نورنیوز - گروه بینالملل: تارنمای فارن افرز روز سهشنبه در نوشتاری با عنوان«پایان دوره طلایی تحریمها» آن را جنگافزار مطلوب ایالاتمتحده آمریکا از دیرباز خواند که تأثیر آن بر دشمنان این کشور بهسرعت از بین میرود.
فارن افرز افزوده است: تهدید دیپلماسی و امنیت ملی آمریکا توسط دورنمای پراکنده مالی و ایجاد نقاط کور فزاینده در پیگیری فعالیتهای تجاری جهان با کانالهای مالی ضد تحریم، افزون بر تضعیف کارایی تحریمهای آمریکا، به معنای تأثیر اندک تحریمهای یکجانبه ایالاتمتحده در ۱۰ سال آینده خواهد بود.
فارن افرز، علت محبوبیت تحریمها نزد سیاستگذاران و سیاستمداران ایالاتمتحده را پر کردن شکاف میان بیانیههای دیپلماتیک بیمحتوا و مداخلات مرگبار نظامی دانسته و نوشته است: دولت آمریکا در پی حمله روسیه به اوکراین فوراً یکرشته اقدامات تنبیهی اقتصادی بر مسکو اعمال کرد و از دولتهای دیگر هم خواست که واکنش مشابهی نشان دهند.
همزمان با افزایش بیشازپیش وابستگی واشنگتن به اعمال تحریمها، بسیاری از کشورهای مخالف آمریکا شروع به تقویت اقتصادهایشان در برابر چنین اقداماتی کردهاند.
سه رخداد در ۱۰ سال گذشته آنها را به چنین واکنشهایی متقاعد کرده که یکی قطع دسترسی ایران به سوئیفت (سامانه پیامرسانی جهانی) برای منزویسازی مالی تهران بود که همه پرداختهای بینالمللی را از طریق مجازی شامل میشد.
مسئله دوم، اعمال تحریمهای غرب بر روسیه در پی انضمام شبهجزیره کریمه بود که مسکو را به در اولویت قرار دادن استقلال و قطع وابستگی اقتصادی واداشت.
سومین رویداد نیز آغاز جنگ تجاری واشنگتن با پکن در ۲۰۱۷ بود که بهسرعت به بخش فناوری راه یافت. ایالاتمتحده با محدود کردن صادرات فناوریهای نیمههادیها به چین، به دشمنانش را درباره احتمال قطع دسترسی آنان به فناوریهای مهم و پایه، هشدار داد.
این سه رخداد موجب پدیدار شدن پدیده تازهای به نام مقاومت در برابر تحریمها شد. از آنجا که قدرت آمریکا برای اعمال تحریمها بر دیگر کشورها ناشی از برتری دلار این کشور و دستیابی نظارتی آن بر مجراهای مالی جهان بود، کشورهای متحمل تحریم به نوآوریهای مالی برای تضعیف برتریهای آمریکا برآمدند و بهصورت فزایندهای به توافقنامههای مبادله دوجانبه با پولهای ملی، ایجاد سازوکارهای جایگزین سوئیفت و کاربرد مبادلات بازرگانی با ارزهای دیجیتال روی آوردند.
چین در ۲۰۲۰ برای نخستین بار بیش از نیمی از روابط بازرگانی خود را با روسیه با واحد پولی غیر از دلار آمریکا صورت داد و بنابراین بخش بزرگی از مبادلات تجاریاش در برابر تحریمهای امریکا، مصونیت یافت.
سازمان همکاری شانگهای که باشگاهی سیاسی با عضویت چین، هند و روسیه است، در مارس ۲۰۲۰ ایجاد سازوکارهای پرداخت با پولهای محلی را بهمنظور دور زدن دلار و تحریمهای آمریکا در اولویت قرار داد.
هند در قرارداد پنج میلیارد دلاری خرید موشکهای دفاع هوایی اس - ۴۰۰ از روسیه، برای پرهیز از مواجهه با تحریمهای ایالاتمتحده و متوقف شدن این معامله، با احیای یک توافقنامه مبادله پولهای رایج مربوط به دوره اتحاد شوروی پیشین، نیمی از مبلغ را با روبل و نیم دیگر را به روپیه پرداخت کرد.
هر چند شاید توافقنامههای مبادلههای بازرگانی با پولهای رایج کشورهای طرف معامله، سازوکارهای جایگزین پرداخت و پولهای دیجیتال بهتنهایی نتوانند تأثیر تحریمهای آمریکا را از بین ببرند، اما این نوآوریها به همراه یکدیگر بهصورت فزایندهای به کشورها، اجرای مبادلات بازرگانی از طریق مجراها و کانالهای ضد تحریم را فراهم میکند و این روند غیرقابل بازگشت است.