نورنیوز ـ گروه بینالملل: نشست سران کشورهای منطقه قرار است در اواخر ماه جاری میلادی با حضور کشورهای همسایه عراق از جمله ایران، کویت، سوریه، عربستان و تعدادی دیگر از کشورهای منطقه در بغداد برگزار شود.
در همین چارچوب نیز فواد حسین وزیر خارجه عراق در سفر هفته گذشته خود به تهران پیام دعوت الکاظمی نخست وزیر عراق را تقدیم آقای رئیسی کرد.
در خصوص این نشست نکات مهمی وجود دارد:
نخست؛ ایران از حامیان و بانیان همگرایی منطقهای برای حل بحرانها و چالشهای منطقه است و همواره با ارائه طرحهایی همچون صلح هرمز و برگزاری نشستهای دو و چندجانبه نظیر نشست تهران با گروههای افغانستانی، ابتکار آستانه برای حل بحران سوریه و... پیشگام این عرصه بوده و اکنون نیز از اقدام عراق و هر کشوری که صادقانه به دنبال همگرایی کشورهای منطقه باشد استقبال و حمایت مینماید.
دوم؛ این حقیقتی انکارناپذیر است که عراق که در دوران رژیم صدام در انزوای منطقهای قرار داشت و بعد از اشغال این کشور در سال 2003 توسط آمریکا با ویرانی و بحرانهای شدیدتر مواجه شد، امروز به برکت دستاوردهای استقلالخواهی و نیز نقشی که در قالب جبهه مقاومت برای امنیت و ثبات منطقه صورت داده، توانسته به چنان جایگاهی دست یابد که امروز میزبان چنین نشستی شود.
تجربه عراق به خوبی نشان میدهد که راه رسیدن به جایگاه منطقهای، دوری از آمریکا و حضور در جبهه مقاومت به عنوان مطالبه ملتهای منطقه است.
سوم؛ راهکار به نتیجه رسیدن این نشست اراده و رویکرد واقعی حاضران برای همگرایی و انسجام برای حل بحرانهای منطقه بدون دخالت خارجی است. مشکل اصلی منطقه آن است که برخی کشورها همچنان در توهم ابرقدرت بودن آمریکا هستند و برنامههای خود را نه بر اساس حقایق جاری در منطقه و مطالبات ملتهایشان برای همگرایی منطقهای بلکه بر اساس جلب رضایت آمریکا طراحی کردهاند که نتیجه آن نیز چالش میان کشورها و بحرانهایی همچون یمن، سوریه، لبنان، عراق و فلسطین است.
تا زمانی که برخی از کشورها چشم به خارج از منطقه دارند و حتی خود را موظف به اجرای خواستههای آنها میدانند قطعا جز استمرار وضعیت نابسمان منطقه نتیجهای به همراه نخواهد داشت.
چهارم؛ مسئله مهم دستور کارهای مطرح در این نشست است. مسائلی همچون بهبود مناسبات میان ایران و عربستان از مسائل حاشیهای است که برخی رسانههای بیگانه برای تطهیر چهره بحرانساز غرب و رژیم صهیونیستی در منطقه به بزرگنمایی آن میپردازند حال آنکه محور بحرانهای منطقه مباحثی همچون استمرار فعالیت گروههای تروریستی، بحران سیاسی و اقتصادی در سوریه، مداخلات بحرانساز آمریکا در منطقه و لزوم اخراج این کشور از منطقه، جنایات رژیم صهیونیستی، بحران یمن و لزوم پایان هرچه سریعتر جنگ تحمیلی به این کشور میباشد.
اکنون زمان آن است که اجماعی سراسری برای پایان دادن به دخالتهای آمریکا در منطقه، مبارزه با رژیم صهیونیستی و تروریسم و پایان جنگ یمن و نیز حمایت قاطع از لبنان برای خروج از بنبستی که در آن گرفتار است صورت پذیرد.
تحقق این امور زمینهساز رسیدن منطقه به ثبات و امنیتی پایدار بر اساس همگرایی همسایگان است که همین روند میتواند در موضوعاتی چون مقابله با کرونا و نیز فشارهای اقتصادی تحمیل شده از سوی آمریکا و شرکایش به بسیاری ازکشورهای منطقه تکرار و گسترش یابد.
به هر شکل؛ ایران ضمن استقبال از تلاش و ابتکار عمل عراق برای ایجاد همگرایی منطقهای، نگاه جامع و همگانی بر اصل همکاری و انسجام منطقهای به دور از هرگونه وابستگی به خارج از منطقه را اصلی مهم برای تحقق اهداف این نشست و رسیدن نهایی منطقه به ثبات و امنیت پایدار میداند و در این راه از هیچ اقدامی فروگذار نمیکند چنانچه تاکنون نیز بیشترین نقش را در مقابله با بحرانهای منطقه که ریشه در عملکردهای رژیم صهیونیستی و مداخلات فرامنطقهای دارد، ایفا کرده و در این راه دست هر کشوری در منطقه را به دوستی و گرمی میفشارد.