نورنیوز https://nournews.ir/n/239737
کد خبر: 239737
25 مرداد 1404

بازگشت صدای بیمار با ایمپلنت مغزی مجهز به هوش مصنوعی


یک ایمپلنت مغزی هوشمند پس از 18 سال توانست توانایی تکلم «آن جانسون» را که به دلیل سکته مغزی دچار سندرم قفل‌شدگی شده بود، بازگرداند. این فناوری با کاهش تأخیر گفتار از 8 به 1 ثانیه، ارتباط سریع و طبیعی بیماران را ممکن می‌سازد.

 نورنیوز-گروه اجتماعی: هجده سال پس از سکته مغزی که «آن جانسون» را دچار فلج کامل و ناتوانی در تکلم کرد، یک رابط مغز و رایانه (BCI) مجهز به هوش مصنوعی توانست صدای او را بازگرداند. این فناوری سیگنال‌های عصبی مرتبط با گفتار را مستقیماً از قشر حرکتی مغز ثبت کرده و با دور زدن مسیرهای آسیب‌دیده، آنها را به کلمات قابل شنیدن ترجمه می‌کند.

پیش‌تر، تأخیر این سیستم در تولید گفتار به ۸ ثانیه می‌رسید، اما با تغییر به یک معماری پردازش جریانی، این زمان به تنها ۱ ثانیه کاهش یافت و تجربه‌ای تقریباً بی‌درنگ ایجاد شد. صدای جانسون با استفاده از ضبط‌های سال ۲۰۰۴ بازسازی شد و یک آواتار دیجیتال برای نمایش حالات چهره‌اش به کار گرفته شد.

این پروژه به رهبری دانشگاه کالیفرنیا برکلی و سانفرانسیسکو اجرا شده و هدف آن تبدیل پروتزهای عصبی از ابزارهای تحقیقاتی به کاربردهای روزمره است. محققان به دنبال توسعه نسخه‌های بی‌سیم و آواتارهای واقع‌گرایانه‌تر هستند تا تعاملات طبیعی‌تر شوند.

این پیشرفت می‌تواند به افرادی که به دلیل سکته مغزی، ALS یا آسیب‌دیدگی توانایی تکلم خود را از دست داده‌اند، کمک کند تا ارتباط سریع و طبیعی را بازیابند. سیستم تنها هنگام تلاش ارادی فرد برای صحبت کردن فعال می‌شود و حریم خصوصی او را حفظ می‌کند.

جانسون که اکنون امیدوار است به عنوان مشاور در مراکز توانبخشی کار کند، می‌گوید: «می‌خواهم بیماران ببینند که زندگی‌شان تمام نشده است.» محققان باور دارند که گفتار بی‌درنگ با این فناوری، در آینده‌ای نزدیک به یک واقعیت بالینی بدل خواهد شد.


سرویس: اجتماعی
کلید واژگان: پزشکی / هوش_مصنوعی / پروتز_عصبی