نورنیوز https://nournews.ir/n/224994
کد خبر: 224994
31 اردیبهشت 1404

رویترز: تهران آماده رونمایی از «پلن B» در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای


با تشدید اختلافات در مذاکرات هسته‌ای تهران و واشنگتن، خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه اعلام کرد در صورت شکست گفتگوها، ایران آماده اجرای «پلن B» شامل تقویت روابط با روسیه و چین و ادامه راهبرد مستقل خود خواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: در حالی‌که مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا به بن‌بست رسیده است، خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از سه منبع آگاه ایرانی مدعی شده است که تهران در صورت شکست این گفتگوها، برنامه جایگزین یعنی «پلن B» را در دستور کار خود قرار داده است.

رویترز در این گزارش نوشت: اختلافات جدی میان تهران و واشنگتن بر سر «خطوط قرمز» مذاکرات، از جمله غنی‌سازی اورانیوم و برنامه موشکی ایران، آینده توافق احتمالی را با ابهام روبرو کرده است. منابع ایرانی به این رسانه گفته‌اند که اگر مذاکرات فعلی بی‌نتیجه باقی بماند، ایران راهبرد پیشین خود را ادامه خواهد داد و به سمت همکاری‌های راهبردی با قدرت‌هایی چون چین و روسیه خواهد رفت.

بر اساس ادعای این منابع، پلن B شامل پرهیز از تشدید تنش، در عین حال حفظ آمادگی برای دفاع از منافع ملی و تقویت روابط با شرکای راهبردی همچون روسیه و چین خواهد بود. یکی از این منابع به رویترز گفته است: «ما به دنبال تقابل نیستیم، اما اگر آمریکا و اروپا مسیر فشار را ادامه دهند، گزینه‌های جایگزین فعال خواهند شد.»

در همین حال، آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب، روز گذشته با اشاره به رفتار آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم، تأکید کردند: «حرف‌های آمریکایی‌ها درباره اینکه اجازه غنی‌سازی به ایران نمی‌دهیم غلط زیادی است و جمهوری اسلامی سیاست و روش خود را در این زمینه دنبال خواهد کرد.»

رویترز در بخش دیگری از گزارش خود نوشت که پس از چهار دور گفتگو میان ایران و آمریکا که با هدف محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران و کاهش تحریم‌ها برگزار شده است، همچنان چالش‌هایی جدی در مسیر توافق وجود دارد. دو مقام ایرانی و یک دیپلمات اروپایی به این خبرگزاری گفته‌اند که ایران با انتقال اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالا به خارج از کشور یا مذاکره درباره برنامه موشکی خود مخالف است.

فقدان اعتماد متقابل و خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ (برجام) یکی از دلایل اصلی بدبینی ایران به توافق مجدد عنوان شده است. تهران خواستار تضمین‌هایی از سوی واشنگتن است که نشان دهد دولت‌های آینده آمریکا توافق احتمالی را نقض نخواهند کرد.

وندی شرمن، معاون سیاسی سابق وزارت خارجه آمریکا که سابقه هدایت تیم مذاکرات در توافق برجام را دارد، در گفت‌وگو با رویترز گفته است: «قانع کردن ایران برای دست کشیدن از برنامه هسته‌ای و غنی‌سازی، مأموریتی غیرممکن است.»

در عین حال، تروئیکای اروپایی شامل فرانسه، انگلیس و آلمان که مستقیماً در مذاکرات جدید حضور ندارند، هشدار داده‌اند که در صورت عدم حصول توافق، ممکن است تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران بازگردانده شود. طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، این کشورها تا پیش از انقضای مهلت قانونی در ۱۸ اکتبر، می‌توانند «مکانیسم ماشه» را فعال کنند.

رویترز در پایان گزارش خود به سندی اشاره می‌کند که ادعا می‌کند به دست آورده و طبق آن، کشورهای اروپایی ممکن است در ماه اوت (اواخر تابستان) نسبت به فعال‌سازی مکانیسم ماشه اقدام کنند، مگر آن‌که توافق قابل قبولی حاصل شود.


سرویس: سیاسی
کلید واژگان: مذاکرات هسته ای / ایران آمریکا / رویترز / ایران روسیه / تروئیکای اروپایی / ایران چین / ایران، روسیه و چین