شناسه خبر : 101667
تاریخ انتشار :
روابط تهران، مسکو و آنکارا؛ الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای
نورنیوز بررسی می‌کند؛

روابط تهران، مسکو و آنکارا؛ الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای

در شرایطی که تهران، مسکو و آنکارا به نوعی در معرض فشار ناشی از سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه آمریکا و رفتار خصمانه غرب قرار دارند، توسعه همگرایی در ابعاد سیاسی و اقتصادی می‌تواند بسیاری از رویکردهای حاکم بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی را دست‌خوش تغییرات جدی نماید.

نورنیوز ـ گروه سیاست: سفر روسای جمهور ترکیه و روسیه به تهران از دو بعد روابط دوجانبه تهران و ظرفیت‌های مشترک سه کشور برای همگرایی و توسعه مناسبات سه‌جانبه و بین‌المللی دارای اهمیت است.

دولت سیزدهم با پیگیری مجدانه راهبرد توسعه روابط فراگیر با همسایگان در طول کمتر از یک سال گذشته موفق شده دستاوردها و ظرفیت‌های قابل توجهی را در حوزه‌های سیاسی، امنیتی اقتصادی،‌ دفاعی و فرهنگی به سبد روابط خارجی کشورمان اضافه نماید.

ترکیه و روسیه به عنوان دو همسایه قدرتمند که سابقه روابط دیرینه‌ای با ایران دارند به دلایل مختلف از نقش و جایگاه قابل توجهی در مناسبات خارجی کشورمان برخوردار هستند.

در شرایطی که تهران، مسکو و آنکارا به نوعی در معرض فشار ناشی از سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه آمریکا و رفتار خصمانه غرب قرار دارند، توسعه همگرایی در ابعاد سیاسی و اقتصادی به دلیل نقش و جایگاه منحصر به‌فرد سه کشور در حوزه انرژی، ترانزیت، موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک می‌تواند بسیاری از رویکردهای حاکم بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی را دست‌خوش تغییرات جدی نماید.

 بر اساس آمارهای رسمی میزان مبادلات تجاری ایران با این دو کشور در ماه‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته که نشان از اراده هر سه کشور برای گام برداشتن در مسیر جدید همکاری‌های اقتصادی دارد.

بر اساس آمار اعلام شده توسط نماینده بازرگانی فدراسیون روسیه در ایران، گردش مالی و تجاری بین روسیه و ایران برای سال ۲۰۲۱ با رشد ۸۱.۷ درصدی به ۴.۰۳۵ میلیارد دلار رسید.

این آمار قطعا ظرفیت افزایش تا بیش از ۱۰ میلیارد دلار را دارد و سفر پوتین به تهران می‌تواند نقطه عطفی در این راستا باشد.

صادرات ایران به ترکیه در بهار امسال با سه میلیون و ۷۰ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۷۳۷ میلیون دلار با رشد ۳۶۳ درصدی در وزن و ۱۹۲ درصدی در ارزش، نسبت به بهار سال قبل همراه بوده است.

سه کشور از تمام ظرفیت‌های لازم برای تحقق طرح ترانزیت هوایی، زمینی و ریلی در مراودات سه جانبه و حتی تبدیل شدن به مسیر ترانزیت منطقه‌ای و جهانی برخوردار هستند و نزدیکی دیدگاه‌ها در تحقق این مهم از جمله در حوزه ترانزیت کالا و انرژی می‌تواند مورد توجه طرفین باشد.

در این رابطه تکمیل مسیر ترانزیتی شمال- جنوب که تنها بخش کوچکی از آن باقی مانده و رایزنی ایران با کشورهای حوزه قفقاز برای تکمیل آن در جریان است، زمینه‌ساز جهش جدی در اقتصاد منطقه و تبدیل شدن ایران به شاهراه ترانزیتی شرق- غرب و شمال- جنوب خواهد شد.

در این میان به‌دلیل اشتراکات سیاسی سه کشور در خصوص ضرورت مهار روند مداخلات غرب در منطقه که تاکنون جز ترویج تروریسم و ایجاد اختلاف و شکاف میان کشورهای منطقه و ایجاد ناامنی و بحران‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی نتیجه‌ای به همراه نداشته یکی دیگر از زمینه‌های مهم همکاری ایران، ترکیه و روسیه است.

نشست روند آستانه که از سال ۱۳۹۶ میان سه کشور برای کاهش تنش‌ها در سوریه آغاز شد و ۲۸ تیر ماه به میزبانی جمهوری اسلامی هفتمین دور نشست سران آن برگزار می‌شود نمونه‌ای از کارکردها و دستاوردهای این همگرایی است.

برگزاری نشست روند آستانه در تهران و حضور سران ترکیه و روسیه در کشورمان ضمن آنکه نشان از جدیت ایران در پیگیری دیپلماسی منطقه‌ای نتیجه محور و عملگرایانه دارد، می‌تواند الگویی برای نزدیک‌ترسازی دیدگاه‌های کشورهای همسایه به یکدیگر باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
نگرانی غرب از همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی
نورنیوز بررسی می‌کند؛

نگرانی غرب از همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی

زیادی از رسانه‌های غربی با اشاره به امضای یادداشت تفاهم میان ایران و روسیه در حوزه انرژی این رخداد را موجب نگرانی شدید دولت‌های غربی عنوان کرده‌اند.

حصول توافق برقی میان ایران و ترکیه
وزیر نیرو خبر داد؛

حصول توافق برقی میان ایران و ترکیه

وزیر نیرو گفت: ارتقاء زیرساخت تبادل برق بین ایران و ترکیه یکی از مهم‌ترین توافقاتی بود که اخیراً در جریان سفر رئیس‌جمهور ترکیه به تهران با نظر مثبت ...

روابط تهران، مسکو و آنکارا الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای

روابط تهران، مسکو و آنکارا الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای


دیپلماسی گفتگو و صلح در مقابل دیپلماسی تهدید و جنگ
نورنیوز بررسی می‌کند؛

دیپلماسی گفتگو و صلح در مقابل دیپلماسی تهدید و جنگ

در مقابل رویکرد جنگ‌طلبانه‌ای که آمریکا قصد داشت به نشست جده تحمیل کند؛ هفتمین نشست سران کشورهای ضامن روند آستانه بدون حضور بازیگران غیرمنطقه‌ای در ...

رئیسی: سابقه همکاری ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم زمینه ساز تقویت ثبات در منطقه است
در دیدار دوجانبه با پوتین؛

رئیسی: سابقه همکاری ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم زمینه ساز تقویت ثبات در منطقه است

رئیس جمهور گفت: همکاری موفقیت آمیز ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم در سوریه، زمینه ساز تقویت امنیت و ثبات در منطقه است.

نظرات

نظر شما

: : :
کلیه حقوق این سایت برای نورنیوز محفوظ است.
نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

nournews
Copyright © 2021 www.‎nournews.ir‎, All rights reserved.
X
طرح فروش سیم‌کارت