کاهش چشمگیر در آورد رودخانه‌ها و ورودی سدها شده است. با وجود بارش‌ها، میزان ورودی سدها در سال آبی جاری نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد کاهش یافته است.

مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور همچنین اعلام کرد که میزان پرشدگی سدها به طور متوسط ۳۵ درصد است که نسبت به سال گذشته کاهش ۲۱ درصدی را نشان می‌دهد. این وضعیت نشانگر شرایط نامطلوب منابع آبی کشور است.

وی در پایان اشاره کرد که مدیریت مصرف آب در کشور همچنان یک ضرورت جدی است، به‌ویژه برای تأمین آب شرب در شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان و مشهد که به مخازن سدهای نامطلوب وابسته هستند.

پیش‌بینی بارش‌ها: بر اساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی، در هفته جاری بارش‌ها عمدتاً در نواحی شمالی و بخش‌هایی از دامنه‌های جنوبی البرز رخ خواهد داد و در هفته دوم به‌صورت پراکنده در غرب و شمال‌غرب کشور ادامه می‌یابد.

قاسم‌زاده همچنین از اقدامات اجرایی برای مدیریت تنش آبی در بخش آب شرب خبر داد و افزود: طرح‌های اضطراری برای مقابله با تنش آبی در تمامی شهرهای کشور در حال پیگیری است تا در صورت تأمین منابع مالی، از محدودیت‌های آب شرب جلوگیری شود.


سرویس: اقتصادی
کلید واژگان: خشکسالی / بارش_باران / بحران_آب / سدها / منابع_آب