شناسه خبر : 30710
تاریخ انتشار : 1398/02/25 12:28
پایان انتظار پنج ساله «طرح حمایت ازبافت‌های تاریخی»

سازمان میراث فرهنگی؛

پایان انتظار پنج ساله «طرح حمایت ازبافت‌های تاریخی»

هم‌افزایی دستگاه‌های مختلف برای حمایت از مرمت و احیای بناها و بافت‌های فرهنگی تاریخی کشور و همچنین توانمندسازی مالکان و بهره‌برداران از این بناها از جمله اثرات تصویب «طرح حمایت ازبافت‌های تاریخی» است که بعد از پنج سال توسط مجلس شورای اسلامی می باشد.

به گزاش نورنیوز، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با 138 رأی موافق طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی‌فرهنگی را تصویب کرد.
تصویب این طرح از سوی نمایندگان مجلس در حالی صورت می گیرد که این طرح از سال 1393و در دوره قبلی به مجلس تقدیم شد اما بنابه دلایلی رای نیاورد و بعد از گذشت 5 سال، نمایندگان مجلس با توجه به اهمیت حوزه میراث‌فرهنگی، در اقدامی به اهمیت صیانت از بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی کشور، به این طرح رای مثبت دادند.
به اعتقاد کارشناسان حوزه میراث فرهنگی این طرح که 19ماده دارد در حقیقت یک بسته حمایتی کامل است که می‌تواند به مدیریت یکپارچه در بافت‌های تاریخی کمک کند.
با تصویب این طرح حالا باید شاهد اتفاقات خوبی در حوزه میراث‌فرهنگی خصوصا بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی باشیم؛ بافت‌ها و محوطه‌های بی‌شماری که شاید سال‌ها از بی‌توجهی و کم‌توجهی به آن‌ها انتقاد می‌شد.

** متخلفان دیگر جریمه نمی شوند، ساخت و سازها تخریب می شود
این مصوبه مجلس از ابتدا مورد تائید و حمایت سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت و علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، با قدردانی از نمایندگان مجلس، طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی و فرهنگی را یک بسته حمایتی از حوزه میراث‌فرهنگی دانست.
رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با اشاره به تصویب طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی و تاریخی گفت: به مردم و دوستداران میراث گران‌بهای کشور تصویب این طرح را تبریک می‎گویم.
وی افزود: در حقیقت ما در این قانون شاهد هم‌افزایی دستگاه‌های مختلف برای حمایت از مرمت و احیای بناها و بافت‌های فرهنگی تاریخی کشور خواهیم، همچنین این قانون به توانمندسازی مالکان و بهره‌برداران از این بناهای تاریخی نیز کمک شایانی می‌کند و تحولی به نوع نگاه کشور به بافت‌های تاریخی و فرهنگی خواهد بود که موجب شکوفایی، حفاظت و صیانت از این آثار گران‌بهای میراث‌فرهنگی کشور خواهد شد.
مونسان اضافه کرد: یکی از موارد بسیار خوب در این طرح این است که ظرف دو سال آینده محدوده‌های بافت‌های تاریخی باید توسط سازمان میراث‌فرهنگی و همکاری وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن، مشخص شود. ضمن این‌که بر اساس این مصوبه، دولت موظف شده است تدابیر لازم را برای جبران محدودیت‌های اعلام‌شده از قبیل تراکم و زمین معوض بیندیشد.
مونسان، گفت: یکی از موضوعات بسیار خوب دیگر که در این طرح به‌صورت قانون از سوی نمایندگان تصویب شد این است که اگر در بافت‌های فرهنگی تاریخی تخلفی صورت گیرد، به کمیسیون ماده 110 ارسال نمی‌شود تا برای آن جریمه تعیین شود بلکه حتماً قلع ‌و قمع می‌شود و با پرداخت جریمه مشکل حل نخواهد شد، این موضوع خیلی به صیانت از بافت‌ها و بناهای تاریخی کمک خواهد کرد.
معاون رئیس‌جمهوری به یکی دیگر از ماده‌های موجود در این طرح اشاره کرد و افزود: در این طرح، همه دستگاه‌های اجرایی موظف شده‌اند هزینه‌های مربوط به پژوهش و حفاظت از آثار منقول و غیرمنقول ثبت‌شده ملی را که در اختیار آن‌هاست از محل اعتبارات داخلی خود انجام دهند.
او ادامه داد: نکته مهمی که در این طرح به توانمندسازی مالکان و بهره‌برداران از بافت‌های تاریخی کمک می‌کند این است که بانک‌ها موظف شدند که اسناد مالکیت بناهای تاریخی ثبت‌شده را که قابل انتقال است به‌عنوان وثیقه بپذیرند.
وی اضافه کرد: این موضوع خیلی کمک می‌کند که مالکان و بهره‌برداران از طریق اسناد بناهای تاریخی بتوانند تسهیلات دریافت کنند. ضمن این‌که بانک مرکزی نیز موظف شده است از طریق بانک‌های عامل همه تسهیلاتی که در قانون احیای بافت‌های فرسوده وجود دارد برای بناهای تاریخی نیز اختصاص دهد.
رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ادامه داد: موضوع دیگری که در این طرح به آن اشاره شده است، موضوع مهارت‌آموزی است که بر اساس این مصوبه وزارت کار موظف شد از طریق سازمان فنی و حرفه‌ای برای تربیت استادکاران و کاردان‌های تجربی در حوزه مرمت آثار تاریخی اقدام کند. رئیس سازمان میراث گفت: همچنین وزارت علوم و وزارت آموزش‌ و پرورش موظف شده‌اند که سرفصل‌ها و محتوای دروس و شیوه آموزش را به‌گونه‌ای تدوین کنند که قابل این باشد که این دانش‌آموختگان تبدیل به مهارت آموزان در حوزه مرمت شوند.

**بسته حمایتی کامل
معاون میراث‌فرهنگی کشور نیز در روز اول تصویب این طرح با قدردانی از تلاش همه نمایندگان خصوصا اعضای کمیسیون فرهنگی از طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی‌تاریخی، به عنوان یک بسته حمایتی نام برد که به مدیریت یکپارچه بافت‌های تاریخی کمک می‌کند.
محمد حسن طالبیان همچنین، با ابراز خرسندی از تصویب این طرح تصریح کرد: قوانین مرتبط با حوزه میراث‌فرهنگی از سال 1309تاکنون تغییرات زیادی داشته است و در بعد از انقلاب نیز شکوفاتر شده است؛ اما از سال 1309 تاکنون، طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی و تاریخی یکی از مهم‌ترین قوانینی است که در حوزه میراث‌فرهنگی به تصویب رسیده است که یک بسته حمایتی است که به مدیریت یکپارچه بافت‌های تاریخی کمک می‌کند.
او با اشاره به شهر یزد گفت: خوشبختانه شهر یزد به ‌عنوان یک شهر جهانی ثبت شده است و اگر مدیریت یکپارچه و همکاری دستگاه‌های مختلف از سال‌ها قبل بود، شاهد وضعیت بهتر بافت‌های تاریخی بودیم.
وی افزود: ایران یک کشور تمدنی است، یک‌میلیون اثر تاریخی داریم که بیش از 34هزار اثر ثبت ملی شده است، خوشبختانه در سال‌های اخیر نهضتی به‌وجود آمده که دستگاه‌های مختلف ازجمله شهرداری‌ها به اهمیت میراث‌فرهنگی پی برده‌اند. 
طالبیان ادامه داد: این مطالبه مردمی و مطالبه مدیران محلی باعث شد تا فضایی برای حمایت بیشتر از حوزه میراث‌فرهنگی به وجود آید و خوشبختانه ماحصل این اهمیت و مطالبه گری تصویب طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی است.
وی ادامه داد: وقتی بنایی ثبت می‌شود، محدودیت‌هایی نیز به‌وجود می‌آید بنابراین باید تلاش کنیم وقتی بنا یا خانه‌ای ثبت می‌شود، ارزش پیدا کند و مالک افتخار کند، خوشبختانه در سال‌های اخیر شاهد اتفاقات بسیار خوبی در صیانت از آثار تاریخی هستیم که نمونه آن در شهر یزد است و هم‌اکنون 150 پروژه مرمتی توسط مردم در یزد در حال اجراست.
طالبیان اضافه کرد: در شهر کاشان نیز ارزش یک خانه تاریخی بیشتر از یک آپارتمان چندطبقه است. طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های فرهنگی تاریخی به‌عنوان یک قانون جامع و بسته حمایتی کامل به رفع نواقص در بافت‌های تاریخی کمک می‌کند.»
وی گفت: اگر تخلفی در حوزه ساخت‌وساز صورت گیرد فرد به کمیسیون ماده 99 در مناطق روستایی یا به کمیسیون ماده 100 در مناطق شهری معرفی می‌شود و جریمه پرداخت می‌کند اما در این طرح که به تصویب مجلس رسیده است، اگر تخلفی در بافت‌های تاریخی صورت گیرد، قلع‌وقمع می‌شود و آن تخلف با پرداخت جریمه برطرف نمی‌شود.
طالبیان گفت: یکی دیگر از موضوعاتی که در این طرح به‌خوبی به آن اشاره شده است، موضوع آموزش است. آموزش از ارکان فعالیت‌های ماست و نقش مهمی در حوزه میراث‌فرهنگی ایفا می‌کند که در این طرح به‌خوبی دیده شده است.
معاون میراث‌فرهنگی کشور در ادامه به دیگر امتیازات این طرح اشاره کرد و گفت: اجرای هر طرح در بافت‌های تاریخی بر اساس این مصوبه یک طرح ویژه خواهد داشت و از قوانین طرح‌هایی مانند طرح‌های هادی و تفصیلی پیروی نمی‌کند. ضمن این‌که تدوین نظام فنی و اعتباری یکی از دیگر از امتیازات این طرح است.
او در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به بخش دیگری از این طرح درباره بناهای تاریخی که در اختیار دستگاه‌های مختلف است، اشاره کرد و گفت: بناهای بسیاری داریم که در اختیار دستگاه‌های مختلف است که بر اساس این مصوبه دستگاه‌هایی که این بناهای تاریخی در اختیار آن‌ها است باید نسبت به مرمت و احیای آن آثار همت کنند، ضمن این‌که در این طرح به شهرداری‌ها و دهیاری‌ها تکلیف شده تا رسیدگی به بافت‌های تاریخی را در اولویت فعالیت‌های خود قرار دهند.
این مقام مسئول اضافه کرد:یکی دیگر از بخش‌های مهم این مصوبه این است که بانک‌ها اسناد بناهای موجود در بافت‌های تاریخی را به‌عنوان وثیقه برای اعطای تسهیلات می‌پذیرند.
وی افزود: حفاظت در حقیقت به معنای زندگی است و با صیانت و حفاظت از آثار تاریخی به دنبال این هستیم که زندگی در این بافت‌ها جریان یابد.



ایرنا
نظرات

نام و نام خانوادگی

آدرس ایمیل

نظر شما

X
آگهی تبلیغاتی