نورنیوز https://nournews.ir/n/259078
کد خبر: 259078
4 آذر 1404

وزیر بهداشت: حوزه سلامت کشور در سطح جهانی قابل افتخار است


وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: حوزه سلامت کشور در سطح جهانی قابل ارائه و مایه افتخار است.

نورنیوز-گروه اجتماعی:محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت و درمان، در جریان جلسه علنی امروز (سه شنبه ۴ آذر) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال اسدالله چراغی در خصوص علت کمبود زیرساخت ها و تجهیزات پزشکی و علت عدم حضور دندانپزشکان در مناطق محروم در محل های تعیین شده برای انجام وظایف، بیان کرد: در ابتدا لازم می‌دانم از همه نمایندگان محترمی که مسائل حوزه سلامت برایشان اهمیت دارد و پیگیر این موضوعات هستند، تشکر کنم. همچنین از طرح این سؤال نیز که از سوی عزیزان مطرح شده و نسبت به آن استقبال نشان داده‌اند، قدردانی می‌کنم. 

وی اظهار کرد: با توجه به سابقه خدمتی که در حوزه سلامت داشته‌ام و نقشی که در مقام یک معلم در این حوزه ایفا کرده‌ام، معتقدم طرح چنین سؤال‌هایی فرصت ارزشمندی را فراهم می‌کند تا با ارائه توضیحات لازم، خدمات گسترده و فداکارانه افرادی که در حوزه سلامت فعالیت می‌کنند، بازگو شود. 

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: این سؤال، نه پرسشی از وزیر، بلکه فرصتی برای تبیین زحمات همکاران ما در حوزه سلامت است؛ از نیروهای فعال در روستاها گرفته تا پرستاران، پزشکان و مسئولانی که با تلاش مستمر خود موجب شده‌اند حوزه سلامت کشور در سطح جهانی قابل ارائه و مایه افتخار باشد. 

وزیر بهداشت و درمان با بیان اینکه خوشبختانه حوزه سلامت دارای شاخص‌های مشخص است، تصریح کرد: می‌توان بر اساس همین شاخص‌ها ارزیابی کرد چه اقداماتی انجام شده و چه تغییراتی رخ داده است. این پرسش‌ها نیز بر پایه شاخص‌ها بررسی و ارائه می‌شوند و مقایسه‌های لازم با شاخص‌های جهانی و میانگین کشوری صورت می‌گیرد و در نهایت جمع‌بندی انجام خواهد شد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه حوزه سلامت شامل دو بخش است، افزود: یک بخش مربوط به اورژانس‌ها، بحران‌ها، جنگ و حوادث غیرمترقبه است و بخش دیگر شاخص‌های روزمره و مسائل مستمری است که همواره با آن‌ها درگیر هستیم. هر دوی این بخش‌ها قابل ارائه و قابل دفاع هستند.

وی در ادامه تاکید کرد: گر نقاط مثبت این حوزه ارائه شود، به ایجاد امید و نگرش مثبت در جامعه کمک می‌کند. ما امروز به ارائه کارهای مثبتی که انجام شده نیاز داریم. این اقدامات مثبت صرفا مربوط به دوره فعلی وزارتخانه نیست بلکه در طول سال‌ها توسط همکاران گذشته، از سطح روستاها تا بیمارستان‌های فوق‌تخصصی انجام شده است، ما تنها ارائه‌کننده این کارها هستیم.

وزیر بهداشت با تاکید بر این‌که بسیاری از پرسش‌های مطرح‌شده در حوزه سلامت، ماهیت زیرساختی داشته و اصلاح آنها زمان‌بر است، اظهار کرد: بنده بر اساس شاخص‌های مشخص و بین‌المللی حوزه سلامت توضیح می‌دهم تا مردم، به‌ویژه جوانان، بدانند در این حوزه چه اقداماتی انجام شده و این اقدامات از افتخارات کشور است. وظیفه من در اینجا گزارش‌دهی است و بخش عمده این کارها توسط مدیران و مسئولان پیشین انجام شده است.

وی با بیان این‌که شاخص‌هایی نظیر سرانه تخت بیمارستانی، تعداد پزشک به ازای جمعیت، میزان تجهیزات فناورانه مانند سی‌تی‌اسکن، ام‌آرآی و آنژیوگرافی، همچنین شاخص مرگ‌ومیر نوزادان و کودکان زیر پنج سال و مرگ‌ومیر مادران از مهم‌ترین شاخص‌های بین‌المللی سلامت هستند، افزود: نباید با زیر سؤال بردن این شاخص‌ها باعث خودزنی و ایجاد شبهه در ذهن مردم شد، آن هم در شرایطی که برخی ممکن است از این فضا سوءاستفاده کنند.

وزیر بهداشت با اشاره به عملکرد یک دهه گذشته این وزارتخانه تصریح کرد: در ده سال اخیر ۶۳ هزار تخت بیمارستانی در ایران ایجاد شده که این عدد معادل ۵۰ درصد کل تخت‌های موجود کشور است. همچنین در ۱۴ ماه گذشته ۱۸۰ پروژه درمانی با ظرفیت دو هزار و ۱۳۳ تخت افتتاح شده و تا پایان سال جاری نیز سه هزار و ۶۴۴ تخت دیگر در قالب ۲۵۹ پروژه به بهره‌برداری می‌رسد. این یعنی ما ظرفیت کشور را به سرعت بالا می بریم.

وی افزود: در حوزه بهداشت نیز از ابتدای دولت چهاردهم ۷۷۵ پروژه با زیربنای ۱۷۰ هزار متر مربع اجرا شده و ۵۳۵ پروژه دیگر با زیربنای ۲۰۰ هزار متر مربع نیز در آستانه اجراست. به این ترتیب در مجموع حدود ۱۵۰۰ پروژه بهداشتی در مدت ۱۴ ماه ایجاد شده است.

وزیر بهداشت با اشاره به وضعیت شاخص‌ها در استان ایلام گفت: میانگین سرانه تخت بیمارستانی کشور ۱.۹ تخت به ازای هر هزار نفر است، اما استان ایلام اکنون با رقم ۲.۴ تخت از میانگین کشوری بالاتر قرار دارد.

در زمینه تجهیزات تشخیصی، متوسط جهانی برای ام‌آرآی، یک دستگاه به ازای هر ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر است اما در کشور ما این شاخص به یک دستگاه به ازای هر ۲۵۰ هزار نفر رسیده است. در استان ایلام نیز چهار دستگاه ام‌آرآی فعال وجود دارد که تا پایان امسال به شش دستگاه افزایش خواهد یافت. این استان با ۶۱۰ هزار نفر جمعیت از میانگین کشوری نیز جلوتر است.

وی درباره وضعیت سی‌تی‌اسکن‌ها نیز خاطرنشان کرد: میانگین کشوری حدود یک سی‌تی‌اسکن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است. در استان ایلام اکنون هفت سی‌تی‌اسکن فعال وجود دارد و در مجموع ۱۲ سی‌تی‌اسکن دولتی و یک سی‌تی‌اسکن دیگر نیز در دسترس است؛ اقدامی که نشان می‌دهد استان از شاخص‌های ملی نیز پیشی گرفته است.

وزیر بهداشت با اشاره به مشکلات کشور نظیر تحریم‌ها، عدم تحقق برخی اعتبارات مانند هدفمندی و خرید راهبردی و یک درصد ارزش افزوده تأکید کرد: با وجود این شرایط، آمارها و اقدامات در حوزه بهداشت و درمان کاملا قابل دفاع است. در حوزه مسئولیت اجتماعی و خرید راهبردی نیز اقدامات مثبتی انجام شده که گزارش آن در آینده نزدیک منتشر می‌شود.

وی درباره مسئله کمبود دندانپزشک مطرح‌شده توسط نماینده ایلام توضیح داد: در سال گذشته ۱۸ دندانپزشک در این استان توزیع شد. برخی از افراد بهره‌مند از سهمیه عدالت آموزشی به تعهدات خود عمل نکرده و در مناطق دیگر مشغول به کار شده بودند. ۱۳۱ نفر از این افراد شناسایی و پیگیری شدند که از این تعداد ۱۸ نفر به ایلام اعزام شده‌اند.

وزیر بهداشت در ادامه تصریح کرد: طبق گزارش جدید، تقریباً تمام مراکز بهداشتی ایلام به‌جز دو مرکز  دندانپزشک دارند. شاخص استاندارد یک دندانپزشک به ازای ۲۰ هزار نفر جمعیت است، اما اکنون در ایلام این شاخص یک دندانپزشک به ازای ۱۵ هزار نفر است.

وزیر بهداشت همچنین درباره ماندگاری دندانپزشکان در مناطق محروم گفت: برای افزایش ماندگاری، ۷۸ درصد تعرفه خدمات افزایش یافته و امکان فعالیت در شیفت عصر فراهم شده است تا درآمد این نیروها تا دو یا سه برابر افزایش یابد. با این حال، برخی به‌دلیل مسائل مالی یا دلایل دیگر از حضور در محل تعهد خود استنکاف می‌کنند.

وی با اشاره به همکاری با موسسه علوی و بنیاد مستضعفان برای کمک به دهک‌های یک تا سه و همکاری با کمیته امداد برای توسعه خدمات دندانپزشکی افزود: اقداماتی همچون فلورایدتراپی در سراسر کشور آغاز شده تا پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان تقویت شود.

وزیر بهداشت در ادامه به بهبود شاخص‌های کلان سلامت اشاره کرد و گفت: شاخص مرگ‌ومیر کودکان زیر یک سال و زیر پنج سال اکنون در سطحی است که قابل ارائه در محافل بین‌المللی است. همچنین مرگ‌ومیر مادران به حدود ۲۲ مورد در ۱۰۰ هزار تولد رسیده که از شاخص‌های قابل قبول جهانی است.

وی با تاکید بر این‌که وزارت بهداشت در بحران‌ها، جنگ و حوادث عملکرد خود را ثابت کرده، افزود: سلامت مردم، به‌ویژه در مناطق محروم، دغدغه اصلی ماست. با تمام توان علمی، تجربی و مدیریتی تلاش می‌کنیم مشکلات موجود به‌تدریج و به نفع مردم رفع شود.


سرویس: اجتماعی
کلید واژگان: وزیر بهداشت / درمان / آموزش / حوزه سلامت / سطح جهانی