شناسه خبر : 127627
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 23 فروردین ساعت 10:16
بهمن ماه 1402/ گام جدید تهران و مسکو برای ایجاد جهش در همکاری‌های راهبردی اقتصادی

نورنیوز بررسی کرد؛

بهمن ماه 1402/ گام جدید تهران و مسکو برای ایجاد جهش در همکاری‌های راهبردی اقتصادی

مهمترین نقطه اشتراک ایران و روسیه که مناسبات دوجانبه را در شرایط جدید شکل داده، تبادل ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری برای بی‌اثرسازی تحریم‌های غیر قانونی است.

نورنیوز ـ گروه سیاست: دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان صبح امروز سه‌شنبه ۱۸ بهمن‌ماه به دعوت «نیکلای پاتروشف» همتای روس خود برای حضور در پنجمین اجلاسیه «گفتگوهای امنیت منطقه‌ای» که با حضور دبیران شورای امنیت ملی کشورهای همسایه افغانستان در مسکو برگزار می‌شود عازم روسیه شد.

این نشست که پایه‌گذار آن جمهوری اسلامی ایران بوده، صبح چهارشنبه برگزار خواهد شد و طی آن آخرین تحولات امنیتی، سیاسی و اقتصادی افغانستان از سوی همسایگان این کشور بررسی و پیرامون آن تشریک مساعی می‌شود. 

یکی از برنامه‌های اصلی پیش‌بینی شده در این سفر، دیدار و گفتگوی شمخانی با مقامات عالی روسیه و پیگیری توافقات دوجانبه است.

اگرچه هنوز خبری در خصوص جزییات این بخش از برنامه‌های سفر شمخانی به روسیه منتشر نشده، اما با توجه به سفر نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه به ایران در آبان‌ماه سال جاری و تمرکز گفتگوهای طرفین بر پیگیری توافقات میان دو کشور، به طور قطع ملاقات با پاتروشف برای تداوم رایزنی‌های آغاز شده در تهران یکی از برنامه‌های اصلی سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به روسیه خواهد بود.

از دی‌ماه سال گذشته و پس از سفر حجة‌الاسلام رئیسی رئیس جمهور کشورمان به روسیه و توافقات جامعی که میان روسای جمهور دو کشور برای ارتقاء مناسبات تجاری، اقتصادی و فناوری به سطوح راهبردی به‌عمل آمد، به صورت منظم مقامات ارشد ایران و روسیه با هدف عملیاتی‌سازی و پیگیری توافقات در تهران و مسکو با یکدیگر ملاقات داشته‌اند.

موضوعاتی چون تکمیل دالان راهبردی شمال-جنوب با سرمایه‌گذاری روسیه، توسعه همکاری‌های ترانزیتی، سرمایه‌گذاری در بخش‌های فولاد، نفت و انرژی، ایجاد سازوکارهای اختصاصی برای مبادلات پولی و بانکی، همکاری در چارچوب سازمان‌ شانگهای و بریکس از جمله مهمترین محورهای همکاری دو کشور در شرایط جدید است.

پرونده‌های حوزه سیاست خارجی از جمله جنگ اوکراین، افغانستان و سوریه از دیگر موضوعاتی است که طرفین در خلال دیدارهای دوجانبه در مورد آن بحث و گفتگو خواهند کرد.

چنانچه پیشتر نیز از سوی مقامات جمهوری اسلامی به صراحت تاکید شده، رویکرد تهران در این حوزه‌ها، حل مسئله بر مبنای «گفتگو، اتخاذ راهکارهای سیاسی و توقف اقدامات نظامی» است.

جمهوری اسلامی ایران بارها آمادگی خود را برای استفاده از ظرفیت‌های در اختیار برای متقاعدسازی طرفین منازعه در بحران اوکراین برای دستیابی به راه حل سیاسی و اجتناب از تداوم جنگ و خونریزی اعلام کرده است.

کشورهای غربی و به‌ویژه آمریکا به دلیل بهانه‌جویی برای پیگیری سیاست تداوم جنگ فرسایشی در اوکراین تلاش می‌کنند با فضاسازی‌های دروغین، محور اصلی همکاری‌های دوجانبه میان ایران و روسیه را خرید و فروش تجهیزات نظامی، آن هم با هدف تقویت بنیه تهاجمی مسکو در این جنگ معرفی کنند.

واقعیت این است که مهمترین نقطه اشتراک ایران و روسیه که مناسبات دوجانبه را در شرایط جدید شکل داده، تبادل ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری برای بی‌اثرسازی تحریم‌های غیرقانونی است.   

اظهارات ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آبان‌ماه سال جاری در واکنش به سفر مشاور امنیت ملی روسیه به تهران و تاکید بر این گزاره که «همکاری و در برخی موارد همکاری رو به رشد» ایران و روسیه یک «تهدید عمیق» در عرصه جهانی است، نشان می‌دهد آن‌چه که آمریکا آن را تهدید می‌شمارد، پهپاد و موشک و تجهیزات نظامی نیست بلکه نزدیک شدن کشورهای مستقل به یکدیگر و هم‌افزایی برای بی‌اثرسازی تحریم‌های ظالمانه اقتصادی است که طی سال‌های متمادی به عنوان مخرب‌ترین سلاح برای تحمیل اراده سیاسی خود به کشورهایی که حاضر به پذیرش سلطه غرب نبوده‌اند از آن بهره برده است.


نورنیوز
اخبار مرتبط




نظرات

نام و نام خانوادگی

آدرس ایمیل

نظر شما

X
آگهی تبلیغاتی