نورنیوز https://nournews.ir/n/258792
کد خبر: 258792
3 آذر 1404

ساخت زبان مصنوعی با قابلیت سنجش تندی غذا


محققان موفق به ابداع یک زبان مصنوعی شده‌اند که می‌تواند میزان تندی غذاها را با استفاده از پروتئین خاصی به نام کازئین در شیر اندازه‌گیری کند. این زبان مصنوعی که به واکنش طبیعی بین کازئین و کپسایسین (عامل تندی فلفل) الهام گرفته، می‌تواند برای افرادی با معده حساس یا کسانی که حس چشایی ندارند، بسیار مفید باشد.

نورنیوز- گروه اجتماعی : محققان زبان مصنوعی ابداع کرده اند که میزان تندی غذا را با استفاده از یک پروتئین خاص در شیر اندازه می گیرد.

به گزارش نیواطلس، افراد پس از خوردن غذای تند معمولاً برای خنک کردن دهان خود به سراغ آب می‌روند، در حالی‌که نوشیدن شیر انتخاب مؤثرتری است. این موضوع به دلیل وجود پروتئین «کازئین» در شیر است که با «کپسایسین» ماده شیمیایی عامل تندی فلفل پیوند تشکیل می‌دهد و آن را خنثی می‌کند.

محققان با الهام از همین واکنش طبیعی، یک «زبان مصنوعی» ابداع کرده‌اند که می‌تواند میزان تندی غذاها را بر اساس عملکرد کازئین بسنجند. این پژوهش توسط تیمی به سرپرستی ویجون دِنگ در انستیتوی فناوری شانگهای انجام شده و می‌تواند برای افرادی با معده حساس یا کسانی که حس چشایی ندارند، بسیار کاربردی باشد.

این زبان مصنوعی در حقیقت یک ژل انعطاف‌پذیر مستطیل‌شکل است که از اسید آکریلیک، کلراید کولین و پودر شیر بدون چربی ساخته شده و با نور فرابنفش فرآوری شده است. ژل قابلیت هدایت جریان برق دارد و وقتی ماده‌ای حاوی کپسایسین روی آن قرار می‌گیرد، کازئین ظرف ۱۰ ثانیه با آن پیوند شیمیایی برقرار می‌کند. این واکنش باعث کاهش جریان الکتریکی ژل می‌شود و هرچه مقدار کپسایسین بیشتر باشد، افت جریان نیز شدیدتر خواهد بود.

نتایج اولیه نشان داد این دستگاه قادر است غلظت‌های بسیار کم تا بسیار بالای کپسایسین حتی فراتر از آستانه درد انسان را شناسایی کند. در آزمایش‌های بعدی که روی هشت نوع فلفل و هشت نمونه غذای تند انجام شد، میزان تندی تشخیص‌داده‌شده توسط دستگاه با ارزیابی تسترهای انسانی مطابقت داشت.

آزمایش‌ها همچنین ثابت کرد این زبان مصنوعی می‌تواند ترکیبات تند غیر از کپسایسین، مانند مواد تند موجود در زنجبیل، فلفل سیاه، سیر و پیاز را نیز شناسایی کند.


سرویس: اجتماعی
کلید واژگان: کشف / تندی / زبان مصنوعی / قدرت چشایی